Mi a titka a pici róka hatalmas fülének?

tcs cover
Olvasási idő kb. 2 perc

A sivatagi róka fülei feleolyan hosszúak, mint teljes testhossza, mégsem igaz, hogy kibabrált vele a természet. Épp ellenkezőleg!

Az Észak-Afrika, a Sínai-félsziget és az Arab-félsziget sivatagaiban élő sivatagi róka a világ legkisebb rókafaja. Testtömege fél-másfél kiló között lehet, testhossza pedig 25–40 centiméter. Apró termete ellenére igen nagy, 10–15 centiméter hosszú fülekkel büszkélkedhet, amelyek nem véletlenül nőttek ilyen hatalmasra. 

Hőleadó rendszer

A sivatagi róka otthona forró, kietlen táj, ahol igen kevés árnyékot ad a ritka, száraz növényzet. Éjszakai állat, a nappal nagy részét földbe vájt üregében vészeli át, mégis előfordul, hogy kimerészkedik a tűző napra. Ilyenkor termetes, erekkel sűrűn átszőtt fülei segítenek neki a hőleadásban. A talpán található vastag bundának köszönhetően pedig a forró sivatagi homok sem égeti meg a talpát. 

A sivatagi róka fülein keresztül adja le a hőt
A sivatagi róka fülein keresztül adja le a hőtBhavya Joshi / Getty Images Hungary

Föld alatti prédák

Ez a kutyafélék családjába tartozó kis állat elsősorban rovarokkal, termésekkel, levelekkel és gyökerekkel táplálkozik, de étrendjében helyet kapnak az apróbb gerincesek is, amelyek általában föld alatti üregrendszerekben élnek. A sivatagi rókát fülei ezeknek az állatoknak az észlelésében is segítik. Könnyen meghallja neszezésüket, és fejét forgatva méri be pontos helyüket. 

A sivatagi rókák éjszakai vadászok
A sivatagi rókák éjszakai vadászokmemorycolor yoon / Getty Images Hungary

A kis herceg rókája

Nagy valószínűséggel Antoine de Saint-Exupéry kis hercegének rókáját is a sivatagi róka ihlette. Árulkodó nyom lehet, hogy a regényben a kis herceg szerint a pilóta túl hosszú fülekkel ábrázolja a lerajzolt rókát. Az író 1935-ben kényszerleszállást hajtott végre a Szaharában, ahol több sivatagi rókát látott, majd egy évtizeddel előtte pedig a Nyugat-Szaharából írt levelében számolt be húgának arról, hogy mennyire megkedvelte ezeket az apró állatokat. 

Ha érdekelnek a természet csodái, szemezgess előző cikkeinkből

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek