Ez maradt Oppenheimerék után Új-Mexikóban

Szénási Pál
GettyImages-1176929455
Olvasási idő kb. 6 perc

Az Oppenheimer című filmről és magáról a fizikusról majdnem mindenkinek van már véleménye. Mind a film, mind pedig a történelmi karakter kiváló tárgyát képezi vacsora melletti moralizáló vitáknak, ahol leporolhatjuk a fizikával kapcsolatos ismereteinket is, hogy azzal a lendülettel hajítsuk is vissza őket abba a feneketlen dobozba, ami jótékonyan eltakarja a nap fényétől és egyéb besugárzásoktól. De az egykori kísérleti helyszínekre – a Dívány biztonságos távolságából – még sétáljunk el, mert bizony találunk még itt érdekes dolgokat!

Los Alamos, Új-Mexikó. Itt történt az első kísérleti robbantás, ami hatással volt a világtörténelem menetére. A film ragyogó képi világgal és remek színészi alakítással mutatja meg az atombomba feltalálásának körülményeit, de balladai homállyal fedi vagy csak pár drámainak szánt képkockával érzékelteti e zseniális tömegpusztító fegyver emberekre és környezetre gyakorolt hatását. A feltalálást követő éles bevetések eredményeit részben már ismerjük. De talán csak sejtjük, hogy Los Alamos csak egyike volt annak az 1032 (más forrás szerint 1054) nukleáris tesztnek, amelyet az Egyesült Államok az elkövetkezendő évtizedekben hajtott végre (mögötte kullog a sorban a Szovjetunió a maga 727 tesztjével). Az atmoszférában és a szárazföldön végzett kísérletek után maradó radioaktív anyag könnyedén szétszóródott más, emberek által lakott területek felé, emiatt később a kísérleteket föld alatt és a tenger mélyén is folytatták, ami a vízi élővilág számára lokális ökológiai katasztrófával járt.

Atombomba-kísérletek és hatásuk az Egyesült Államokban

A nevadai kísérleti telep tesztjeit körülbelül 105 kilométerre végezték Las Vegastól. Az Egyesült Államok nukleáris tesztjeinek döntő többségét (1021 teszt!) itt valósították meg 1951 és 1992 között. A gyakori robbantások, és az akár 160 kilométer távolságból is látható gombafelhő miatt ezek a kísérletek igazi turistaattrakciókká váltak. A hatástanulmányok végül kimutatták a szoros összefüggést a környéken tapasztalt rákos megbetegedések rohamosan növekvő száma és a csodafegyver között. Azóta a tesztek helyszínének radioaktivitását folyamatosan monitorozzák.

Amchitka szigete Alaszka – Oroszországgal határos – Aleut-szigetcsoportjának a része. Az elvégzett föld alatti tesztek földcsuszamlásokhoz vezettek, az 1971-ben ledobott 5 megatonnás atombomba (ez a Hirosimára ledobott bomba erejének 385-szöröse) pedig a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengést okozott. A robbanás közvetlen eredményeként ezernyi védett emlős és madár pusztult el. A radioaktív sugárzás hatását a helyi lakosok és utódaik vérében is ki lehetett mutatni.

Atombombateszt – Bikini-atoll, Marsall-szigetek, 1946
Atombombateszt – Bikini-atoll, Marsall-szigetek, 1946Vernon Lewis Gallery/Stocktrek I / Getty Images Hungary

A tesztek néha nem a tervek szerint sülnek el. Így történt ez a Castel Bravo kísérlet esetében is, a Marsall-szigeteknél. Itt a tudósok téves számításainak köszönhetően az eredetileg tervezettnél két és félszer erősebbre sikerült a robbanás, ez a hirosimai atombomba erejének mintegy ezerszerese! A radioaktív szennyezés miatt a környező szigetek lakosságát evakuálták. Ők sosem térhettek vissza otthonaikba. Még évtizedekkel a robbanás után is veszélyes mértékben szennyezettek maradtak a szigetek és a megmaradt korallzátonyok (ez utóbbiak jelentős része elpusztult). A terület kármentesítésére küldött közel 4000 katona közül többeknél diagnosztizálták később a rák valamelyik változatát. Bár néhány szigeten ma már élnek emberek, a sugárzás mértéke a területen még mindig rendkívül magas.

Oppenheimer öröksége az Egyesült Államok határain túl

Az amerikai példák után következzen egy kísérlet a Szovjetunióból. A szemipalatyinszki kísérleti telepen 1949 és 1989 között 468 robbantást hajtottak végre. A mai Kazahsztán keleti felében végzett tesztek a szovjet atombombaprogram részét képezték. A kísérleti telep az ország legkiválóbb szakembereit foglalkoztatta, de a robbanások következményeivel, a sugárszennyezés lakosságra gyakorolt hatásával itt sem foglalkoztak túl sokat. Ennek következtében 1,5 millió embert tettek ki a sugárzásnak. Az érintettek jelentős részénél súlyos megbetegedések alakultak ki. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy bár évek teltek el az utolsó kísérletek óta, a teszt területén vasat gyűjtő emberek megbolygatták a radioaktív szennyezéssel érintett területet, elősegítve a sugárzás további terjedését.

Oppenheimer és öröksége – megfigyelőbunker, Bikini-atoll, Marsall-szigetek
Oppenheimer és öröksége – megfigyelőbunker, Bikini-atoll, Marsall-szigetekReinhard Dirscherl / Getty Images Hungary

Atombombával jelenleg 8 ország, az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea rendelkezik. Ezek az országok 1945. július 1-től mind ez idáig több mint 2000 tesztet hajtottak végre, mintegy 60 helyszínen.

Oppenheimer egyszer állítólag azt mondta:

Két szerelmem van: az egyik a fizika, a másik Új-Mexikó. Kár, hogy nem lehet őket kombinálni.

Végül mégis összehozta két szerelmét, de hogy ennek Új-Mexikó nem örült annyira, az egészen biztos. A film hatására a Manhattan Projekt Nemzeti Történeti Park népszerű helyszínei, mint például az Oppenheimer-ház látogatóinak száma, 110%-os bővülést mutatott a film 2023 júliusi premierje óta. Ez kasszasiker.

Ha érdekel az őrült zsenik világa, olvasd el cikkünket Robert Oppenheimer ellentmondásos személyiségéről!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek