Zelenszkij és családja – Táncparkettről a frontvonalba

GettyImages-1192906260

Egy hét leforgása alatt lett a világ egyik legismertebb politikai vezetője Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki korábban egy népszerű tévésorozatban is országa első emberét alakította. A hazájában komikus színészként, médiasztárként híressé vált Zelenszkij meztelenül gitározott, táncos realityt nyert, és kedves mackónak kölcsönözte a hangját, mielőtt totális újoncként berobbant a politika színpadára, és azonnal a bársonyszékben landolt. Írásunkban az ő portréját rajzoljuk meg.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij 1978. január 25-én született az Ukrajna középső részén található Krivij Rih városában, orosz ajkú zsidó származású szülők egyetlen gyermekeként, édesapja Olekszandr Zelenszkij matematikaprofesszor, a helyi egyetem Információtechnológiai Tanszékének vezetője, édesanyja, Rimma Zelenszka mérnök. Apai nagyapja, Szemjon Zelenszkij a Vörös Hadsereg egyik géppisztolyos alakulatában szolgált a második világháború idején, míg testvérét és édesapját (Volodimir dédapját) koncentrációs táborban gyilkolták meg a nácik.

A zsidó identitás sosem volt különösebben fontos a családban – mesélte gyerekkoráról az elnök –, más szovjet zsidó családokhoz hasonlóan ők sem gyakorolták a vallásukat, és igyekeztek minél jobban beleolvadni a homogenizált szovjet társadalomba. Volodimir többségében orosz anyanyelvű környezetben nőtt fel, de hamar megtanult ukránul és angolul is – a család négy évig Mongóliában élt, de mire fiuk elkezdte az általános iskolát, már visszaköltöztek Krivij Rihbe. A középiskola elvégzése után a jó tanulónak számító Zelenszkij felvételt nyert a helyi Közigazgatási Főiskola jogi karára, ahol 2000-ben diplomát szerzett, két hónapnyi gyakornoki munkát kivéve azonban sohasem dolgozott a szakmájában.

Betáncolta magát a nézők szívébe

Már kamaszként jól tudta ugyanis, hogy egészen másféle karriert szeretne befutni: 17 évesen két barátjával megalapította a Kvartal-95 komikuscsapatot (a név arra a városnegyedre utal, ahol Zelenszkij és társai felnőttek), mely hamar jelentős sikereket ért el a különböző műsorokban és tehetségkutatókon. Miután Moszkvában megnyerték a volt szovjet tagállamok mindegyikében sugárzott, hihetetlenül népszerű KVN humorfesztivál döntőjét, 2003-ig a műsor állandó szereplőjévé avanzsáltak, majd Zelenszkij – szintén Kvartal-95 néven – produkciós céget alapított, amely az ukrán televízió számára készített műsorokat, köztük a társulat saját tévéshow-ját.

A Kvartal-95 műsoraiban gyakran foglalkozott aktuálpolitikával, szívesen bírálta az orosz–ukrán közélet legismertebb szereplőit, de a polgárpukkasztástól sem riadtak vissza: a csapat egyik leghíresebb mutatványában a tagok a nemi szervükkel játszottak zongoradarabokat, máskor meztelenül, egy szál gitárral álltak ki a közönség elé, az egyik videóklipben pedig Beyoncé fülledten erotikus táncát parodizálták, szűk bőrnadrágban és tűsarkú csizmában. 2006-ban Zelenszkij megnyerte az idehaza is ismert Dancing with the Stars táncos show-műsor ukrán változatát – a teljesség kedvéért említsük meg, hogy ezt a produkciót is az ő cége gyártotta –, népszerűsége ekkoriban ért csúcspontjára.

Romkomok és Paddington maci

A következő lépcsőt a mozivászon meghódítása jelentette: Zelenszkij 2009-ben mutatkozott be filmszínészként a Szerelem a nagyvárosban című romantikus vígjátékban, melyben Szent Bálint három férfit impotenssé varázsol, amíg meg nem találják a valódi szerelmet. A film sikerét két folytatás és további romkomok (Irodai románc napjainkbanA szerelem nyolc arca és egyebek) követték, volt, amikor a 168 centis komikus-sztár nálánál jóval magasabb nőket próbált becserkészni, máskor a sztori szerint varázsütésre megkapta a „tökéletes feleséget”, miközben párja a „tökéletes férj” mellett ébredt.

Mivel ezek a filmek orosz nyelven, többségükben orosz–ukrán koprodukcióban készültek, a 2014-es nyelvtörvény életbe lépését követően többet is betiltottak közülük Ukrajnában, Zelenszkij ugyanakkor nyíltan kiállt az orosz művészek és alkotások ellehetetlenítését okozó törvény ellen (emiatt vált személye a kárpátaljai magyarok számára is elfogadható alternatívává).

2010-ben a komikus-filmsztár-tévéproducer az ukrán Inter TV, egy évvel később pedig az 1+1 TV vezető kreatív embere lett: utóbbi csatorna a hírhedt oligarcha, Ihor Kolomojszkij tulajdona, nem csoda, hogy Zelenszkij elnöki kampányában igyekezett minél jobban eltávolítani személyét a kétes hírű milliárdostól. Időközben hősünk szinkronszínészként is kipróbálta magát, ő kölcsönözte a főhős mackó hangját a Paddington című angol családi vígjátékban és folytatásában.

Tévésorozatból a valóságba

2015-ben indult Zelenszkij főszereplésével A nép szolgája című vígjátéksorozat, melynek hőse, egy jólelkű középiskolai tanár mérgében gyújtó hangú beszédet intézet a politikai rendszer ellen – a kifakadás a világhálónak köszönhetően országosan ismertté teszi a főhőst, aki hamarosan Ukrajna elnöki székében találja magát. Az óriási sikerrel futó szatirikus sorozatban Zelenszkij – még mindig orosz nyelven – a kívülről jött naiv, de jó szándékú kisembert alakította, aki igyekszik megreformálni egy velejéig romlott berendezkedést, természetesen komoly ellenszéllel találva szembe magát.

Valószínűleg sorozatbeli szerepe ihlette Zelenszkij döntését, amikor 2018-ban meglepetésre pártot alapított (szintén A nép szolgája néven) és bejelentette, hogy a valóságban is elindul az elnöki tisztségért. A korrupció megállítását zászlajára tűző, elitellenes celebjelölt centrista ideológiáját sokan magukénak érezték, és a közösségi médiára építő, rendhagyó kampánymódszerek is célba találtak: a semmilyen korábbi politikai tapasztalattal nem rendelkező Zelenszkij – aki ekkor váltott csak ukrán nyelvre – meglepetésre a voksok 73 százalékát szerezte meg, földbe döngölve a regnáló elnököt, Petro Porosenkót, aki az ukrán nacionalizmust erőltette kampányában.

Volodimir Zelenszkij és családja
Volodimir Zelenszkij és családjaInstagram: olenezelenska_official

Elfelejtett szólni a feleségének

Az immár három éve regnáló elnök magánélete sem celebként, sem politikusként nem volt soha botrányoktól hangos: Zelenszkij 19 éve boldog házasságban él, párjával, Olena Kijaskóval az egyetemen ismerkedtek meg, ahol a lány építészetet tanult, később forgatókönyvíróként erősítette a Kvartal-95 stúdió csapatát. A sztori szerint a későbbi first lady az internetről tudta meg, hogy férje elindult az államelnöki posztért, Zelenszkij ugyanis – mint bevallotta – rengeteg teendője mellett elfelejtette közölni feleségével ezt az „apróságot”. Olena kezdetben igencsak bosszúsan szemlélte férje politikai ambícióit, később azonban megbékélt az új élethelyzettel, és mindenben támogatta a „projektet”.

A párnak egy lánya és egy fia született (Alekszandra 2004-ben és Kiril 2013-ban); az elnök beszédeiben és imázsában gyakran hangsúlyozza a család fontosságát, a szavazóknak például azt üzente, ne a politikusok képét, hanem gyerekeik fotóját nézzék, amikor választanak, ugyanis az ő jövőjükről döntenek voksukkal.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra