18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Még a náci vezetést is sokkolták a csecsemőket felkoncoló szadista, pedofil SS-tiszt, Oskar Dirlewanger rémtettei

Bundesarchiv Bild 183-S73495, Oskar Dirlewanger

A második világháború során elkövetett emberiségellenes cselekedetek és háborús bűnök között is kirívó esetnek számítanak a keleti fronton harcoló Dirlewanger-SS-alakulat rémtettei: az egység, melynek tagjai elítéltek és elmekórtani esetnek számító katonák közül kerültek ki, és vezetője, a pedofil pszichopata, Oskar Dirlewanger még a nácikat is megrémítették és sokkolták kegyetlenségükkel.

A háború után sem hagyta abba a katonáskodást

Az 1895-ben a bajorországi Würzburgban született Dirlewanger már gyerekként is arról ábrándozott, hogy katonaként véres ütközetekben vesz részt és utolsó leheletéig harcol, nem csoda, hogy a gimnázium elvégzése után, 18 évesen önként jelentkezett a német hadseregbe, egy évvel később, az akkor kitört első világháború okán pedig legnagyobb örömére a frontra vezényelték. A fiatalember Belgiumban és Franciaországban harcolt, ahol hatszor megsebesült, odaadó szolgálatát felettesei a Vaskereszt második, majd első fokozatával ismerték el, ezután hadnaggyá kinevezve egy alakulat élén a keleti frontra, Oroszországba és Romániába küldték.

Oskar Dirlewanger (1895–1945) civilben
Oskar Dirlewanger (1895–1945) civilbenTheFifthField.com

Elszántsága és kiváló harcászati képességei mellett Dirlewanger számos aggasztó személyiségjegyet is mutatott, imádta megalázni társait és élvezetet lelt a szadizmusban, emellett az alkoholt is a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztotta, és többször megtagadta a parancsot, a harcok befejeztével például nem volt hajlandó 600 fős egységével Romániában maradni, inkább visszatért Németországba. A háborúból hazatérve az elbocsátott hadnagy tovább folytatta a hadviselést, az 1918-as forradalomtól kezdve a szervezet három évvel későbbi megszűnéséig az önkéntesekből álló szélsőjobboldali rendfenntartó alakulat, a Freikorps („szabadcsapatok”) tagjaként harcolt a kommunisták és a lengyel nacionalisták ellen.

Leszerelését követően Dirlewanger politikatudományi diplomát szerzett a frankfurti Goethe Egyetemen, a nemzetiszocialista párt előretörését követően pedig – mondhatni természetes utat bejárva – csatlakozott a szervezethez, és az SA kötelékében szolgálta a hitleri eszmét, miközben egy erfurti, egyébként zsidó család tulajdonában lévő textilüzem igazgatójaként kereste a kenyerét. A nácik hatalomra juttatását követően a párthoz hűséges férfit kinevezték egy heilbronni munkaügyi hivatal vezetőjének, mely stratégiailag fontos pozíciónak számított a helyi pártéletet illetően.

Pedofil nemi erőszakért ült, befolyásos barátjának köszönhetően rehabilitálták

És a Waffen-SS egyenruhájában
És a Waffen-SS egyenruhájábanAhrens A / Wikimedia Commons

Problémás természete és lelki zavarai azonban megakasztották Dirlewanger előmenetelét: a férfi többször került összetűzésbe a törvénnyel, ittas vezetésért, balesetokozásért és illegális fegyverbirtoklásért is megbüntették, 1934-ben azonban még súlyosabb ügybe keveredett, megerőszakolt egy 14 éves diáklányt, aki nem mellesleg a Hitlerjugend női szárnya, a Német Lányszövetség oszlopos tagja volt. Dirlewangert menesztették munkájából, kirúgták a pártból és börtönbüntetésre ítélték, szabadulása után azonban ismét fiatalkorú lányokat molesztált, ezért újra letartóztatták, ezúttal már a visszaeső szexuális bűnözők és elmebetegek számára kiutalt helyre, koncentrációs táborba került.

A történet azonban újabb fordulatot vett, Dirlewanger egyik volt katonatársa, Gottlob Berger ugyanis időközben befolyásos SS-altábornokká avanzsált, és a szervezet vezetője, Heinrich Himmler közeli barátjának számított, kapcsolatait latba vetve pedig elintézte a raboskodó exkatona szabadlábra helyezését és teljes rehabilitációját, még törölt doktori címét is visszakapta az államtól. Legnagyobb örömére Dirlewanger hamarosan visszatérhetett a frontra, a német önkéntesekből álló, Franco tábornok erőit segítő Condor légió kötelékében harcolt a spanyol polgárháborúban három évig, vagyis egészen 1939-ig: társai visszaemlékezései szerint már ekkor hírhedtté váltak kegyetlenkedései, melyek a világháború idején fajultak el végképp.

Gyilkosokból, szadistákból és elmebetegekből állt a hírhedt hadosztály

„Hősünknek” az ismételt leszerelést követően sem kellett aggódnia, alighogy véget értek a harcok Spanyolországban, kitört a teljes Európát érintő háború, ő pedig a Waffen-SS önkénteseként indult újra hadba a Führer szolgálatában: felettesei a megszállt Lengyelországba vezényelték, és egy különleges osztag, a 36. Waffen-SS gránátos hadosztály, becenevén a Fekete Vadászok irányításával bízták meg. A vezetője után hamarosan már Dirlewanger-alakulatnak nevezett 300 fős csapat tagjai korábbi elítéltekből álltak, akik büntetésük kiváltásaként választották a frontszolgálatot: kezdetben egyszerű, hétköznapi bűnözők és vadorzók kerültek az SS-főhadnaggyá kinevezett Dirlewanger keze alá, a szadista osztagparancsnok azonban idővel elmekórtani esetnek számító gyilkosokat, nemi erőszaktevőket és pszichés gondjaik miatt elbocsátott katonákat verbuvált maga mellé.

A Dirlewanger-brigád tagjai Varsóban, 1944-ben
A Dirlewanger-brigád tagjai Varsóban, 1944-benSchremmer / Wikimedia Commons

A Dirlewanger-osztag feladata a rendfenntartás, vagyis a lengyel partizánok likvidálása volt, amihez teljesen szabad kezet kaptak Himmlertől: a felhatalmazásnak eleget téve a bűnözőkből álló brigád több ezer lengyel civilt kínzott, erőszakolt és gyilkolt meg, válogatás és könyörület nélkül szedte áldozatait, olykor egész családokat lőttek agyon egyszerre. 1940-ben Dirlewangert és brigádját megbízták a Stary Dzików-i zsidó munkatábor vezetésével, ahol a katonák leírhatatlan szadizmussal bántak a foglyokkal, tömegesen erőszakolták a nőket, sőt, szórakozásképp halálos méreggel oltották be, levetkőztették, megkötözték és megostorozták őket, miközben nevetve, italozás közben nézték haláltusájukat.

A „fekete brigád” mérhetetlen kegyetlenkedése még a náci hadvezetést is sokkolta, az osztag a Wehrmacht és az SS körein belül is általános megvetés tárgya volt – utóbbiak ki is tagadták a Waffen-SS-ből a 36. hadosztályt –, a katonák nem bánták, sőt, örömmel fogadták a hírt, ha Dirlewanger csapatából valaki odaveszett a harcokban. Nem is bíztak a szabadon járkáló mészárosokban, a katonai rendfenntartást készenlétbe helyezték arra az esetre, ha a brigád a reguláris német hadsereg ellen fordult volna. A munkatáborban tomboló szadizmus és anarchia híre eljutott egy magas rangú SS-bíró, Conrad Morgen fülébe, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben, a nagy hatalmú Berger azonban ismét közbeszólt és eltussolta a történteket, a Dirlewanger-osztagot pedig jó messzire, Fehéroroszországba vezényelte, kellő távolságra a német vezetés szemétől és fülétől.

Német katonák a varsói felkelés idején
Német katonák a varsói felkelés idejénHUM Images / Getty Images Hungary

Két hét alatt 40 ezer civilt gyilkoltak meg

Új állomáshelyén a brigád feladata hivatalosan a szovjet partizánok elleni harc volt, a gyakorlatban azonban a pszichopata csapat ugyanazt folytatta, amit korábban Lengyelországban művelt: ártatlan civileket erőszakolt és gyilkolt halomra – a becslések szerint több mint 30 ezer belorusz polgár esett áldozatul a 36. hadosztálynak –, raboltak, fosztogattak és alkoholmámorban töltötték az idő nagy részét. A kegyetlenkedéseknek ezúttal is csak a beteges fantázia szabott határt, előfordult például, hogy Dirlewanger és emberei éhező kutyák elé vetettek nőket és gyerekeket, máskor emberi pajzsnak használták a civileket a partizánok elleni lövöldözések során, de előfordult, hogy egy pajtába terelték az embereket, majd felgyújtották az épületet, odakint pedig géppisztollyal fogadtak bárkit, akinek valahogy sikerült kijutnia a lángokból.

Belorusz tartózkodása idején a brigád létszáma alaposan megfogyatkozott, 93 ember veszett oda, az esetek többségében részeg balesetek vagy egymásra lövöldözés következményeként. 1944 augusztusában az osztagot a hasonló kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált Kaminski-brigád társaságában Varsóba küldték a városban kitört felkelés leverésére, ahol ismét szabad kezet kaptak a gyilkolásra. Két hét leforgása alatt a két csoport legalább 40 ezer nővel, férfival és gyerekkel végzett, kórházakat gyújtottak fel, a nővéreket megerőszakolták, majd meztelenül felakasztották, miközben lemezjátszóról német zenét bömböltettek. A legdurvább beszámolók szerint Dirlewangerék csecsemőket koncoltak fel, ártatlan civileket öntöttek le benzinnel és égettek halálra, egyeseket az erkélyükön állva lőttek agyon távolról.

Felkelők és a Dirlewanger-brigád közötti összetűzés maradványai, Szlovákia, 1944 ősze
Felkelők és a Dirlewanger-brigád közötti összetűzés maradványai, Szlovákia, 1944 őszeullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Lengyelek verhették agyon az elfogott mészárost

A varsói lázadás leverését követően a felduzzasztott, 4000 főt számláló hadtestet Szlovákiába, majd Magyarországra vezényelték, ahol kommunista partizánok ellen vetették be őket. A háború utolsó szakaszában, 1945 áprilisában Dirlewanger sebesülést szenvedett a mellkasán, ezért leszerelték és visszahívták Németországba; a kapitulációt követően a francia megszállási övezethez tartozó Altshausen községben bujkált, egy korábbi lágerbeli fogoly azonban felismerte őt, és értesítette a hatóságokat a hírhedt szadista gyilkos hollétéről.

Dirlewanger nem sokkal később, 1945. június 7-én halt meg, hivatalosan szívroham következtében, azonban több alternatív elmélet is napvilágot látott a halál valódi okát illetően: egyesek szerint korábban kényszermunkásként Németországba deportált lengyelek egy csoportja verte agyon, mások azt állítják, francia katonák végeztek vele feltűnésmentesen, földi maradványait jeltelen sírban hantolták el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra