Mezítláb koldult külföldön az első magyar filmdíva: ez történt a végzet asszonyával

fortepan 177349
Olvasási idő kb. 5 perc

Ikonikus színésznő, akinek filmszerepeinél még izgalmasabban alakult a magánélete. Muráti Lilit tekintete, kisugárzása és hatalmas tehetsége az első magyar filmdívává tette. Ráfogták, hogy nyilas, menekülnie kellett, emigrált, de csak a sírban lelt megnyugvást. Kalandos életével legendává vált.

Bár a háború előtt a szende naivák uralták a magyar filmvásznat, Muráti Lili vibráló egyénisége, titokzatos szépsége, veleszületett művészi tehetsége senkit sem hagyott hatás nélkül. A ’30-as években Muráti Lili volt a legnagyobb bálvány, a férfiak a lábai előtt hevertek, hírnevében jócskán megelőzte méltó utódját, Karády Katalint. Majdnem megtört a karrierje a második világháború végén, mivel koholt vádak alapján nyilasnak nevezték. Férjével, Vaszary János színiigazgatóval együtt Ausztriában koldult, majd hatalmas áldozatok árán Spanyolországban telepedett le.

De ne rohanjunk ennyire előre: még a háború előtt a modern, emancipált nőtípus hazai megteremtője volt a díva. Születési évét okosan titkolta, de az tény, ahogy sokan mások, ő is a neves színházpedagógus, Rákosi Szidi színiiskolájában bontogatta szárnyait. Már fiatalon is hatalmas társasági életet élt, mindenhova bejáratos volt a budapesti elit köreiben.

Az ikonikus színésznő és díva élete egy nagy kaland volt
Az ikonikus színésznő és díva élete egy nagy kaland voltFilm, színház, muzsika / Wikimedia Commons / user: Vadaro

Sportlady és femme fatale

Emellett teniszezett, lovagolt, s ő ugrotta a legszebb fejest a margitszigeti sportuszodában, ahol a többi színésznővel edzett a metsző hidegben. Muráti Lili ösztönösen érte el, hogy minden szempár rászegeződjön. Nem is akármilyen férfiak hevertek a lábai előtt. Hírbe hozták legismertebb partnerével, a legendás Jávor Pállal, de arisztokraták is keresték a kegyeit. Későbbi férjének, a Terézkörúti Színpad vezetőjének, Vaszary János direktornak komoly feltételeket szabott a kezeiért. A házasság első szabálya volt, hogy külön életet élnek a férjével, megtartják saját otthonaikat, emellett a díva – korát megelőzően – egy saját autót is kikövetelt. Vaszary pedig boldogan teljesítette emancipált neje kéréseit, sőt, színházigazgatóként kifejezetten neki írt és rendezett szerepeket.

Life coachingból jeles!

Muráti Lili felvilágosult hozzáállása a magyar nők ezreire volt hatással, olyannyira, hogy a verseket és novellákat író művésznő külön rovatban fejtette ki véleményét egy-egy korabeli lifestyle-témáról.

Az Andrássy út 60. poklában

Azonban jött a háború, de a színésznő nem akarta feladni korábbi, békebeli életét. Az volt a bűne, hogy tovább játszott, és bizonyos Endre László nevű, nyilas érzelmű belügyi államtitkárral többször is együtt vacsoráztak. A háború után megvádolták, hogy nyilasszimpatizáns, és hajtóvadászat indult a házaspár ellen. Miután letartóztatták és börtönbe vetették őket, a hírhedt Andrássy út 60.-ban kínozták meg őket, végül 1946 nyarán szabadultak ki a fogságból.

Mezítláb koldult, kiutasították

Azonnal Ausztriába menekültek, ahol a díva mezítláb, ételt és aprót koldulva vonszolta át magát országokon, mígnem Párizsba értek. Azonban a franciák ugyancsak nyilasnak titulálták őket, és kiutasították az országból. Végül Madridban leltek otthonra, s a briliáns színésznő azonnal feltalálta magát. Szinte hetek alatt tanult meg spanyolul, majd a helyi magyar rádióban olvasott fel híreket. Sőt, kisvártatva színitársulatot alapított, és egész életében a világot járta előadásaival. Ám még ez se volt elég neki, filmszerepeket is kapott, a legendás Omar Sharif mellett a Dr. Zsivágó című filmklasszikusban is játszott.

Megszállottan gyűjtötte a kalapokat

A hetvenes években hazamerészkedett, de mindenhová rendőrautó követte. Végül barátnője, a kommunista érzelmeiről is ismert, s a másságát az előző rendszerben is nyíltan vállaló  Gobbi Hilda színésznő járt közben az érdekében. Azonban felfogása és életigenlése nem tört meg, ismert volt vásárlási szenvedélyéről is, több száz darabos kalapgyűjteményének csodájára jártak, legendásan karcsú lábain sosem díszelgett kétszer ugyanaz a tűsarkú cipő. Fényűző hóbortjait második férje, Dóra Sándor galamblövész pókernyereményeiből finanszírozták.

Újra itthon is tündökölt

Talán megnyugvást és némi elégtételt adott neki az itthoni rendszerváltás, amikor rehabilitálták, visszaszerezte magyar állampolgárságát, és köztársasági középkeresztet is kapott. Furcsa sors az övé: Madridban Budapestet hiányolta, Magyarországon pedig Madridot, a legenda szerint a spanyolországi bikaviadalok iránt érzett sóvárgást. Halála előtt 80 évesen ismét magyar színpadra állt, 1994-ben a Karinthy Színház Nagymama című darabjában remekelt. Végül 92 évesen, új hazájában, Madridban érte a halál. (Címlapkép: Fortepan / Bojár Sándor)

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek