Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Partiumba, Bihar megyébe látogatunk mai feladványunkban.

A történelmi Magyarország fontos városában, az egykori Bihar vármegye, ma a romániai Bihar megye központjában járunk. A Sebes-Körös partján fekvő településen a 11. században építtetett monostort Szent László király, akit később itt is temettek el. A város megszenvedte a tatárjárást, Dózsa György parasztserege nem, a török viszont sikeresen elfoglalta. Itt volt kanonok Janus Pannonius, püspök Vitéz János, itt kötött békét 1538-ban I. Ferdinánd és Szapolyai János. Itt született Pázmány Péter, a 17. századi katolikus megújulás legjelentősebb magyar alakja. A 20. század elején a magyar kulturális élet jelentős központja volt, melyet Ady Endre „Pece-parti Párizsnak” hívott.

A várost a trianoni békeszerződés értelmében, majd a második világháború után ismét Romániához csatolták, és Nicolae Ceaușescu diktatúrája mindent megtett, hogy megsemmisítse a magyar múlt történelmi emlékeit. A települést napjainkban 196 ezer fő lakja, a lakosság 24,5 százaléka magyar.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra