Ideiglenesen bezárják a pokol kapuját az írek viselkedése miatt

GettyImages-1627056809

Annyira illetlenül viselkedtek az emberek a Dublint és New Yorkot összekötő, élő videót mutató művészeti installáció előtt, hogy a hatóságok ideiglenesen bezárták a portált, amelyet egyesek „a pokol kapujának” neveztek.

Május 8-án avatták föl azt a művészeti installációt Dublinban és New Yorkban, amely egy portálszerű keretben élő videót mutat a „másik oldalról”. Nem sokáig maradhatott nyitva: az ír oldalon egyesek – gyakran alkohol hatása alatt – különféle testrészeiket, horogkereszteket és a Világkereskedelmi Központ szeptember 11-i terrortámadásban elpusztult, lángoló tornyait ábrázoló képeket mutogattak az amerikai oldal felé, illetve tojásokkal dobáltak a kaput. A New York Post nem véletlenül nevezte el a Dublint mutató portált a „pokol kapujának”.

Megoldást keresnek, hogy újra kinyithasson a pokol kapuja

Az installációt így tegnap este ideiglenesen lekapcsolták. A hatóságok és a portál készítői közösen próbálnak valamiféle megoldást keresni, amivel meg lehet akadályozni vagy ki lehet szűrni az illetlen, offenzív képi elemeket. Felmerült, hogy esetleg elhomályosítják a képet, ám ezt a lehetőséget végül elvetették. Ha minden jól megy, a hét második felében újra bekapcsolják a közvetítést.

A legtöbben normálisan viselkedtek a „pokol kapuja” előtt
A legtöbben normálisan viselkedtek a „pokol kapuja” előttNiall Carson - PA Images / Getty Images Hungary

Az installációt egy litván művész, Benediktas Gylys tervezte, mindkét portál közepén egy-egy 2,4 méter átmérőjű képernyő található. Az amerikai kaput a Broadway egyik kereszteződésénél, az írországit pedig Dublin belvárosában helyezték el. „Azt fontos leszögezni, hogy az emberek túlnyomó többsége a dublini oldalon is normálisan viselkedett” – hangsúlyozta a város vezetősége közleményében. A legtöbben integettek, mosolyogtak, táncoltak, vagy tréfás jeleket mutattak föl – ez is volt a projekt célja, amelynek szlogenje: „híd az egyesült bolygó felé”. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek