A Dire Straits neve arra utal, milyen csóró volt a banda induláskor

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A ’80-as évek egyik legsikeresebb rockzenekara volt az apai ágon magyar származású skót gitárzseni-dalszerző, Mark Knopfler legendás formációja, a Dire Straits: a „szving szultánjai” a zeneileg igényes, érett hangzásvilágot és bonyolult zenei szerkesztést ötvözték a jól dúdolható, rádióbarát riffekkel és dallamokkal. De vajon mit jelent a magyar fül számára furcsán hangzó nevük?

A zenekart 1977-ben, London Deptford nevű városrészében alapította a szólógitáros-énekes Knopfler (aki ekkoriban angoltanárként dolgozott) és öccse, a ritmusgitáros poszton zenélő David, majd hozzájuk csatlakozott a veterán dobos, Pick Withers és John Illsley basszusgitáros. A formáció tagjai a kezdetektől fogva eltökélték, hogy mind a korszakban divatos punk-rock egyszerűségét és harsányságát, mind az arénarock pompázatos, nagystílű külsőségeit megtagadják és igényes, de visszafogottabb, tradicionális, bluesalapú rockzenével álltak a közönség elé. A legenda szerint a korai időszakban megkérték a klubok tulajdonosait, halkítsák le a zenéjüket, hogy a közönség beszélgetni tudjon, mialatt játszanak.

Az eredeti „szvingszultánok”: John Illsley, Pick Withers, Mark Knopfler és David Knopfler (1978).
Az eredeti „szvingszultánok”: John Illsley, Pick Withers, Mark Knopfler és David Knopfler (1978).Gijsbert Hanekroot / Getty Images Hungary

1978-ban megjelent első, a zenekar nevével megegyező című lemezük, amely ugyan komoly nehézségek árán – sem odahaza, sem Amerikában nem igazán játszották a rádiók, végül a Warner kiadó egyik munkatársa figyelt fel Knopflerék munkásságára és kezdte terjeszteni a Dire Straits muzsikáját –, de jelentős sikerré vált. Sultans of Swing című – máig talán leghíresebb – daluk az USA-ban a 4., az Egyesült Királyságban a 8. helyet érte el a slágerlistán, az album pedig idővel platinalemez lett. Withers és az ifjabb Knopfler nem sokkal később kiváltak a zenekarból, amely folyamatos tagcserék mellett működött, csak a frontember és Illsley marad állandó tag.

No de honnét jött és mit jelent a Dire Straits név? Az angolban használatos kifejezés szó szerint „szörnyű, szoros helyzetet” jelent, de legjobban talán „a tönk szélén” szófordulattal lehetne magyarítani. Az elnevezést a legismertebb sztori szerint Withers lakótársa találta ki, a zenekar akkori anyagi helyzetére utalva, miután látta őket egy konyhában próbálni. A tagok frappánsnak találták a viccet és úgy gondolták, jó lesz addig, amíg idővel elő nem állnak valami jobbal. Ez azonban nem sikerült, így a debütáló nagylemezre is a Dire Straits cím nyomódott, ami végleg megpecsételte a zenekarnév sorsát.

Knopfler és társai „a tönk széléről” hamar a siker csúcsaira jutottak, lemezeik az eladási listákat ostromolták, miközben koncertjeik – amelyeken a gitáros-frontember virtuozitása teljes erővel megmutatkozhatott – stadionokat töltöttek meg szerte a világban. Két legsikeresebb albumuk az 1980-as Making Movies – rajta a Tunnel of Love és a Romeo and Juliet –, illetve az 1985-ös Brothers is Arms, melyről a címadó felvétel mellett a Walk of Life és a Money for Nothing is világsláger lett. Utóbbi bakelit és magnókazetta mellett CD-n is megjelent, és ez lett az első CD-lemez, amelyből több mint egymillió példányt adtak el.

A sikerek dacára Knopfler igyekezett inkább új irányok felé kacsingatni: 1988-ban feloszlatta a Dire Straitst és countryzene ihletésű új projektbe vágott, illetve filmzenék írásával foglalatoskodott. Három évvel később a zenekar újjáalakult, 1995-ben azonban ismét – ezúttal talán örökre – búcsút mondtak a közönségnek: Knopfler, aki saját bevallása szerint tökéletesen jól elvan szólókarrierjével, az elmúlt negyedszázadban egyszer sem kívánta újraéleszteni a régi bandát.

A Dire Straits kétszer járt hazánkban: 1985-ben négy egymást követő este is megtöltötték a Budapest Sportcsarnokot, 1992 augusztusában pedig európai turnéjuk egyik állomásaként Pécsett adtak koncertet. Mark Knopfler szólóban további hat alkalommal lépett fel Budapesten, utoljára két évvel ezelőtt a Papp László Sportarénában. A banda több mint 120 millió lemezt adott el világszerte, ezzel anyagilag az egyik legsikeresebb brit rockzenei formációnak számítanak, 2018-ban pedig beválasztották őket a Rock ’N’ Roll Hírességek Csarnokába.

Kevesen tudják, de Tina Turner egyik legnagyobb slágere, a Private Dancer is Mark Knopfler-szerzemény: eredetileg Dire Straits-dalnak íródott, de a szerző idővel rájött, igazán hitelesen csak egy női eladó tudná énekelni, így adományozta végül a Rocknagyinak.

Ha elmerengtél már más zenekarok nevének eredetén is, kövesd sorozatunkat! Legutóbb a Creedence Clearwater Revival nevének eredete után nyomoztunk.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra