A szórakozást nem, a táncot száműzik Berlinből

GettyImages-529074053

Szerdától, azaz december 8-tól betiltják a táncolást a berlini szórakozóhelyeken az új koronavírus-fertőzések hirtelen megugrása miatt.

A küszöbön álló tilalmat még december 3-án megerősítette a berlini szenátus, amely rendkívüli ülést tartott az új intézkedések a szigorításokról az emelkedő fertőzési ráta miatt. A város hivatalos honlapja szerint a találkozót követően Christian Gaebler (SPD), a szenátus kancelláriájának vezetője kijelentette: „táncolni már tilos”. 

Egy nappal korábban a német kormány úgy határozott, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket azokon a területeken, ahol a fertőzések száma meghaladja a heti a 350 új fertőzést százezer főre vetítve. Jelenleg ez az arány Berlinben hozzávetőlegesen 361. A német fővárosban azonban egyelőre nyitva maradnak klubok.

Korábban az MTI arról számolt be, hogy az oltatlanokat kitiltják a kiskereskedelmi üzletekből Németországban, miután azt Angela Merkel bejelentette a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozása után. A döntések értelmében valamennyi tartományban bevezetik, hogy az oltatlanok kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be.

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek.

Az új szabályok közé tartozik, hogy az oltatlanokat a kulturális és más szabadidős intézményekből is kitiltják. Így nem járhatnak például moziba vagy uszodába. A tartományok választhatják azt is, hogy az oltással rendelkezőket és a fertőzésen igazoltan átesett embereket is csak friss negatív vírusteszt lelettel engedhetik be.

GettyImages-661151102
mediaphotos / Getty Images Hungary

Az oltatlanok elszigetelését szolgálja az a szabály is, hogy egy-egy háztartás tagjai legfeljebb egy további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, ha van a csoportban oltatlan.

Mindenkire vonatkozó korlátozás egyebek mellett, hogy szilveszterkor és újévkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékok használata. Korlátozzák a tömegrendezvényeket is, zárt térben a helyiség befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát lehet kihasználni és maximum ötezer embert lehet beengedni. A szabad ég alatt tartott rendezvényeken legfeljebb 15 ezer ember vehet részt. Az oltatlanokat a tömegrendezvényekről is kitiltják. Szigorúbb előírásokat minden tartomány bevezethet, enyhébbeket nem.

A negyedik hullám megtörését szolgáló erőfeszítések másik fő iránya az oltási kampány felgyorsítása Németországban. A tervek szerint az eddigi 124,4 millió adag után karácsonyig további 30 millió adag oltást adnak be. A törvényi szabályozás átalakításával lehetővé teszik, hogy gyógyszerészek és fogorvosok is beadhassák a védőoltást.

Az adatok egyébként arra utalnak, hogy hamarosan megkezdődhetett a tetőzés Németorszégban. Ezt jelzi, hogy a legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az egy hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma – a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint harmadik napja csökken, 439,2-en áll. A csúcs 452,4 volt, hétfőn regisztrálták. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A hétnapi fertőzésgyakoriság mellett a napi új regisztrált fertőződések száma is csökkent.

Oszd meg másokkal is!
Mustra