Nem csak a véradáshoz értenek: így segít még rajtad és a világon a Vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja az alapító Henry Dunant születésnapján tiszteleg a szervezet monumentális tevékenysége előtt – a véradáson jóval túlmutat mindaz, amit az emberiségért tesznek!

192 országban több mint 650 millió ember mindennapjaira gyakorolnak hatást a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek dolgozói, valamint azoknak az önkénteseknek milliói, akik nélkül sokkal kevesebbet tehetne a hálózat. Emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség: ezen elvek mentén szerveződik munkájuk nap mint nap.

Nagy munka a véradásszervezés

A Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb tevékenységi köre a véradásszervezés
A Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb tevékenységi köre a véradásszervezésJóri András

Legtöbben a véradással azonosítjuk a Magyar Vöröskeresztet, és annyiban nem is tévedünk, hogy ez a tevékenységük a teljes országot és társadalmat lefedi, ez a legfontosabb szervezési-tervezési feladat, melyet végeznek, mondta el a Díványnak Kardos István, a szervezet főigazgatója. 

A Magyar Vöröskereszt véradásszervezői tevékenységének nagyságrendjét jól mutatják a számok: évente 10 ezer véradást szerveznek, melyeken átlagosan harmincan vesznek részt, de nagyon nagyok az eltérések helyszínenként – van, ahova kevesebben mennek el Kardos István szerint, míg nagyobb helyszíneken akár százan is megfordulnak egyetlen véradáson.

„Ez az évente mintegy 350 ezer karnyújtás, a rendszeres, folyamatos, térítésmentes véradás jelenti a biztonságos vérkészletet. Mindenkire számítunk, aki egészségesnek érzi magát, és ilyen módon szeretne segíteni!”

– hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Az elsősegélynyújtás szervesen hozzájuk tartozik

„Van még ugyanakkor egy-két feladatunk, ami hasonló súllyal bír: ilyen a laikus elsősegélynyújtás, amely a Vöröskereszt megalakulása, a solferinói csatában való segítségnyújtás óta fontos cél. Ennek hagyományát erősen fenntartjuk” – egészítette ki a képet a főigazgató. Idén immár ötvenedik alkalommal rendeznek országos elsősegélynyújtó versenyt diákoknak – erre az iskolákban tanáraik készítik fel a résztvevőket, akik az esetleges iskolai forduló után megyei versenyeken mérethetik össze magukat, ahonnan a legjobbak országos döntőig jutnak.

Hatszáz fő vesz részt ezen alkalmakon a versenyzőktől kezdve a bírókon át a baleseti szimulációkban részt vevő imitátorokig: Kardos István szerint ők felkészültek arra, hogy akár életet mentsenek élesben is.

„Nem véletlen a szlogenünk, miszerint az elsősegély gyerekjáték. A statisztikák talán mást mutatnak arról, hogy hányan tudnak elsősegélyt nyújtani, de mi látjuk a diákok tudásszintjét is”

– fogalmazott.

További tevékenységi köreik közé tartozik a szociális tevékenységekben vállalt szerepük – már a rendszerváltás után, a kilencvenes évektől kiveszik részüket a hajléktalanellátásból, illetve a családok átmeneti otthonai közül is többet működtetnek.

„Utcai gondozószolgálattól a szociális foglalkoztatóig különböző intézményekkel rendelkezik a Magyar Vöröskereszt – más nyugati országokban ez nem jellemző az alaptevékenységre, ez inkább kelet-európai specialitás” – mondta el Kardos István.

Krízishelyzetekben is helytáll a Vöröskereszt

Az elmúlt időszak eseményeire is reagált a szervezet: mind a koronavírus-járvány idején, mind az ukrajnai háború kapcsán kialakult humanitárius válságban is segítőként léptek fel, több más nemzeti társasággal együtt. 

A menekülteknek való segítségnyújtásban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának háborús helyzetekkel, humanitárius segítségnyújtással, humanitárius folyosókkal kapcsolatos tapasztalatait is tudták hasznosítani,

illetve egy eddig kevésbé használt vöröskeresztes funkcióra, a keresőszolgálatra is nagy igény van az utóbbi időkben.

A BOK csarnokban is segítik a menekülteket
A BOK csarnokban is segítik a menekülteketPéter Nóra

„Háborúk után a családi kapcsolatok helyreállítása nehéz. A hadseregek működtetnek információs irodákat, amelyek a frontvonalon tartózkodó katonák státuszáról tájékoztatnak, de a keresőszolgálatnak is nagy szerepe van abban, hogy valaki egyáltalán hírt kapjon hozzátartozójáról. Nem családegyesítésről van szó, hanem információszolgáltatásról: ezt az Európában eddig nemigen használt tevékenységünket fejleszteni, aktivizálni kell, mert mi is látjuk, hogy Ukrajnából leginkább édesanyák érkeznek gyermekeikkel, a férj marad” – fogalmazott Kardos István. Ebben a munkában az oroszországi Vöröskereszttel is együttműködnek, akárcsak az ukrán szervezettel.

Önkéntesként te is segítheted őket

Tevékenységeiben leginkább önkéntes munkával tudjuk támogatni a szervezetet: a Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint érezhető is az, hogy a magyar lakosság nyitottsága nagy ebbe az irányba. A pandémia idején igyekeztek idősebb önkénteseiket a munkától megkímélni, így is sokan segítettek nekik munkájukban, a menekültválság kapcsán is a pályaudvarokon, majd a BOK csarnokban is.

„A fiatalok segíteni akarása erős, csak meg kell találniuk a módot a segítségnyújtásra. Sok esetben egy egyszerű gesztus is az önkéntesség felé hat, például ha véradáson a karjukat nyújtják. Ez nem nagy dolog saját életünkben, mégis hatalmas segítség” – világít rá a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra