18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

5 mítosz a szüzességről, amivel bárcsak mindannyian tisztában lennénk

GettyImages-1188615166

A történelem során a nőket rendszeresen kínozták a szüzesség szentsége miatt. Az ókorban a Vesta-szüzeknek úgy kellett bizonyítaniuk tisztaságukat, hogy egy kígyóval teli barlangba árpából készült süteményt vittek. Ha a kígyók megették a süteményt, a papnő szűz volt, ha azonban a hangyák fogyasztották el az ételt, tisztátalan. Ha ez alapján bebizonyosodott, hogy egy Vesta-szűz megszegte a szüzességi fogadalmát, élve temették el. Nem sokat tudok a kígyókról, így azt sem, hogy kedvelik-e az árpasüteményt, de ez a módszer még így is meglehetősen igazságtalannak hangzik.

A 13. században az orvosok úgynevezett kétujjas belső vizsgálatot végeztek a nőkön, hogy megállapítsák a szüzességüket. Sőt, sok orvos azt állította, hogy a nő vizeletéből képes megmondani, hogy szűz-e az illető. Akinek világossárga volt a vizelete, az egyértelműen szűz. Mi sem természetesebb, ugye?

A reneszánsz idején az arisztokrata menyasszonyok a nászéjszakát követően kiakasztották a véres lepedőjüket a ház falára, hogy mindenki megbizonyosodhasson a szüzességükről. Volt, aki kénytelen volt csalni, és állatvérrel öntötte le a lepedőt, nehogy szó érje a ház elejét.

Szerencsére időközben a legtöbb ember belátta, hogy a szüzeknek nincs sárgásfehér vizeletük, nem mindig véreznek, és egészen biztos, hogy a kígyókat sem tudják elcsábítani egy-két finom falattal. De a mai napig vannak még olyan szüzességmítoszok, amikkel jó lenne, ha a 21. század derekához közelítve mindannyian tisztában lennénk.

#1 A szűzhártya behatoláskor átszakad

A szűzhártya egy kis szövet a hüvelynyílás körül, semmiképpen sem egy akadály, amit célszalagként át kell tépni. A szűzhártya alakja és mérete egyénenként más és más, sőt van, akinek egyáltalán nincs szűzhártyája. Ahogy a szövetek rugalmassága változik, úgy változik a szűzhártya is, amikor egy lány megkezdi a pubertást.

#2 Az ép szűzhártya a szüzesség jele

A szexuálisan aktív tizenévesek fele rendelkezik ép szűzhártyával. A szűzhártya célja legkevésbé sem a szüzesség jelzése, sokkal inkább annak megakadályozása, hogy szennyeződés kerüljön a csecsemő hüvelyébe.

Az idő múlásával a szűzhártya élettani célja gyakorlatilag feleslegessé válik. Őseink nagyobb hasznát vették ennek a kis szövetnek, hiszen nem volt székük vagy fehérneműjük, így a hüvely védelme nagyban függött a szűzhártyától, de szerencsére mi már ennél nagyobb kényelemben élünk.

#3 Az első szex során a nő vérzik

Egy 2012-es kutatás eredményei szerint a nőknek kevesebb mint fele, egészen pontosan 43 százaléka vérzik az első aktus alkalmával. Ennél is ritkábban fordul elő, hogy a vérzést a szűzhártya okozná, ellenben az gyakori, hogy a behatolás nem megfelelő előkészítése okoz sérülést a hüvely falán vagy a méhnyak mentén.

#4 A lovaglás megrepesztheti a szűzhártyát

Alapvetően a testmozgás nem szakítja el a szűzhártyát. Az 1980–90-es években a tampongyártó cégek mindent megtettek annak érdekében, hogy eloszlassák a tévhitet, miszerint a tampon átszakítja a szűzhártyát, ennek köszönhetően pedig a legtöbben már tudjuk, hogy egy tampon nem elég merev és kemény ahhoz, hogy ilyen jellegű károkat okozzon.

#5 Műtéti úton visszaállítható a szüzesség

Mivel a szüzesség egy társadalmi konstrukció, nem lehet orvosi beavatkozással helyreállítani. Ennek ellenére a szűzhártyaplasztika – a szűzhártya helyreállítására szolgáló orvosi eljárás – köszöni szépen, él és virágzik.

Sok helyen a nőket ma is büntetik, sőt megölik, ha nem teljesítenek a szüzességi teszteken. Afganisztánban, Bangladesben, Egyiptomban, Indiában, Indonéziában, Iránban, Jordániában, Palesztinában, Dél-Afrikában, Srí Lankán, Szváziföldön, Törökországban és Ugandában hüvelyi tesztet végeznek a szüzesség megállapítására. Indonéziában egy nő nem léphet be a rendőrségre, amíg át nem esik egy ilyen szüzességi vizsgálaton.

A világ más részein a fiatal lányok nemi szervét megcsonkítják, hogy megakadályozzák szüzességük elvesztését.

Az Egyesült Államokban még mindig rengeteg lány fordul meg az úgynevezett tisztasági bálokon. Képzelj el egy esküvőt, ahol a menyasszonyi ruhába bújtatott tinilányok nem a férjüknek, hanem Jézusnak fogadnak hűséget, vállalva ezzel, hogy a valódi esküvőjük napjáig szüzek maradnak. A szertartás leghátborzongatóbb része, hogy a vőlegény szerepében a lányok apja díszeleg, akitől a fogadalomtételért cserébe még gyűrűt is kapnak.

Mindezeknek a szokásoknak egyetlen célja van: megszégyeníteni a nőket.

A számtalan téves információ táplálja ezt a szégyent, ami könnyen a női test bebörtönzését szolgáló ketreccé változhat. Talán itt lenne az ideje, hogy leszámoljunk ezekkel a tévhitekkel, mielőtt a hiányos anatómiatudással rendelkező emberek még több nő életét teszik tönkre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra