Gregor Bernadett: „Rendkívül élvezem, amit csinálok, és örömömet lelem benne nap mint nap”

gregor-bernadett-c

Mi motivál egy jó művészt? Hogy viszonyulnak a mai fiatalok a színházhoz? Mennyire fontos a régi értékek ápolása? Gregor Bernadett-tel beszélgettünk.

A fenti kérdéseken kívül a tavaszi fáradtság leküzdésének legjobb módjai, valamint öltözködési és  stílustippek is belefértek Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művésszel folytatott interjúnkba.

Nyílnak a virágok, színesedik a természet, de bennünket éppen most ér utol a tavaszi fáradtság. Rád is hat a tartalékok kimerülése? Hogyan tudsz úrrá lenni rajta?

Szerencsésnek mondhatom magam, két segítségre is támaszkodhatok a tavaszi fáradtság leküzdésére. Az egyik a kora délutáni órákban, amikor a fáradtság holtpontjához kezdek érni, egy kiadós bögre kávé, jó sok tejjel. Ez aztán a nap végéig felpörget, megadja a hiányzó lökést a továbbiakhoz. A másik, ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy nagyon szeretem a hivatásom.

Rendkívül élvezem, amit csinálok, és örömömet lelem benne nap mint nap.

Amikor más késő délután, estefelé hazaér fáradtan a munkából, és megpihen, én akkor indulok dolgozni. Napjában leginkább már másodszor, mert délelőttönként pedig próba van. De a játék öröme, a soha nem szűnő lámpaláz, az izgalom, ami hála Istennek nem múlik, mindig motivál, és kiránt a fáradtság érzéséből is.

Gregor Bernadett ma már imádja hivatását
Gregor Bernadett ma már imádja hivatásátGregor Gernadett

Azt mondod, a lámpaláz és az izgalom, hála Istennek, nem múlnak?

Igen, és közben édesapám példája jár az eszemben. Ő maga is minden egyes fellépés előtt lámpalázas volt, és mindvégig izgult a színpadra lépés előtt, amiről azt mondta: ha egyetlen egyszer is azt érezné, hogy nincs meg ez a lámpaláz egy előadás előtt, akkor abba kéne hagynia.

Ez a pozitív stressz az, ami egy művészt arra sarkall estéről estére, hogy önmagához képest a legeslegjobb teljesítményt nyújtsa.

De erről eszembe jut egy másik anekdota is. Amikor Karády Katalin a Halálos tavasz című film készítésekor leült a szerepről tárgyalni a forgatókönyvíró Zilahy Lajossal, annak kérdésére töredelmesen bevallotta, hogy örül, de ugyanakkor rettenetesen fél. Zilahy erre azt válaszolta, hogy ez a legjobb válasz, amit csak hallhatott, mert: "csak az alázatos művész fél". Ezzel magam is maximálisan egyetértek.

Addig marad élő, amit csinálunk, amíg nem rutinból tesszük.

Hol és milyen darabokban láthat most éppen téged a közönség?

Társulati tag vagyok az Újszínháznál, ott nagyon szép szerepeim vannak, amelyeket élvezet játszani. De emellett a Fórum Színházban, Németh Kristóf és Beleznay Endre rendezésében A feleség negyvennél kezdődik című darabban és a szintén Beleznay Endre rendezte Szeretőből egy is sok című vígjátékban is játszom. Mellette Karády-esteket tartok, és önálló sanzonműsorom is van. A komédia világába belerázódni sok nagy drámai szerep után először szokatlan volt, a műfaj pedig, valljuk be, gyakran a szakma által kissé alulértékelt. Mégis, én magam arra jöttem rá, hogy

a szórakoztatás, a nézőket megnevettetni, segíteni őket igazán kikapcsolódni, eltávolodni néhány órára és pár önfeledt nevetés erejéig a hétköznapok gondjaitól, igazán szép és nemes feladat.

Nagyon jó érzés adni magamból valamit, amivel segítek nekik kiszakadni, és minderről rendkívül konkrét, kézzelfogható a visszajelzés is. Olyan nevetés, jókedv lesz úrrá sokszor a nézőtéren, ami minket is hihetetlenül inspirál, páratlanul jó energiák vesznek körül. Ezerszeresen kapjuk ott vissza a beletett munka gyümölcsét.

A fiaid meg szokták nézni a darabjaidat?

Igen, elvétve eljönnek megnézni, hol egyik, hol másik. Bár a minap épp egy közönségtalálkozós beszélgetésen vettem részt, aminek az egyik témája ez volt: mennyire nehéz becsábítani a mai fiatalokat a színházba.

A felgyorsult világ és a technika előretörése miatt az érdeklődésük más fókuszt kapott.

Azt tapasztaljuk mi is a közönség sorait pásztázva, hogy főleg a felnőtt, érettebb korosztály az, amelyik ma színházba jár. Persze,

nagyon sok múlik azon, hogy a szülők megajándékozzák-e a színház élményével a gyereket, és ha igen, a kiválasztott darab találkozik-e a fiatal ízlésével, az őt foglalkoztató témákkal, hozzá eljutó hangnemben.

A pedagógusokon is sok múlik, a kötelező olvasmányokra nyilván nyitottabb a fiatalabb réteg is, de az igazi cél a kíváncsiságuk felébresztése lenne, hogy később maguktól is keressék a színházi élményt.

Kétszeres édesanyaként is tudja, mik a mai fiatalok érdeklődési körei
Kétszeres édesanyaként is tudja, mik a mai fiatalok érdeklődési köreiGregor Bernadett

Apropó, iskola. Már két iskola is felvette édesapád, Gregor József nevét. Gondolom, felemelő érzés belépned egy olyan intézménybe, ami az ő nevét viseli.

Hogyne, nagyon is. Édesapám nevét viseli egy általános iskola a XVII. kerületben, Rákosligeten és egy másik Szegeden. Arra is van példa, hogy ezekben különböző rendezvények megnyitására vagy kisebb beszéd megtartására felkérnek. Ilyenkor arra gondolok, milyen nagyszerű és fontos dolog megőrizni és továbbadni valakinek az emlékét, aki ezt az életműve alapján abszolút megérdemli. Nekem volt szerencsém pályám során a legnagyobbakkal játszani, Agárdi Gáborral, Kállai Ferenccel, de a mai fiatalok már szinte azt sem tudják, kik ezek az emberek, nem is beszélve a múlt század első felének legnagyobb formátumú színművészeiről. Édesapám emlékét ápolnom eleve szép és nemes feladat, ráadásul biztosan tudhatom, a gyerekek, akik ezekbe az iskolákba járnak, tudni fogják, ki volt Gregor József. 

A sok elfoglaltság és munka után nyáron jut kicsit több idő pihenni? Van olyan nyári program, ami soha nem maradhat el?

A nyári táncrend sem sokkal szellősebb, szerencsére, sőt! Júliusban a sok fellépés miatt már talán 3 összefüggő szabad napot sem találnék. Ahogy alakul ki a nyári szabadtéri szezon, úgy telik be a naptáram is, hála Istennek. De tavaly például Álmos fiammal, aki most 18 éves, egy hetet közösen Korfun töltöttünk. Ez, azt hiszem, mindkettőnknek felejthetetlen élmény marad. Szerencsére a közvetlen kapcsolódás köztünk itthon is megvan, de boldog voltam, hogy megengedhetem magamnak, hogy elviszem nyaralni, autót béreltünk, jókat kirándultunk, finomakat ettünk, és amit soha nem gondoltam volna magamról: esténként Bud Spencer-filmeket néztünk együtt. Igazi kikapcsolódás és nagyszerű élmény volt.

De van visszatérő program, pihenőhely is. Bálványoson, Balatonföldvár mellett van egy kis nyári búvóhelyünk, amitől a Balaton-part mindössze 6-7 perc kocsival, és ez egész évben rendelkezésünkre áll, ha kicsit el akarunk vonulni. A kertben a kutyusok is jól érzik magukat, úgyhogy az ott töltött idő minden nyárnak visszatérő és várva várt pillanata.

A mindennapok rohanásában kikapcsolódásra, felfrissülésre, sportolásra van alkalmad? Hogy tudsz friss és fitt lenni mindig?

Bevallom, sportolásra külön nincs nagyon időm, de két kutyusom gondoskodik a karbantartásomról. Velük minden évszakban sokat sétálok, ilyenkor pedig, a jó idő érkeztével, ahogy hét ágra süt a nap, és csodálatos orgonaillat árad mindenhonnan, még szívesebben töltök velük időt a szabadban.

Két kutyájával sok időt tölt a szabadban
Két kutyájával sok időt tölt a szabadbanGregor Bernadett

A Gellért-hegyen, a Tabánban nagyon kellemes sétákat szoktunk tenni, aminek már-már sportértéke is van. Így aztán néha, amikor elmegyek egy sportcentrum üvegablakai előtt, ahol futópadon edzenek férfiak és nők, őket nézve arra gondolok,

milyen szerencsés vagyok, hogy én ugyanezt a szabadban, a természetben tehetem meg.

A kutyás életmód engem fizikai és mentális értelemben is tökéletesen rendben tart.

Ahogy megérkezett a jó idő, a nagy télikabátokat is a szekrény mélyére száműztük. Mik Gregor Bernadett stílustippjei a tavaszi, nyári időszakra? Miben érzed Te igazán otthonosan magad?

Kedvenceim az indiai boltok ruhái. Hozzám ez a stílus és színvilág nagyon közel áll, így van, hogy egy jobb szabású ruhából egyszerre több színűt is vásárolok, amiket még vasalni sem kell. Fontos számomra, hogy bőrbarát, természetes anyagból legyen. Szabásban leginkább azt szeretem, ami kicsit ápol és eltakar, lenge, ugyanakkor csinos, sikkes és nőies.

Ha nyitott vagy a kultúrára, ez a cikkünk is érdekelhet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek