Látványos összehasonlító videón a világ legnagyobb koncertjei

A koronavírus-járvány miatt ugye több mint egy éve nem mehetünk nagyszabású koncertekre és fesztiválokra, így igazán nosztalgikusnak hat a videó, amely azt szemlélteti, mekkora tömegek látogattak el a könnyűzene történetének egyes gigantikusabb show-ira.

A MetaBall Studios YouTube-csatorna animációja a New York-i Central Parkot tölti fel képzeletben az egyes koncertekre kilátogató közönséggel, így érzékelteti a hatalmas tömegek egymáshoz és a városhoz viszonyított méretét.

Minden idők egyik leghíresebb rockzenei eseménye, az 1985-os Live Aid segélykoncert (pontosabban annak a londoni Wembley-ben tartott része) 72 ezer fős közönségével a lista végén kullog. Ricky Martin már százezres tömeget tudott megmozdítani 2017-ben, Mexikóvárosban tartott fellépésével, Michael Jackson pedig 120 ezer ember előtt énekelt Varsóban 1996-ban. Őket követi a Queen és Paul McCartney, mindkét legendás előadó Brazíliában zenélt 100–200 ezer fő közötti közönségnek.

A középmezőnybe tartozik a legendás woodstocki fesztivál: a hippikorszak csúcseseményére 400 ezren voltak kíváncsiak, a kaliforniai San Bernardinóban tartott 1983-os US Festivalra viszont már 670 ezer ember volt kíváncsi. Az egymilliós határt a Beach Boys dönti meg, akik a függetlenség napja alkalmából adtak ingyenes koncertet Philadelphiában 1985. július 4-én. Másfél milliónyian látogattak el a Live Aid harmincadik évfordulójára rendezett Live 8 gigakoncertre, ugyanennyien nézték meg a Rolling Stones 2006-os Rio de Janeiró-i fellépését, míg a kemény zene nagyágyúi, az AC/DC, a Metallica és a Pantera moszkvai zúzására 1 millió 600 ezer szovjet fiatal volt kíváncsi 1991-ben.

A csúcson Brazília és Oroszország végzett: a helyi popsztár, Jorge Ben Jor 1993 szilveszteri koncertjét 3 milliós tömeg nézte végig Rióban, míg a következő szilveszterkor Rod Stewart vonzott 3 és fél milliós közönséget a brazil metropoliszban. A francia szintetizátormágus, Jean-Michel Jarre 1997-ben szintén 3 és félmillió ember előtt játszott Moszkvában, így az érces hangú brit énekessel megosztva foglalja el a dobogó első helyét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra