Idősek otthonában végezte be életét a magyarok utolsó királynéja

Diósi Szilvia
GettyImages-1173922408
Olvasási idő kb. 5 perc

Zita királyné, a magyarok utolsó királynéja egészen fiatalon élte meg a trónfosztást, majd a száműzetésben hamarosan elvesztette férjét, ami után már élete végéig gyászruhában járt. Azonban sosem mondott le az osztrák és a magyar trónról, elsőszülött fiát, Ottót trónörökösnek nevelte.

Zita királyné az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károlyként az utolsó Habsburg császár) felesége volt. Zita Maria delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese néven látta meg a napvilágot 1892. május 9-én Viareggióban, Olaszországban.

Így született a magyarok utolsó királynője

Zita parmai hercegnő volt, az apja az utolsó uralkodó, akit 1859-ben megfosztottak a trónjától, az anyja portugál infánsnő volt. Zita Bajorországban, majd Angliában kapott szigorú nevelést. Az ottani éghajlatot nehezen viselte, ezért a csehországi Franzenbad gyógyfürdőjébe járt, itt ismerkedett meg Károly főherceggel, aki második helyen állt az osztrák trónöröklési sorban. A két fiatal egymásba szeretett, majd 1911. október 21-én össze is házasodott, így azon kevés uralkodói pár közé kerültek, akik szerelemből és nem érdekből házasodtak.

A magyarok utolsó királynéja, Zita királyné sosem mondott le a trónról
A magyarok utolsó királynéja, Zita királyné sosem mondott le a trónrólullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Károly Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-i meggyilkolása után trónörökössé lépett elő, majd Ferenc József 1916. november 21-i halálát követően osztrák császárként I. Károly, magyar királyként IV. Károly néven trónra került. Zita királyné nagyon céltudatos volt, mivel magyar királyné lett, még azt is kötelességének tartotta, hogy megtanulja a paprikás csirke elkészítését. Az első világháborúban a békén is aktívan dolgozott, amikor ez kitudódott, a németbarát körök céltáblája lett.

Az utolsó királyné, aki a címéről haláláig nem mondott le

Miután az Osztrák–Magyar Monarchia elvesztette az első világháborút, és darabjaira hullott, Károly a tróntól nem mondott le, de 1918. november 11-én lemondott az osztrák, majd 13-án a magyar államügyekben való részvételéről. Zita ezért az élete végéig kitartóan ragaszkodott a címéhez.

A házaspár svájci emigrációba vonult, ahonnan kétszer is megpróbálták visszavenni a magyar trónt, 1921 márciusában és októberében. A második királypuccs után a tihanyi apátságban tartották fogva, majd Madeira szigetére költöztették őket. Ezután nem léptek soha többé magyar földre.

IV. Károly 1922. április 1-jén mindössze 35 évesen meghalt, Zita királyné, aki ezután csak feketében járt, szintén alig harmincévesen a nyolcadik gyermekét várva maradt teljesen egyedül és pénz nélkül. Az utódállamok csak nagyon kevés pénzt küldtek az egykori királyi család tagjainak, végül a spanyol állam mentette meg az anyagi összeomlástól. A királyné a rokonánál, XIII. Alfonz spanyol királynál talált menedékre, és minden energiáját gyermekeire fordította, a legidősebbet, Ottót trónörökösnek nevelte. A család 1929-től Belgiumban élt, majd az Anschluss után Kanadába költöztek, ezután pedig az Egyesült Államokban telepedtek le, itt vészelték át a második világháborút.

Idősek otthonában halt meg Magyarország utolsó királynéja

Az özvegy királyné az ötvenes években visszatért Európába, először Luxemburgban, majd Felső-Bajorország élt. Az élete utolsó évtizedeit Svájcban, a Zizers község apátságában kialakított idősek otthonában töltötte. Bár közel volt Ausztriához, az országba nem utazhatott be, mert nem volt hajlandó lemondani a trónról. Összesen kétszer engedték osztrák földre, kilencvenévesen felkereshette Adelheid nevű lánya (akinek a temetésén 1972-ben nem lehetett jelen), majd néhány hónappal később az édesanyja sírját.

Zita királyné 96 évet élt
Zita királyné 96 évet éltullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Zita királyné visszavonultan élt, de öt nyelven beszélt, több napilapot járatott, rádiót hallgatott. Hajnali ötkor kelt, és hithű katolikusként minden reggel részt vett a misén. Végül 97. életévében, 1989. március 14-én halt meg. Férje halálának 67. évfordulóján, április 1-jén Bécsben temették el ünnepélyes keretek között, koporsóját a kapucinusok templomának kriptájában, a Habsburgok ősi temetkezési helyén helyezték el, szíve a dinasztia szokásainak megfelelően testétől elválasztva Svájcban maradt. Férjét, Károlyt, azonban száműzetésben Madeirán temették el, így ő az egyetlen Habsburg uralkodó a XVII. század óta, aki nem a kriptában nyugszik. Az utolsó királyné temetésére tízezrek érkeztek Bécsbe. Károly király és Zita nyolc gyerekéből hét volt jelen (hiszen az egyik lányuk már rég meghalt); valamint 39 unokájuk és a megszámlálhatatlan dédunokájuk.

Egy magyar grófkisasszonyból fordulatokkal teli élet után albán királyné lett, ismerd meg a történetét az alábbi cikkünkben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek