Rettenetes betegség gyakoriságáért felel ez a népcsoport

GettyImages-1399216498
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy félnomád kultúra, a bronzkorban ért jamnaja népcsoport tagjai tehetők a legfrissebb kutatási eredmények alapján felelőssé azért, hogy a szklerózis multiplex olyannyira elterjedt Európa északi részén.

A népcsoport tagjai ugyanis hordoztak egy génvariánst, amely a betegség kockázatát emeli.

Úgy tűnik tehát, hogy a jamnaják, melynek tagjai az első lovasok voltak és ötezer éve portyázták végig Európát, elterjesztették ezt a génvariánst, miközben a mai Ukrajna és Oroszország felől betörtek Európába. 

Christina Applegate, a Rém rendes család egykori főhőse is szklerózisos beteg, az Emmy-gálán is segítséggel és bottal járt, de megjelent
Christina Applegate, a Rém rendes család egykori főhőse is szklerózisos beteg, az Emmy-gálán is segítséggel és bottal járt, de megjelentKevin Winter / Getty Images Hungary

Érdekes, hogy ez a génváltozat védhette is a jamnajákat attól, hogy a szarvasmarháik és juhaik terjesztette betegségeket elkaphassák

– vagyis ami ma hátrányt jelent, az annak idején némi előnyt hordozott számukra.

A szklerózis multiplex körül sok még a kérdőjel, egyes feltételezések szerint bizonyos vírusfertőzések válthatják ki kialakulását azokban az emberekben, akik egyébként is fogékonyak rá. Eddig 230 olyan génváltozatról tudunk, amely megnöveli egy betegség kialakulásának rizikóját.

A potenciálisan rokkantságot okozó betegségben az immunrendszer sejtjei tévedésből megtámadják az idegrostok védőbevonatát, és fokozatosan leépítik azokat. Tünetei eltérő módon jelennek meg az érintetteknél, van, aki zsibbadást és bizsergést érez, mások járáskárosodást és látásvesztést tapasztalnak. Ebben a betegségben szenved Christina Applegate és Selma Blair, illetve az elhunyt Lang Györgyi is szklerózis multiplexszel élt. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek