Honnét kapta nevét a Szomszédok legendás lakótelepe?

fortepan 153083

A magyar televíziótörténet ikonikus helyszíne a XI. kerületi Gazdagrét: a budai lakótelepen élők mindennapjait 12 éven és 331 epizódon keresztül követhettük nyomon a mára kultikussá és esszenciális retróélménnyé vált Szomszédok teleregénynek köszönhetően. De vajon miért éppen gazdagnak, és miért éppen rétnek hívják a sorozat egykori helyszínét?

A budai hegyekben található, általában a főváros legjobb megítélésű lakótelepének tartott városrész helyén korábban római falu – ennek maradványait, illetve 115 itt élt személy sírját a lakótelep építésekor találták meg –, a középkorban pedig egy Nevegy nevű település állt, amely valószínűleg a tatárjárás után jött létre, később azonban elnéptelenedett. Ezután szőlőt termesztettek a domboldalon, egészen az 1880-as évekig, amikor felütötte a fejét az Európából beletelepült filoxéria (szőlőgyökértetű), melynek pusztítása néhány év alatt teljesen tönkrevágott szinte minden budai szőlőültetvényt.

A terület elnevezése azonban még a virágzó szőlőtermesztés éveire nyúlik vissza: eredetileg a német Reiche Ried („gazdag rét”/„gazdag nádas”) nevet kapta, utalva a kiemelkedő szőlő- és egyéb gyümölcshozamra, melyet a Dunántúl felől érkező csapadék itteni lecsapódásának köszönhetett. Ma ismert neve pedig az 1847-es ún. nagy dűlőkeresztelő során született: a korábban Csillebérc kapcsán említett akcióban Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos százötven kísérőjével felsétált a budai hegyekbe, hogy egy csapásra magyar nevet adjanak a névtelen vagy német elnevezést viselő tájegységeknek. Igyekezetüknek hála nemcsak a tükörfordítással magyarított Gazdagrét, hanem 57 másik domb, tájegység is új nevet nyert.

Szabadtéri oltár Gazdagréten (később itt épült fel a Szent Angyalok temploma), 1990.
Szabadtéri oltár Gazdagréten (később itt épült fel a Szent Angyalok temploma), 1990.Fortepan / Erdei Katalin

A 19. század végétől egy alig kihasznált gyümölcsös létezett a területen, melynek beépítését az 1940-es évek óta tervezte a főváros vezetése: eredetileg a domboldalon futó földszintes sorházakat terveztek ide, melyeket iskolák és kulturális létesítmények egészítettek volna ki, ebből azonban végül semmi sem lett. A lakótelepre 1970-ben írtak ki pályázatot, melynek eredményeként megszületett a beépítés terve, azonban még több mint egy évtizedet kellett várni, mire a munka ténylegesen megindulhatott.

A jellegzetes panelházakból álló lakótelep építése 1983-ban kezdődött, a következő év márciusában pedig átadták az első lakást, amely egyben az ország 200 000. távfűtéssel ellátott lakása is volt. Érdekesség, hogy ekkor még tömegközlekedés sem volt a környéken, az első gazdagréti buszjárat ugyanis csak hetekkel később, 1984. május 1-jén indult el. Az építkezés végül 1989-ben fejeződött be, ekkor már két éve itt forgatták a Szomszédokat , amely országszerte ismertté tette a lakótelep nevét: a sorozat rajongói máig szerveznek kulturális-helytörténeti sétákat Gazdagrétre, melynek során bejárják az egykori forgatási helyszíneket.

Kevesen tudják, hogy a teleregényt eredetileg nem is itt, hanem a IV. kerület északi szélén található Káposztásmegyeren akarták forgatni, az újpesti lakótelepen azonban csak három lakás volt szintenként, ami kevésnek bizonyult a stáb számára.

Ha érdekel az utcanevek, közterületek története, kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra