18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem hitted volna, de 9/11 terroristáinak kiképzőit máig nem ítélték el

GettyImages-170462450

Sőt, mi több, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért felelősök perei egyáltalán nem is kezdődtek el. Vajon miért tart Amerika a vádemelés után tíz évvel is ugyanott?

A vádemelésre több mint tíz évvel ezelőtt került sor, legutóbb, még a pandémia előtt pedig 2021 januárjára tűzték ki a katonai esküdtszék tagjainak kiválasztási időpontját. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy már határidő sincs arra, hogy meddig kell kiválasztaniuk az esküdteket, így hiába hozna potenciálisan halálbüntetéssel járó ítéletet a bíróság, ez a lehetőség meglehetősen súlytalannak tűnik.

Tíz éve egy helyben topognak

Összeesküvés, terrorizmus és gyilkosság: ez a három vád az ellen az öt férfi ellen, akiket még 2002-ben és 2003-ban kaptak el teljes titokban a CIA emberei, hogy aztán 2006-ban az azóta elhíresült Guantánamo-öbölben található börtönbe szállítsák át őket. A vádlottak képezték ki, irányították, pénzelték és segítették azt a 19 merénylőt, akik épületeknek vezették a szeptember 11-i támadásban a gépeket.

A vádemelés 2012-ben történt meg, azóta azonban nem sikerült előrelépni az ügyben.

A vád és a védelem vitáznak azon, milyen bizonyítékokat kell az Egyesült Államok kormányának a terroristákat védő ügyvédek részére átadnia, valamint hogy milyen jogot alkalmazva folytassák le a pereket.

Szeptember 11. áldozatainak családtagjai igazságszolgáltatásra vágynak, és ezért tüntetnek is
Szeptember 11. áldozatainak családtagjai igazságszolgáltatásra vágynak, és ezért tüntetnek isWin McNamee / Getty Images Hungary

Szeptember 11. terroristakiképzőit kínozták a börtönben

Ennél is komolyabb gond lehet az, hogy milyen bizonyítékokat fogadjanak el egyáltalán használhatónak – a háttérben a guntanamói kínzások ügye áll. A férfiak éveket töltöttek a CIA fogságában, a börtönbe érve azonban úgynevezett fokozott vallatási technikákat használtak rajtuk.

Hogy ezalatt pontosan mit kell érteni, arról 2019-ben Abu Zubajda, a börtön egyik fogvatartottja képek segítségével számolt be. Saját kezű rajzain láthatók, milyen technikákat alkalmaztak Guantánamóban, melyek a következők:

  • a meztelenül leszíjazott fogvatartott csuklyás fejére vizet öntöttek, miközben egy fakaloda akadályozza meg, hogy az elfordítsa fejét,
  • a meztelen fogvatartottat úgy bilincselték rácshoz, hogy folyamatosan lábujjhegyen kelljen állnia,
  • a meztelen fogvatartottat fejét takaró csuklyával magzatpózban láncolták le úgy, hogy ne tudjon megmozdulni sem,
  • a meztelen fogvatartott kezét és lábát összebilincselik, majd nyakát törülközővel tartva verik a fejét a mögötte található falba,
  • a meztelen fogvatartottat úgy kötik meg, hogy képtelen legyen felállni, és így zárják be egy sötét magánzárkába egy vödörre ültetve,
  • a meztelen fogvatartottat magzatpózba láncolják, és egy akkora dobozba zárják, melyben nem képes felülni,
  • a fogvatartottat olyan pozícióban láncolják meg fekve, hogy ne tudjon aludni.

A módszereket a Bush-kormányzat engedélyezte, az Obama-kormányzat eltörölte, a védőügyvédek pedig azt követelik, hogy az ilyen kínzás alatt megszerzett vallomásokat tekintsék semmisnek, mivel a kínzást elszenvedők már akármit bevallottak volna a körülmények miatt, mondják.

A tárgyalóterem már készen áll

A per miatt mindenesetre építettek egy különleges tárgyalótermet Guantánamóban: itt egyszerre hat különösen védett fogvatartott ügyében lehet tárgyalást tartani. Azok, akik figyelemmel kísérik majd a pert, tripla üvegablak mögött ülhetnek le, a bent elhangzott mondatok pedig 40 másodperces késéssel lesznek hallhatók számukra. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy bármilyen bizalmas információ kikerülhessen a tárgyalóteremből.

Pedig a vádlottaké lehet ezért a felelősség
Pedig a vádlottaké lehet ezért a felelősségTerraxplorer / Getty Images Hungary

Fotózni természetesen nem lehet majd, ellenben illusztrátorok dolgozhatnak, bizonyos megkötések mellett. A biztonságért a börtön üzemeltetésében részt vevő katonák felelnek, a 12 fős esküdtszéknek pedig katonákból kell állnia.

Valószínűleg nem helyben választják majd ki őket, hanem Washingtonban vagy Floridában, ahonnan kisebb csoportokban küldik a jelölteket Guantánamóba, ott ugyanis egyszerre az összes esküdtjelölt elszállásolására nincs lehetőség

annak ellenére, hogy a komplexum nem kicsi. Hatezer lakosa, hét ebédlője, négy gyorsétterme és egy fagylaltot is kínáló kávézója is van.

Céldátum már nincs többé

Mindezeket természetesen a vádlottak nem használhatják – az ő lelkükön ugyanis a vád szerint 2976 ember élete szárad. Ebbe a számba azokat még nem is vették be, akiknek valamilyen betegsége alakult ki a terrorcselekményeket követően akár lelki, akár testi okokból kifolyólag (az ikertornyok közelében tartózkodó, mentési munkákat végzők esetében a por és a veszélyes anyagok is ilyesmivel járhattak). Azt azonban, hogy mindezekért mikor kaphatnak büntetést, most már megtippelni sem lehet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek