5 hihetetlen tény a magyar találmányról, amiből 500 milliót adtak el a világon

GettyImages-1197334280
Olvasási idő kb. 7 perc

A bűvös kocka 1974-ben született meg, amikor Rubik Ernő a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanított, és egy olyan eszközt akart készíteni, amely segít a geometria megértésében az építészhallgatóknak. Egy mozgó alkatrészekkel ellátott, fából készült puzzle segítségével próbálta diákjainak szemléltetni a teret, így született meg a találmány.

A kezdetben bűvös kocka, később Rubik-kocka néven elhíresült szerkezet közcélú felhasználásra történő gyártása csak 1978-ban indult el, eleinte mindössze ötezer darabbal. A feltaláló nem is számított arra, hogy világszerte ekkora sikere lesz, mivel túl bonyolultnak tartotta. A kocka azonban az elmúlt öt évtizedben 500 millió példányban kelt el, és mára multimilliomosként él a feltalálója, aki Budapest és Spanyolország között ingázik feleségével és négy gyermekükkel.

Angol napilap készített interjút Rubik Ernővel

A 50 éves évforduló alkalmából készítettek interjút a most 79 éves Rubik Ernővel. Ennek legérdekesebb részeiből válogattunk:

Mit tanítottak neked a szüleid a pénzről?

A pénz nem volt gyakori beszédtéma, részben azért, mert alig volt. A gyerekkoromat a vasfüggöny mögött töltöttem az 1950-es évek Magyarországán, így megtanultunk boldogulni azzal, amink volt. Azt hiszem, ez megmaradt bennem, mert még most sem gondolok a pénzre, hacsak nem kell bankba mennem.

Mi volt az első munkád?

Körülbelül 15 éves lehettem, és lányokat tanítottam matematikára a korábbi gimnáziumomban. A fizetések állami ellenőrzés alatt álltak, de egy tanár fizetése mai értéken számítva napi 1000 forint volt. Innen egyetemre, majd posztgraduális tanulmányokra mentem 1967-ben, ahol tanítottam is, ott már másfélszer annyit kerestem, mint az előző helyen.

Küzdöttél már valaha a megélhetésért?

Nem úgy, ahogy arra gondolni szokás, mert nem csodálom a pénzt. Számomra ez csak az árucsere gyakorlati módja, de soha nem hajtottam a pénzt, és nem gondoltam arra, hogy hiányzik-e. Ha van mit enned, van mit fölvegyél, és van időd arra, hogy azt csináld, amit akarsz, az elég. Soha nem érdekelt a pénz felhalmozása, ami sok ember számára kedvelt időtöltés. Ismertem milliárdosokat, akik 20 milliárd dollárt veszítettek egy év alatt, nekem ez nem hiányzik.

Hogyan jött létre a kocka?

Mérnökként nagyon érdekesnek találtam a szerkezet műszaki kihívását, és kezdetben egy hónapba telt, mire megoldottam a problémát. Nem álmodtam arról, hogy megütöm a jackpotot egy rejtvény feltalálásával. Egyszerűen érdekesnek gondoltam, és mások – a diákjaim és a környezetemben élők – szintén lenyűgözőnek találták. Először azt hittem, hogy a kockát nem lehetne eladni, mert túl nehéz kirakni. 

Hogyan került a piacra?

Volt néhány ötletem édesapámtól, aki fedélzeti mérnökként dolgozott egy repülőgépgyárban, ezért szabadalmat kértem. Kerestem egy céget is, hogy legyártassam, ami akkoriban Magyarországon nem volt könnyű feladat. Három évvel később, 1978 körül már a piacon volt. Magyarországon elkezdték árulni, és az első megrendelés, úgy rémlik, 5000 darab volt. Végül 1980-ig egymilliót adtak el Magyarországon. De ezzel sem kerestem semmi látványosat, épp hogy egy kis nyereségem lett belőle.

Nehéz volt terjeszkedni?

Nem volt könnyű feladat átlépni a vasfüggönyt, de végül sikerült, és a kockát bemutatták Amerikában. Az Egyesült Államokba azonban nehéz volt kijutni, mert a csupán 250 dollárnyi valutakeret nem volt túl sok a megélhetéshez, amikor megpróbáltam reklámozni a kockát.

Volt korlátja annak, hogy mennyit kereshet?

Igen, a magyar hatóságok korlátozták, hogy mennyit lehet kemény valutában bevinni az országba. [...] Soha nem tudtam biztosan, hogy hány kockát gyártottak és adtak el az Egyesült Államokban, de szerintem körülbelül hárommillió darabot két és fél év alatt. Nagy volt a hype, őrületté vált Amerikában és a fejlett világ nagy részén. Ez sok pénzt hozott, de nem vagyok milliárdos. Még mindig jól fogy – olyan ez, mint az a régi mondás, hogy „egy újszülöttnek minden vicc új”.

Melyik volt pénzügyi életed legjobb éve?

A pénzügyi siker mindig a körülményekhez, az anyagi vágyakhoz és a közvetlen környezethez kapcsolódik. A szocialista Magyarországon jelentős dollárösszeget kapni valóban kivételes volt. Ez azonban nagyon keveset változtatott az életemen, mert a személyes igényeim mindig is elég szerények voltak, és soha nem élveztem a pénzszórást, sőt, éppen ellenkezőleg. [...]

Mi az első számú pénzügyi prioritása?

Számomra, ahogy az egész világ számára is, a legfontosabb pénzügyi prioritás a fiatalok oktatása.

Úgy gondolom, hogy minden ország költségvetésének a felét oktatásra kellene fordítani.

A Rubik-kockát a világon mindenfelé bajnokságokon próbálják minél rövidebb idő alatt kirakni
A Rubik-kockát a világon mindenfelé bajnokságokon próbálják minél rövidebb idő alatt kirakniRick Findler - PA Images / Getty Images Hungary

5 hihetetlen tény a Rubik-kockáról

És most következzenek azok az elképesztő rekordok, amelyeket a legnépszerűbb magyar találmány révén állítottak fel.

1. A leggyorsabb ember

A leggyorsabb ember pontosan 3,13 másodperc alatt képes kirakni a kockát. Az amerikai Max Park tavaly egy kaliforniai rendezvényen állította fel az új világrekordot. A 21 éves játékos előbb alaposan megnézte a kocka állását, majd néhány szempillantás alatt megoldotta a feladatot.

2. A leggyorsabb robot

A leggyorsabb robot az emberi rekord tizedrésze alatt tudja helyre rakni az összes színt. A Mitsubishi Electric masinája 0,305 másodperc alatt végezte el a feladatot, amivel a minap új Guinness-rekordot állított fel. A japán cég, amely főleg klímaberendezések elektronikáját gyártja, ezúttal egy sor motort kombinált össze, amelyek egymással szinkronban mozgatják a kockát.

3. A legjobb eredmény vakon

Vannak, akik bekötött szemmel is ki tudják rakni a kockát, ebben Endrey Marcell 28,8 másodperccel lett világbajnok 2012-ben a belgiumi Zonhoven Open versenyen. A magyar fiú tíz másodpercig memorizálhatta a kocka állását, majd a szemkötő felvétele után emlékezetből tekerte vissza a kockát alapállapotba.

4. A legkevesebb lépésben

Az emberek leggyorsabban mintegy 50 lépésben rakják ki a kockát. A mesterséges intelligencia viszont átlag 28 lépésből megold bármilyen feladatot. A Nature Machine Intelligence című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az algoritmus a logikai játék 10 milliárd különböző kombinációját kapta azzal a feladattal, hogy 30 lépésből oldja meg valamennyit, és még ezt is sikerült felülmúlnia.

5. A legkisebb működő kocka

Négy éve, a Japánban történt debütálás 40. évfordulójára készült el a világ legkisebb kirakható Rubik-kockája. Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos, és minden oldala 9,9 milliméter hosszú. Bár a kocka valóban működőképes, a japán MegaHouse játékgyártó és az Iriso Seimitsu fémfeldolgozó vállalat által megalkotott különleges darabbal mégsem valószínű, hogy túl sokan fognak játszani, az ára ugyanis átszámítva csaknem 600 ezer forint.

Végül – ha már tananyaghoz készült az eredeti szemléltetőeszköz – álljon itt egy kis matek: a kockának 43 252 003 274 489 856 000, azaz negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer variációs lehetősége van. Ha az ember minden másodpercben fordítana egyet rajta, és ezt a nap 24 órájában folyamatosan csinálná, akkor (az egyszer már kipróbált tekeréseket leszámítva) 1 371 512 026 715 évre lenne szüksége az összes variáció kipróbálásához. Ez olyan sok idő, hogy ha az ősrobbanáskor elkezdtél volna egy Rubik-kockát forgatni, akkor még ma sem fejezted volna be.

Ha olvasnál még másik híres magyar feltalálóról, akkor ezt a cikkünket is ajánljuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek