Pár nap alatt elpusztítja a sejteket ez a végzetes fertőzés – megállíthatatlanul terjed

végzetes-fertőzés-521677434
Olvasási idő kb. 2 perc

Kiemelkedő gyorsasággal terjed Japánban egy húsevő baktérium. A 2024 júniusáig regisztrált fertőzések száma már most meghaladta a tavalyi 12 hónapra vonatkozó esetszámot, pedig már az is rekordmagas adatnak számított.

2024-ben eddig 997 esetet jegyeztek föl, ami 56-tal több, mint amennyit tavaly egész évben regisztráltak – derül ki az MTI beszámolójából. A megbetegedéseket a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, a legtöbb fertőzés a fővárosban, Tokióban történt, összesen 145-en kapták el a kórt. 

Ez a húsevő baktérium a fertőzött szervezetekben néhány óra alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet. Egy tokiói professzor, Kikucsi Ken elmondása szerint a baktérium gyakran a lábon keletkező kisebb sérüléseken keresztül fertőzi meg a szervezetet. Gyors lefolyása miatt roppant veszélyes:

az idősebb betegekkel akár 48 órán belül végezhet.

Versenyfutás az idővel – hamar végzetessé válhat a fertőzés
Versenyfutás az idővel – hamar végzetessé válhat a fertőzésPhil Fisk / Getty Images Hungary

Magyarországon is megjelent már a végzetes fertőzés

A húsevő baktérium neve egzotikusan hangzik, ám már Magyarországon is volt példa fertőzésre. Idén januárban egy 33 éves ózdi férfi kapta el, és el is hunyt a fertőzésben. Rusvai Miklós víruskutató az Inforádiónak akkor elmondta: „A húsevő baktérium annyiban különleges, hogy ezt megfertőzi egy vírus, tehát a vírussal, úgynevezett bakteriofággal fertőzött streptococcus az, amely arra a tulajdonságra tesz szert, hogy nagyon gyorsan lebontja a szöveteket, mert egy olyan specifikus enzimet termel, amelynek segítségével oldja a szöveteket. Ezt viszont nem lehet előre tudni, bárki, bármikor, bárhol megfertőződhet ezzel a baktériummal.”

Rusvai Miklós is megerősítette, hogy nem megfelelően kezelt sebeken keresztül kerülhet be a szervezetbe. Első tünetei között szerepel a seb környékének fájdalmassága, duzzanata, pirossága, majd hidegrázás, láz, rosszullét, émelygés alakul ki. A sebkezelésen túl gyógyításához antibiotikumos terápia, infúzió, illetve a vérben lévő toxinok eltávolítása érdekében folyadékterápia szükséges. Egyes esetekben vérátömlesztés is segíthet a beteg életének megmentésében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek