Így lett Káposztás- és Békásmegyer a két jól ismert budapesti lakótelep neve

Egymással néz farkasszemet a Dunán át Békásmegyer és Káposztásmegyer. A főváros két jól ismert lakótelepének feltűnően hasonlít az elnevezése, de vajon miért? Térfigyelő sorozatunk újabb részében ennek jártunk utána.

Budapest legismertebb lakótelepei közé tartozik a Duna két ellentétes partján szinte egymással szemben elterülő Békásmegyer és Káposztásmegyer. Mindkét terület elnevezése a honfoglalás korabeli Megyer törzsre utal, de honnét származik a „békás” és a „káposztás” előnév? Tekintsük át röviden a két városrész történetét.

A budai hegyvidék lábánál fekvő egykori Békásmegyer falu nevét először 1368-ban említik írásban – ekkoriban a terület az óbudai apácák tulajdonában állt, majd a következő században egy csere folytán a pilisi apátságé lett. A török hódoltság első évtizedeiben a község még virágzott, később azonban szinte teljesen elpusztult: egészen a 18. századig a Zichy család birtokában lévő kietlen pusztaságként volt nyilvántartva.

Az 1740-es évektől német telepesek vették birtokukba a területet, akik – köszönhetően a hely kiváló adottságainak, például a remek gyümölcs- és szőlőtermesztési lehetőségeknek – virágzó közösséget hoztak létre. Krottendorf („Kagylófalu”) a következő évtizedekben jelentős fejlődésnek indult, és egészen a 20. század első feléig jellegzetes sváb faluként színesítette a főváros agglomerációját. A második világháború után azonban kitelepítették az itt élő német ajkú családokat, és a helyükre magyarokat hoztak Mezőkövesdről, Csehszlovákiából és Romániából. 1950-ben hét várossal és tizenöt másik községgel együtt Békásmegyert Budapesthez, a III. kerülethez csatolták, ekkor szűnt meg a település önállósága.

A békásmegyeri lakótelep 1979-ben, háttérben a Hímző utca panelházaival.
A békásmegyeri lakótelep 1979-ben, háttérben a Hímző utca panelházaival.Fortepan / Bojár Sándor

A ma ismert lakótelep építése 1971-ben kezdődött: rohamos ütemben nőttek ki a földből a tízemeletes panelházak, a teljes építkezés tizenkét évet vett igénybe. Időközben, 1981-ben HÉV-állomást és az új gáton Duna-parti sétányt adtak át. 1993-ban a lakótelep egy különös tragédia folytán került az országos hírekbe: egy mentálisan zavart fiatalember illegális vegyszereket és pirotechnikai eszközöket tartott békásmegyeri lakásában, melyek felrobbantak, beomlasztva a ház panelszerkezetét. A baleset hét ember, köztük a felelős életét oltotta ki.

A falu, majd a későbbi lakótelep a környék egyik földtani jellegzetességének köszönheti elnevezését: az agyagos talaj a felszínen tartja a csapadékvizet, így könnyen létrejönnek és megmaradnak a kisebb tavak, pocsolyák, ezekben pedig előszeretettel tanyáznak békák. A lakótelepen napjainkban több mint 38 ezer ember él. A békák száma ismeretlen.

Békásmegyerhez hasonlóan a későbbi Káposztásmegyer falu helyszínén is a Megyer törzs ütött tanyát a 9. századtól, az itt élő, állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkozó népességet Anonymus is megemlíti krónikájában. Valószínű, hogy a korai Árpád-korban a Megyer törzs biztosította az itt található, stratégiai fontosságú dunai átkelőhelyet. A középkori Káposztásmegyer település első írásos említése 1148-ból származik, ekkor még Meger néven hivatkoztak rá. A 14. században Megyer község Szendy István vajda tulajdona volt, a 15. században a Széchenyiek, majd Guthi Országh László asztalnokmester birtokolta. A török hódoltság alatt egyes források szerint a falu elpusztult, mások úgy vélik, a dunai rév az oszmán katonaság fennhatósága alá került.

Épül a káposztásmegyeri lakótelep: panelház építése a Kordován tér környékén (1989).
Épül a káposztásmegyeri lakótelep: panelház építése a Kordován tér környékén (1989).Fortepan / Mujzer Péter

A terület a 18. században került Újpest felvirágoztatói, a Károlyi család birtokába, ekkor illesztették neve elé a Káposztás előtagot, hogy megkülönböztessék a többi Megyer nevű településtől – a névválasztást pedig a környékbeli káposztaföldek nagy száma indokolta. Az 1800-as években Káposztásmegyer Rákospalotához tartozó puszta, majd nyaralótelep volt, a pestiek előszeretettel jártak ide kirándulni, saját lakossággal viszont szinte egyáltalán nem rendelkezett: a 20. század fordulóján alig ötszázan éltek itt.

Az arisztokraták itt rendezték kopófalka-vadászataikat, királyi udvari istállók és – a második világháború végéig – lóversenypálya is volt a környéken, melynek nevét máig több közterület (Galopp utca, Lóverseny tér) is őrzi Káposztásmegyeren. 1904-ben kezdte meg működését a Káposztásmegyeri Vízmű, amely napi 240 ezer köbméteres kapacitásával biztosította Budapest vízellátását. Káposztásmegyer és az ottani Károlyi-uradalom 1922-ben került át Újpesthez.

Csakúgy, mint Békásmegyer, Káposztásmegyer is 1950-ben, Nagy-Budapest létrehozásakor lett – Újpesttel együtt – a főváros része, a IV. kerület külterületeként. Már 1966-ban megszületett a terv a Káposztásmegyeren létesítendő nagyszabású lakótelep megépítéséről, a munkálatok tényleges elkezdésére azonban több mint másfél évtizedet kellett várni. Az 1983-ban indult építkezés első szakasza hét évvel később ért véget, ekkorra mintegy hatezer lakást adtak át – ugyan az eredeti terveknek megfelelő építkezés végül nem folytatódott, idővel tovább bővült a lakótelep, mely ma 23 ezer embernek ad otthont és két részre – Káposztásmegyer 1. és 2. – oszlik.

Utóbbi a hagyományos panelházas részek mellett lakóparknak is otthont ad, a környéken élők pedig a lakótelep szomszédságában lévő 51 hektáros Farkaserdőben kirándulhatnak. Szintén „Káp 2-n” található az Aquaworld wellness-szálloda és élményfürdő-komplexum. A 3-as metró Újpest városközponttól Káposztásmegyerre történő meghosszabbítását a rendszerváltás óta ígérik a különböző politikai erők, erre azonban mindmáig nem került sor.

Érdekel az utcanevek története? Kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat, amelynek előző részében az angyalföldi Frangepán utca nevének eredetét kutattuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra