Zelenszkij és családja – Táncparkettről a frontvonalba

GettyImages-1192906260

Egy hét leforgása alatt lett a világ egyik legismertebb politikai vezetője Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki korábban egy népszerű tévésorozatban is országa első emberét alakította. A hazájában komikus színészként, médiasztárként híressé vált Zelenszkij meztelenül gitározott, táncos realityt nyert, és kedves mackónak kölcsönözte a hangját, mielőtt totális újoncként berobbant a politika színpadára, és azonnal a bársonyszékben landolt. Írásunkban az ő portréját rajzoljuk meg.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij 1978. január 25-én született az Ukrajna középső részén található Krivij Rih városában, orosz ajkú zsidó származású szülők egyetlen gyermekeként, édesapja Olekszandr Zelenszkij matematikaprofesszor, a helyi egyetem Információtechnológiai Tanszékének vezetője, édesanyja, Rimma Zelenszka mérnök. Apai nagyapja, Szemjon Zelenszkij a Vörös Hadsereg egyik géppisztolyos alakulatában szolgált a második világháború idején, míg testvérét és édesapját (Volodimir dédapját) koncentrációs táborban gyilkolták meg a nácik.

A zsidó identitás sosem volt különösebben fontos a családban – mesélte gyerekkoráról az elnök –, más szovjet zsidó családokhoz hasonlóan ők sem gyakorolták a vallásukat, és igyekeztek minél jobban beleolvadni a homogenizált szovjet társadalomba. Volodimir többségében orosz anyanyelvű környezetben nőtt fel, de hamar megtanult ukránul és angolul is – a család négy évig Mongóliában élt, de mire fiuk elkezdte az általános iskolát, már visszaköltöztek Krivij Rihbe. A középiskola elvégzése után a jó tanulónak számító Zelenszkij felvételt nyert a helyi Közigazgatási Főiskola jogi karára, ahol 2000-ben diplomát szerzett, két hónapnyi gyakornoki munkát kivéve azonban sohasem dolgozott a szakmájában.

Betáncolta magát a nézők szívébe

Már kamaszként jól tudta ugyanis, hogy egészen másféle karriert szeretne befutni: 17 évesen két barátjával megalapította a Kvartal-95 komikuscsapatot (a név arra a városnegyedre utal, ahol Zelenszkij és társai felnőttek), mely hamar jelentős sikereket ért el a különböző műsorokban és tehetségkutatókon. Miután Moszkvában megnyerték a volt szovjet tagállamok mindegyikében sugárzott, hihetetlenül népszerű KVN humorfesztivál döntőjét, 2003-ig a műsor állandó szereplőjévé avanzsáltak, majd Zelenszkij – szintén Kvartal-95 néven – produkciós céget alapított, amely az ukrán televízió számára készített műsorokat, köztük a társulat saját tévéshow-ját.

A Kvartal-95 műsoraiban gyakran foglalkozott aktuálpolitikával, szívesen bírálta az orosz–ukrán közélet legismertebb szereplőit, de a polgárpukkasztástól sem riadtak vissza: a csapat egyik leghíresebb mutatványában a tagok a nemi szervükkel játszottak zongoradarabokat, máskor meztelenül, egy szál gitárral álltak ki a közönség elé, az egyik videóklipben pedig Beyoncé fülledten erotikus táncát parodizálták, szűk bőrnadrágban és tűsarkú csizmában. 2006-ban Zelenszkij megnyerte az idehaza is ismert Dancing with the Stars táncos show-műsor ukrán változatát – a teljesség kedvéért említsük meg, hogy ezt a produkciót is az ő cége gyártotta –, népszerűsége ekkoriban ért csúcspontjára.

Romkomok és Paddington maci

A következő lépcsőt a mozivászon meghódítása jelentette: Zelenszkij 2009-ben mutatkozott be filmszínészként a Szerelem a nagyvárosban című romantikus vígjátékban, melyben Szent Bálint három férfit impotenssé varázsol, amíg meg nem találják a valódi szerelmet. A film sikerét két folytatás és további romkomok (Irodai románc napjainkbanA szerelem nyolc arca és egyebek) követték, volt, amikor a 168 centis komikus-sztár nálánál jóval magasabb nőket próbált becserkészni, máskor a sztori szerint varázsütésre megkapta a „tökéletes feleséget”, miközben párja a „tökéletes férj” mellett ébredt.

Mivel ezek a filmek orosz nyelven, többségükben orosz–ukrán koprodukcióban készültek, a 2014-es nyelvtörvény életbe lépését követően többet is betiltottak közülük Ukrajnában, Zelenszkij ugyanakkor nyíltan kiállt az orosz művészek és alkotások ellehetetlenítését okozó törvény ellen (emiatt vált személye a kárpátaljai magyarok számára is elfogadható alternatívává).

2010-ben a komikus-filmsztár-tévéproducer az ukrán Inter TV, egy évvel később pedig az 1+1 TV vezető kreatív embere lett: utóbbi csatorna a hírhedt oligarcha, Ihor Kolomojszkij tulajdona, nem csoda, hogy Zelenszkij elnöki kampányában igyekezett minél jobban eltávolítani személyét a kétes hírű milliárdostól. Időközben hősünk szinkronszínészként is kipróbálta magát, ő kölcsönözte a főhős mackó hangját a Paddington című angol családi vígjátékban és folytatásában.

Tévésorozatból a valóságba

2015-ben indult Zelenszkij főszereplésével A nép szolgája című vígjátéksorozat, melynek hőse, egy jólelkű középiskolai tanár mérgében gyújtó hangú beszédet intézet a politikai rendszer ellen – a kifakadás a világhálónak köszönhetően országosan ismertté teszi a főhőst, aki hamarosan Ukrajna elnöki székében találja magát. Az óriási sikerrel futó szatirikus sorozatban Zelenszkij – még mindig orosz nyelven – a kívülről jött naiv, de jó szándékú kisembert alakította, aki igyekszik megreformálni egy velejéig romlott berendezkedést, természetesen komoly ellenszéllel találva szembe magát.

Valószínűleg sorozatbeli szerepe ihlette Zelenszkij döntését, amikor 2018-ban meglepetésre pártot alapított (szintén A nép szolgája néven) és bejelentette, hogy a valóságban is elindul az elnöki tisztségért. A korrupció megállítását zászlajára tűző, elitellenes celebjelölt centrista ideológiáját sokan magukénak érezték, és a közösségi médiára építő, rendhagyó kampánymódszerek is célba találtak: a semmilyen korábbi politikai tapasztalattal nem rendelkező Zelenszkij – aki ekkor váltott csak ukrán nyelvre – meglepetésre a voksok 73 százalékát szerezte meg, földbe döngölve a regnáló elnököt, Petro Porosenkót, aki az ukrán nacionalizmust erőltette kampányában.

Volodimir Zelenszkij és családja
Volodimir Zelenszkij és családjaInstagram: olenezelenska_official

Elfelejtett szólni a feleségének

Az immár három éve regnáló elnök magánélete sem celebként, sem politikusként nem volt soha botrányoktól hangos: Zelenszkij 19 éve boldog házasságban él, párjával, Olena Kijaskóval az egyetemen ismerkedtek meg, ahol a lány építészetet tanult, később forgatókönyvíróként erősítette a Kvartal-95 stúdió csapatát. A sztori szerint a későbbi first lady az internetről tudta meg, hogy férje elindult az államelnöki posztért, Zelenszkij ugyanis – mint bevallotta – rengeteg teendője mellett elfelejtette közölni feleségével ezt az „apróságot”. Olena kezdetben igencsak bosszúsan szemlélte férje politikai ambícióit, később azonban megbékélt az új élethelyzettel, és mindenben támogatta a „projektet”.

A párnak egy lánya és egy fia született (Alekszandra 2004-ben és Kiril 2013-ban); az elnök beszédeiben és imázsában gyakran hangsúlyozza a család fontosságát, a szavazóknak például azt üzente, ne a politikusok képét, hanem gyerekeik fotóját nézzék, amikor választanak, ugyanis az ő jövőjükről döntenek voksukkal.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra