Ezek a világ legveszélyesebb hídjai: több európai is van a listán

GettyImages-136288379 pakistan

A világ jó pár hídja nem csupán két helyet összekötő kapcsolatot jelent, hanem átkelve, sőt időnként csupán átpillantva rajta, igazi kihívást, veszélyt és csupa izgalmat. Legyen az mély völgyek között sziklaszilárdan álló, szelídebb táj fölött lengedező vagy épp viharos tengerek fölött átívelő, turisták ezreit vonzza bármelyikük.

A világ legveszélyesebb hídjai nem csupán a mélységes szakadékok fölött átívelő magaslatok miatt váltak messze földön híressé, hanem a tervező és a mérnök személyes bátorsága, a technológiai korlátok legyőzése és a természeti katasztrófák által hordozott fenyegetések miatt is.

Ezek az átkelők nem ritkán követelik az ember alkalmazkodóképességét, és legyünk őszinték, olykor-olykor még az életét is. Legyenek ezek az építmények ősi emlékek vagy a modern technológia és a mérnöki zsenialitás újkori csúcsai, három dolog mindben közös: a merész tervezés, a magas kockázat és az elképesztő látvány.

Íme, a legveszélyesebbek!

A világ legveszélyesebb hídja Pakisztánban

A pakisztáni Hussaini-függőhidat tartják bolygónk legveszélyesebbjének. A Gilgit-Baltisztán régiójában található Hunza folyó két partjának lakói által, helyi anyagokból épített függőhídak nem állták ki a próbát, instabillá, így használhatatlanná váltak. Maradt viszont egyetlen, ez a ránézésre is hajmeresztő átkelő, amely a tengerszint fölött 2600 méter magasságban, gigantikus hegyek ölelésében köti össze a két partot.

A pakisztáni függőhidat tartják a világ legveszélyesebb hídjának
A pakisztáni függőhidat tartják a világ legveszélyesebb hídjánakHuyNguyenSG / Getty Images Hungary

Szőlőindákból font átkelő Japánban

Japán egyik legfestőibb területén található a Iya-híd, amely a korábbi tizenháromból megmaradt három szőlőhíd egyike. Noha azt senki sem tudja pontosan, ki készítette ezeket a látványosságokat, az biztos, hogy több száz éve léteznek a völgyben. A hidak vázát a nagyjából 20-30 centiméteres réstávolságban egymás mellé helyezett fadeszkák adják, amelyeket

az egyszerűen összefont, Wisteria szőlőből készült indák lombosítottak be.

Bár az építmény megőrizte az eredeti esztétikáját, a biztonság kedvéért acélkábelekkel is megerősítették. Ennek ellenére azonban nem egy életbiztosítás átkelni ezen a minden lépésnél himbálózó hídon, pláne úgy, ha a gyalogos még abba is belegondol, hogy alatta 45 méterrel egy folyó van.

Óriási élmény és rengeteg izgalom átjutni Japán nevezetes szőlőhídján
Óriási élmény és rengeteg izgalom átjutni Japán nevezetes szőlőhídjánIppei Naoi / Getty Images Hungary

A leghosszabb üvegfenekű híd Vietnámban

A vietnámi Bach Long Bridge tartja a Föld leghosszabb üvegfenekű hídjának rekordját, amely 2022 áprilisában nyílt meg. A közel 632 méter hosszú és majdnem 150 méterrel a „föld fölött” futó, átlátszó hídról egyszerűen nem lehet nem lenézni. Hasznos tudni, hogy a félelmetes mélység fölött átívelő híd bármennyire is hajmeresztő, meglehetősen biztonságos:

darabjai edzett és megerősített üvegből készültek, amelyek egyszerre 450 ember súlyát bírják el.

Próbaképp, még a nyitás előtt egy terepjáróval is áthajtottak rajta, ám az korántsem biztos, hogy átkelés közben ez sokakat megnyugtat.

Darura is szüksége van a malajziai hídnak

2004-ben, Malajziában készült el a világ leghosszabb íves hídja. A 125 méter hosszú építmény a Machinchang-hegy tetején található, és ami azt illeti, nem tűnik a legbiztonságosabbnak. Az csak egy dolog, hogy a védőkorlátai nem túl magasak, de hogy a hídnak egy daru támogatására is szüksége van, az már azért nem túl biztató.

Erről a hídról sokaknak nem a biztonság jut eszébe először
Erről a hídról sokaknak nem a biztonság jut eszébe előszörTatiana-GV / Getty Images Hungary

Egy kanadai híd a természet ölelésében

Az örökzöld fák lombkoronáján és a Capilano folyón átnyúló Capilano-függőhíd Vancouver közelében található, Brit Columbia kanadai régiójában.

A hidat eredetileg 1889-ben építtette egy skót építőmérnök kenderkötelekből és cédrusdeszkákból.

A 140 méter hosszú és a folyó fölött 70 méterrel „kifeszített” átkelőt azóta felújították, ami jó hír a természet szerelmeseinek, ugyanis páratlan onnan a környező erdőre nyíló kilátás.

Olyan, mintha a fák tetején járnának a turisták
Olyan, mintha a fák tetején járnának a turistákWu Swee Ong / Getty Images Hungary

Hajmeresztő magasság Európa tetején

De hogy ne csak a kontinensünkön kívüli hidakat említsük, a listából nem maradhat ki a francia Alpok egyik nevezetes építménye, a Mont Blanc mentén található Aiguille du Midi vashíd sem. 

Aiguille du Midi, Franciaország
Aiguille du Midi, FranciaországAlenaPaulus / Getty Images Hungary

Bár ez nem klasszikus átkelő, hanem a világ egyik leglélegzetelállítóbb kilátását adó hídja, attól még félelmetes: 3841 méteres magasságban köt össze két csúcsot, amelyek teraszairól 360 fokos kilátás nyílik a francia, a svájci és az olasz Alpokra. Noha ez a híd meglehetősen rövid, az ijedősök jobb, ha átgondolják, felmerészkednek-e oda. Az Aiguille du Midi egyébként rendkívül népszerű látványosság, évente közel félmillió látogatóval, ráadásul egész évben nyitva tart, kivéve a novemberi éves karbantartási időszakban, valamint rendkívül rossz időjárási körülmények esetén. 

Turisztikai attrakció Észak-Írországban

A Carrick-a-Rede híd egy 1755-ben lazachalászok emelte, híres kötélhíd az észak-írországi Ballintoy közelében, amely az elmúlt években turisztikai attrakcióvá vált.

A kicsivel több mint 30 méter magasságban felfüggesztett átkelő Carrick-a-Rede szigetét köti össze a szárazfölddel.

Noha a hídról még soha senki nem zuhant le, előfordult olyan eset, hogy a pánikba esett turista már a visszautat nem merte megtenni, így csónakkal kellett érte menni.

Észak-Írországban is van egy festői, ám félelmetes híd
Észak-Írországban is van egy festői, ám félelmetes hídDea / W. Buss / Getty Images Hungary

Noha a hatvanas évekig naponta 300 lazacot is kifogtak e vidéken, az évszázados lazachalászat ma már csak emlék. A tengeri halászati nyomás és a folyók szennyezése alaposan megcsappantotta a halállományt. 

Az utolsó lazacot Carrick-a-Rede-ben 2002-ben fogták ki.

Ha szeretnél még izgalmas helyekről olvasni, akkor ajánljuk figyelmedbe a világ legmélyebb aranybányájáról szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek