Sok pénzed bánhatja, ha nem figyelsz erre vásárláskor

GettyImages-1499955170
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy kutatás szerint még mindig nagy gondot jelentenek a nemzetközi fizetések rejtett díjai, amelyek miatt sok pénzt veszíthetünk vásárláskor.

A rejtett díjak egyaránt érintik a magánszemélyeket, valamint a kis- és középvállalkozásokat, amelyek – mint azt a Capital Economics független kutatására hivatkozva a Piac & Profit megírta – emiatt 2023-ban együttesen 30 milliárd eurót veszítettek,

Magyarország és a többi euróövezeten kívüli ország ebből 21 milliárd eurót.

Figyelni kell a rejtett díjakra, hogy ne veszítsünk pénzt

A cikk szerint miután a felárakat továbbra is elrejtik az árfolyamokban, az ügyfelek még mindig nem látják tisztán a többletköltségeket és a nemzetközi tranzakciók valós árát. Ezek a problémák főként az eurózónán kívül jelentkeznek, amelyek az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járulnak hozzá.

Magyarország és a többi európai ország is sok pénzt veszített emiatt
Magyarország és a többi európai ország is sok pénzt veszített emiattJeremy Horner / Getty Images Hungary

Az adatok szerint az EU-ban a magánszemélyek és a vállalkozások által fizetett nemzetközi fizetési díjak 66 százalékát az árfolyamokban rejtik el. A helyzet attól még csak bonyolultabb, hogy ezeket a díjakat gyakran nehéz megtalálni, vagy egyáltalán nem is közlik az ügyfelekkel. Mint írták, megoldást jelenthetne, ha a bankok a Google-on is található piaci középárfolyamot használnák, akkor ugyanis megvalósítható lenne a díjak teljes átláthatósága.  

Pápai Attila, a kutatást megrendelő vállalat, a Wise egyik mérnöki csapatának vezetője szerint ebben mind a nyaralók, a külföldön tanulmányaikat folytató diákok és az otthoni szeretteik támogatására pénzt küldő emberek, mind pedig a külföldi beszállítókkal együttműködő kisvállalkozások érintettek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek