Fényes karrier, mentális problémák, brutális fogyások – Cillian Murphy figyelemreméltó élete

Diósi Szilvia
GettyImages-2076302746
Olvasási idő kb. 8 perc

„A nevét Killiennek ejtjük (az angol kill = megölni szóra utalva – szerk.), ha drámában szerepel, ha viszont komédiában, akkor Szillien” – így említette meg a nyitóbeszédében Cillian Murphy-t Jimmy Kimmel, az est házigazdája az Oscar-díjátadón, ahol az Oppenheimer színésze elvitte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Annyira nem volt ez meglepő győzelem: a Christopher Nolan által rendezett film főszerepével nagyjából minden filmes díjat elnyert, amit színész valaha is remélhet. De ki is Cillian Murphy? Honnan jött? Milyen problémákkal szembesült a karrierje során? Összeszedtük, hogy mit érdemes tudni erről a zseniális művészről.

Az Oppenheimer kétségkívül felhelyezte Cillian Murphyt a térképre, aki eddig nem hallott volna még a 47 éves színészről, az most biztosan megismerte a nevét. Elnyerte a Golden Globe, a BAFTA és a Screen Actors Guild díjakat, március 10-én (nálunk 11-én hajnalban) pedig bezsebelte az Oscart. Egyébként a korábbi munkái sem elhanyagolhatóak, olyan filmekben és sorozatokban szerepelt, mint a Birmingham bandája, a 28 nappal később vagy néhány Christopher Nolan-alkotás, a 2017-es Dunkirk, a 2010-ben bemutatott Eredet és a 2005-ös Batman: Kezdődik!

Büszke ír

Cillian Murphy Corkban született 1976. május 25-én. Nem is hangsúlyozhatná jobban, hogy ír származású, minden köszönőbeszédében elmondta, hogy mennyire büszke a felmenőire.

Az általános iskolája diákjai felnéznek rá, mivel ő az első ír születésű férfi, aki megnyerte a legjobb színész kategóriáját az Oscar-gálán. „Cillian” feliratú lufikkal ünnepeltek, és nagyon izgatottak voltak.

Murphy korábban elárulta, hogy egy ideig Dublinban élt a szüleivel, mielőtt visszaköltöztek a szülővárosába. Életének első legnagyobb kihívása az volt, hogy megpróbálja megérteni a corki akcentust. Bár tanári családból érkezett – az édesanyja franciát tanított, az édesapja ír nyelvet és matematikát, a nagyapja, a nagynénjei és a nagybátyjai szintén tanárok voltak –, nem tervezte követni őket a pályán, matekból kifejezetten rosszul teljesített.

Már korán tudtam, milyen nehéz szakma ez, és hogy mekkora odaadásra van szükség hozzá. Nem hiszem, hogy valaha is megvolt bennem az elhivatottság”

mondta a tanári pályáról.

Sokáig nem is a színészet, hanem a zene érdekelte. Rockzenészként kezdte az előadói karrierjét. Miután elutasított egy lemezszerződést, 1996-ban debütált színészként a Diszkó disznók című darabban.

Valójában 19 éves koromig nem is akartam színész lenni. Sokkal jobban érdekelt a zene, fiatal koromban zenész szerettem volna lenni. Aztán felfedeztem a színházat, amikor otthagytam az iskolát, miután láttam a Corcadorca nevű corki színházi társulat Mechanikus narancs című előadását. Onnantól kezdve függő voltam.”

Cillian Murphy ritkán nyilatkozik a magánéletéről, de mára egyre inkább a figyelem középpontjába került
Cillian Murphy ritkán nyilatkozik a magánéletéről, de mára egyre inkább a figyelem középpontjába kerültRoy Rochlin / Getty Images Hungary

Cillian Murphy gyakran keveredett bajba gyerekként

Katolikus gimnáziumba járt, ahol jó eredményeket ért el, de gyakran bajba keveredett, és néha felfüggesztették. Nem szerette a sportot, ami a tanterv nagy részét képezte, a művészeti törekvéseinek pedig nem biztosítottak terepet.

1996-ban beiratkozott a University College Cork jogi karára, de megbukott az egyik vizsgáján.

Vannak olyan gyerekek, akik tényleg szenvednek lelkileg, és nagyon nagy nyomás alatt vannak a pontrendszer miatt”

emlékezett vissza az egyetemi éveire.

Hozzátette: „Szerencsés vagyok abban a tekintetben, hogy sosem voltam hajlamos a depresszióra vagy a pánikrohamokra, de az az év sötét volt. Még mindig rémálmaim vannak róla.”

Elárulta azt is, hogy milyen érzések keringtek benne akkoriban: ahogy mások is, ő is úgy érezte, hogy összeomolhat az élete egy elbukott vizsga miatt.

Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez lesz az életem meghatározó pillanata, és ha nem sikerül a vizsgám, akkor soha semmiben sem leszek sikeres.”

Mentálisan megviselte egy-egy szerep

Bár állítja, hogy depresszióra nem hajlamos, a mentális egészségét megviselte a Birmingham bandája című gengsztersorozat, problémákkal küzdött a forgatás után.

Cillian Murphy, aki Tommy Shelbyt alakította a műsorban, egy 2019-ben adott interjújában megemlítette, hogy amikor teljesen belemerül egy karakterbe, akkor a felesége, a képzőművész Yvonne McGuinness és a fiaik, Malachy (13) és Aran (12) kissé eltávolodnak tőle.

Amikor az ember a film- és tévészínészet világában van, nem ül tétlenül egy lakókocsiban, és nem múlatja az időt rejtvényekkel vagy más tevékenységekkel. Hirtelen váltás a nyugalomból az elkötelezettségbe. Ha teljesen leállsz, egyszerűen nem kattan be a szerep. A mindennapjaimban nem beszélek folyamatosan úgy, mint Tommy, de közel kell kerülnöm hozzá. […] Amikor forgatunk, nem szocializálódom; hazamegyek, a szövegemre koncentrálok, és pihenek.”

Hozzátette, hogy Shelby karakterének eljátszása, akit kísértenek a háborús élményei, minden színész számára kihívást jelentő feladat lenne.

De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor az egészsége sínylette meg a munkát, ő ugyanis igazán elhivatott színésznek számít, aki bármit megtesz a sikerét. A tenger szívében című filmért 9 kilót fogyott hat hét alatt.

Igazából azt hiszem, hogy közben megőrültem” – mondta a forgatásról. „Az őrület egy enyhe formája jelentkezett nálam. Az agyad nem kap elég táplálékot, és átmész ezeken az érzelmeken; hisztérikus vagy, tiszta a tudatod, aztán állandóan sírsz. Tényleg nagyon nagyon furcsa élmény volt.”

Murphy az Oppenheimerrel az egész világon ismert és elismert színész lett
Murphy az Oppenheimerrel az egész világon ismert és elismert színész lettAnadolu / Getty Images Hungary

Az Oppenheimer miatt is szigorú diétába fogott , addig fogyott, amíg szinte csontváz nem lett, és gyakorlatilag felismerhetetlenné vált. Naponta csak egy mandulát evett meg, azért hogy elérje, hogy lelkileg megsemmisültnek tűnjön a bűntudattól, mert létrehozott valamit, ami emberek ezreit ölte meg.

Szeretek a testemmel játszani, és Oppenheimernek nagyon határozott testalkata és sziluettje volt, amit szerettem volna eltalálni. Elég sokat kellett fogynom, a ruhatáron is dolgoztunk a szabókkal; nagyon sovány voltam, szinte elfogytam, martinin és cigarettán éltem”

ismerte el a The New York Timesnak.

Hogy mi lesz Cillian Murphy következő nagy dobása, még nem tudjuk, de biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg különleges karaktert mutat majd még be nekünk. Ha nem ismerted még a munkásságát, érdemes belőle szemezgetni, mert rengeteg remek alakítást tudhat maga mögött, és persze az átható kék pillantása is könnyen rabul ejt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek