Megható, ahogy 93 éves fodrászát, Irmikét köszönti a Vígszínház társulata

61 éve készít frizurákat a körúti teátrumban

HNT 2729

Földes Gáborné Irmike a hatvanas évek óta férfi fodrászként tagja a társulatnak. Most 93. születésnapja alkalmából megható videóval köszöntötte a Vígszínház.

„A leghűségesebb, legrégebbi, legkitartóbb és leghősiesebb kollégánk: Irmike!” - így méltatták tavaly kollégái a fodrászt, aki

a színpadi férfifrizurák, parókák, bajuszok és szakállak mesternőjeként mindennap bejár a színházba.

Megfigyeli a karakterek mozgását, a jelmezt, hogy utána ezeknek megfelelően tudja kialakítani a maszkokat, több időt töltött el a 127 éves falak között, mint otthonában.

Különleges színházi születésnap

A napokban lufikkal, tortával, tűzijátékkal és egy szívhez szóló dallal köszöntötték 93. születésnapja alkalmából Földes Gáborné Irmikét, aki több mint hatvan éve igazítja a színészek frizuráját a Vígszínházban. A megható ünnepi dal szövegét Orosz Ákos írta, Mester Dávid zenésítette meg és kísérte zongorán, a színház színészei és munkatársai pedig egy emberként énekelték: 

„Irmike, te vagy maga a csoda!
Irmikéről, mindenki tudja, hogy kicsoda!
Irmike, minden nap ránk mosolyogsz!
Irmike te évről-évre csak fiatalodsz!”

Színház a munkán túl

A színpadi férfihajak, parókák, szakállak és bajuszok mesternőjeként is emlegetett Irmikét még Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, filmrendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész vette a Vígszínházhoz a hatvanas évek elején. A Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező és '56-os mártír Földes Gábor özvegye egykor olyan színészek tincseit fésülte a színpadra lépésük előtt, mint Páger Antal, Bilicsi Tivadar, Básti Lajos és Agárdy Gábor. Színházi körökben jól ismert, hogy

Irmike mindig is gondos odafigyeléssel készítette a frizurákat és még arra is figyelt, hogy ne csak természetes legyen, hanem, hogy a színpadra igazított hajat a színész is szeresse, magához közel állónak érezze. 

A mindig mosolygós fodrász, ahogyan arról a neki írt dal is szól, sokak példaképe: több mint hatvan éve szívvel-lélekkel jár a színházba, és szinte nincs is olyan, hogy ő ne lenne ott. Kollégái szerint korát meghazudtoló energiával és lelkesedéssel végzi a munkáját és akkor is örömmel marad a Vígben, ha már nem dolgozik. Szívesen ül be a próbákra, de lehet vele találkozni a folyosón, a büfében, sőt több darabban is láthattuk már színpadon is, köztük a Premierben és a Találkozásban.

Földes Gáborné 1996-ban Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat kapott, munkáját pedig 1999-ben és 2007-ben is Várkonyi Zoltán emlékdíjjal jutalmazták.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek