Fontos hír az autósoknak: változik az üzemanyag ára

GettyImages-82719864

Péntektől megint csökken a benzin ára, 5 forinttal kell kevesebbet fizetni a tankolásért literenként.

A forint erősödésének köszönhetően a benzin nagykereskedelmi ára 5 forinttal, míg a dízelé 4 forinttal fog csökkenni, adta hírül a Pénzcentrum.

Erősödött a forint, csökkent az üzemanyag ára

Erősödött a forint, és ez komoly hatással van az üzemanyagok nagykereskedelmi árára: megint csökkent a benzin és a dízel értéke. A holtankoljak.hu adatai alapján ma a 95-ös benzin átlagosan 612 forintba, a dízel pedig 608 forintba kerül literenként.

Ez a változás nem az első a hónapban. Május elején, szintén a nagykereskedelmi folyamatok miatt 2 forinttal csökkent a benzin és a dízel ára.

Piaci tényezők és a kormány hatása

Az árak alakulására azonban nemcsak a forint árfolyamának ingadozása és a piaci viszonyok hatnak, hanem a kormány is igyekszik hatást gyakorolni a hazai töltőállomásokra. A MOL ennek hatására jelentősen csökkentette az árakat április végén. A Dívány korábbi cikkéből is kiderül:

A Mol valamennyi benzinkútján 10 forinttal csökkentette a benzin és a dízel árát. Az árváltozás nem a nagykereskedelmi árak esése miatt következett be, hanem a cég a saját árrését csökkentette.

Az üzemanyagok ára megint csökkenni fog, így literenként akár 5 forintot is megspórolhatunk
Az üzemanyagok ára megint csökkenni fog, így literenként akár 5 forintot is megspórolhatunkaydinmutlu / Getty Images Hungary

Viszont ez a folyamat érzékenyen érinti azokat a független töltőállomásokat, amelyek egyébként is kicsi árréssel működnek. Az árcsökkenés így veszteségessé teheti a kis kutak működését.

A Mol lépése mögött az is állhat, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az elszabadult üzemanyagárak miatt korábban tárgyalásokat folytatott a Mol és a nagy hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) vezetőivel is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek