Caracasban egyhavi fizetésből 2 kg rizsre futja, de vajon mit főz egy venezuelai lány Budapesten?

GettyImages-1333572361

A kőolajban és természeti kincsekben gazdag Venezuela lakosságának háromnegyed része mélyszegénységben él. A latin-amerikai országból 5 millióan vándoroltak ki az elmúlt években. Egy fiatal caracasi fogorvos lány és párja Budapesten talált új otthonra, de a hindu fűszeresnél vásárol, ha hiányoznak neki a hazai ízek. Egyebek mellett elmeséli azt is, milyen venezuelai ételeket főz Magyarországon.

Venezuela büszkélkedhet a világ legmagasabb vízesésével, a majdnem 1000 méter magas Angel-vízeséssel. Az országban egész évben nyári meleg van, a fürdőzés a Karib-tengerben vagy az Atlanti-óceánban minden évszakban élvezetes. A venezuelai ember szorgalmas, szívesen tanul és dolgozik, bár ez utóbbinak nincs nagy megbecsültsége. A hiperinfláció felfoghatatlan ütemű, a pénzromlás mára válságos társadalmi és gazdasági állapotokat teremtett. Az utóbbi években a havi átlagfizetés 2-4 dollár körül mozog, míg egy kiló rizs ára 1 dollár. Így a pandémia alatt világszerte tapasztalt gazdasági hanyatlás már nem is érződött meg annyira Venezuela amúgy is haldokló gazdaságán, sőt az ellátmány kicsit talán javult. Ez viszont főleg annak tudható be, hogy az ország lakosságának 17%-a, azaz több mint 5 millió ember kivándorolt, és külhonból támogatja otthon maradt családtagjait.

Az elmúlt években Magyarországra is többen települtek át magyar rokoni szálaik felkutatása után. Egy caracasi fiatalember és fiatal, orvosi diplomával rendelkező menyasszonya is így érkezett 3 évvel ezelőtt Budapestre, ahol a téli hideg éppen annyira szokatlan volt, mint a semmihez sem hasonlítható magyar nyelv. Szorgalmának köszönhetően párjához hasonlóan Evita is hamar talált magának munkát, közben tanulja az angol nyelvet és a magyart, spanyol nyelvtudását kihasználva pedig itt élő spanyol ajkú családok gyermekeire vigyáz.

Caracasi látkép
Caracasi látképFstoplight / Getty Images Hungary

Élet, akarom mondani, étel Budapesten

Evita azt meséli, a venezuelaiak szeretnek vendégeket fogadni otthonukba, és természetesen jókat enni. A táplálkozás egészségesebb a dél-amerikai országban, mint nálunk, ezért sokszor Budapesten is megpróbál venezuelai módra főzni. Bizonyos alapanyagok beszerzése néha nehéz, ilyen például a karibi konyha egyik tipikus alapanyagát képező zöld színű, kemény és az itt ismertre alig hasonlító banán, amelynek számos elkészítési módja ismert Közép- és Dél-Amerikában, akár sütve, akár főzve. Evita a hindu fűszerboltokban találja meg leginkább azokat a különlegességeket, amelyeket a szokásos pesti közértek polcain nem. Be is avat minket néhány kedvenc venezuelai étel részleteibe, amelyek egyben a latin-amerikai ország tipikus fogásai is:

 • Arepa: tésztája kukoricából készül, melyet a gyros pitájához lehetne leginkább hasonlítani, amit aztán sajttal, hússal, vagy ízlés szerinti finomságokkal töltenek meg (mint például avokádó, fekete bab vagy hagyma). 
 • Empanada: egész Latin-Amerikában népszerű a kis tésztakorong, amit darált hússal, sült banánnal, néhol főtt tojással vagy olívabogyóval töltenek meg, félbehajtva összezárnak és kisütnek.
  Egész Latin-Amerika szereti az empanadát
  Egész Latin-Amerika szereti az empanadátLeoPatrizi / Getty Images Hungary
 • Cachapa: kukoricalisztből, serpenyőben készült vékony palacsintaszerű tésztaétel, amit szintén sajttal vagy hússal töltve fogyasztanak.
  Sós palacsinta kukoricalisztből
  Sós palacsinta kukoricalisztbőlEdgar Leal / Getty Images Hungary
 • Pabellón: leginkább ebédként kedvelt főfogás ez az apróra vágott, sült marhahúskupac, amit párolt fekete babbal tálalnak, és természetesen az elmaradhatatlan rizskörettel.
  Tipikus, kedvenc venezuelai főétel a pabellón
  Tipikus, kedvenc venezuelai főétel a pabellónMolina86 / Getty Images Hungary

A banán mellett a rizs és a kukorica is a karibi-atlanti ország tipikus alapanyagai közé tartozik. Evita úgy látja, mi, magyarok többet sütünk olajban, mint Venezuelában, ahol a nyersen fogyasztott gyümölcsöknek, zöldségeknek, kevert salátáknak nagy hagyománya van. Külföldiként kicsit furcsállta az elején, hogy errefelé szinte mindenbe lehet egy kis kolbászt tenni, de a szalámi már meghódította őt magának, akárcsak a paprika és egész Magyarország is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra