Zsírleszívás, hajbeültetés és hat darab óvszer: ilyen ajándékok járnak az Oscar-gálán részt vevőknek

GettyImages-2989046
Kálmán Szonja

Az ingyendolgokat mindenki szereti, még akkor is, ha Hollywood prominens alakja: így történhet meg, hogy az Oscar-díj-átadón a nem nyertes jelöltek olyan ajándékcsomagot kapnak, amitől neked is le fog esni az állad!

Biztosan nehéz helyzet átélni azt, amikor a borítékban a másik négy jelölt valamelyikének neve lapul, te pedig erőltetett mosollyal tapsolsz, míg egy vetélytársad felsétál a pódiumra, hogy elmondja köszönőbeszédét – de az is tény, hogy vannak dolgok, amelyek segítenek feledni ezt a traumát. Most nem arra gondolunk, hogy egy Oscar-jelöltet nagy valószínűséggel szívesebben foglalkoztatnak majd a következő években az álomgyárban, hanem hogy olyan csomagot bontogathat majd otthon, amilyet életében többet valószínűleg soha. Kivéve, ha sikerül lecsúsznia még egy díjról.

Zsírleszívás is lehet a meglepetés

A legnagyobb kategóriák jelöltjeinek évek óta ad vigaszajándékot egy Distinctive Assets nevet viselő cég, amelynek nincsen semmiféle kapcsolata a díjakat odaítélő filmakadémiával: ebben nincs még semmi különös, bejáratott szokás, hogy a filmes díjátadókon kapnak valamit azok, akik szobrocska nélkül kell, hogy hazatérjenek. Az ugyanakkor, hogy a tavalyi átadó alkalmával 70 millió forintos (205 ezer dollár) összértékben került a csomagba ez-az, már elég kirívó. Zsírleszívás, Chadwick Boseman NFT, edzések egy celebtrénerrel és három éjszakás kiruccanás egy svéd szigetre: ez mind benne volt a 2021-es csomagban, egyebek mellett.

Ez a halom ajándék sem szerény, pedig a kétezres évek első évtizedében adták át
Ez a halom ajándék sem szerény, pedig a kétezres évek első évtizedében adták átFrazer Harrison / Getty Images Hungary

Eleinte az akadémia adta az ajándékot

A kezdetek jóval szerényebbek voltak: 1989-ben kezdtek ajándékot adni a díjátadón hoppon maradóknak, ekkor még az Amerikai Filmakadémia felelt a csomagokért. Egyre népszerűbbé vált a lehetőség azon cégek körében, akik szerettek volna valamit bedobni a vigaszdíjas kosárba, mivel hamar ráéreztek arra, hogy népszerűségüket és ismertségüket növeli, ha szerepel valamilyen termékük vagy szolgáltatásuk a kínálatban.

2003-ra már a 20 ezer dolláros, azaz hétmillió forintos összértéket is elérte a csomagba rakott ajándékok összértéke – az ekkor jelölt Queen Latifah fogalmazott úgy, hogy nem érdekli, mennyi pénze van, az ingyendolgok azért izgalmasak. Az akadémia ki is szervezte a csomagok összeállítását a Sequoia Productionshöz. A rendezvényszervező cég lett a felelős az Oscar-gála utáni bálért, és innentől kezdve éveken át válogatták az ajándékokat a felajánlások közül, majd végül az akadémia mondott áment a végleges csomagra. Egyre izgalmasabb lett, mi lesz az adott évi csomagban: ha egy cég kotyogott róla, ki is vették az ajándékát onnan.

Volt, aki kritizálta is a rendszert

Mindezzel párhuzamosan sokan kritikus szemmel figyelték a gazdagokat és híreseket értékes csomaggal ajándékozó akadémia tevékenységét: Edward Norton nyíltan kirohant az ügyben, szánalmasnak és gusztustalannak nevezve a gyakorlatot. 2006-ra már 100 ezer dollárnyi ajándék került a csomagba, amire az adóhivatal is felfigyelt. Az akadémia a múltban megajándékozottakat kihúzta a csávából azzal, hogy utólag kifizette helyettük a borsos árú meglepetések utáni adót, a 2006-os évben mindenkinek fizetnie kellett a vigaszdíjak után.

Ezzel le is zárulhatott volna az Oscar-ajándékcsomagok története: az akadémia ugyanis úgy döntött, nem ad többé csomagot a veszteseknek. Igen ám, de jött az Distinctive Assets, a cég, amely a Grammy, a Tony és a People’s Choice Awards celebjeinek adott már csomagokat, sőt: 2003-tól Everybody Wins, azaz Mindenki nyer szlogennel az Oscaron is adott a legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb női mellékszereplő és legjobb rendező kategória hoppon maradottjainak vigaszajándékot. Az adózás híre őket sem töltötte el örömmel – de kiderült, hogy a hírességek szívesen adóznak is ingyenholmijaik után, így elkezdhették építeni a mára egészen érthetetlen összértéket elért csomagokat.

Az Oscar-gála után bőröndöt húzni azt jelenti: kaptál egy csomó ingyendolgot!
Az Oscar-gála után bőröndöt húzni azt jelenti: kaptál egy csomó ingyendolgot!Kevin Winter / Getty Images Hungary

Az adózáson sem csúszott el a dolog

Exkluzív szolgáltatások, utazások, élelmiszerek: a csomagok tartalma változatos volt, és a legtöbben kérték is a vigaszdíjat, mely csomag helyett inkább bőröndre hasonlít, amelyet az érintettek számára házhoz szállítottak. 2014-ben mindössze Sandra Oh utasította vissza az ajándékot: mindenki más kérte azt.

2016-ban aztán 230 ezer dolláros, nagyságrendileg 80 millió forintot ért el a csomagok összértéke: elektromos cigaretta, vibrátor és mellemelő kezelés egyaránt került bele. Az akadémia is kínosnak érezte az esetet, pláne, hogy a gála hivatalos neve és márkavédjegye is szerepelt a csomagokon, így bírósági ügy lett a dologból, mely végül békés megegyezéssel zárult. Ennek részletei nem ismertek, de a csomagok máig várják a díjról lemaradókat.

Íme, az Oscar-díj-átadón szomorkodók csomagjai!

És hogy mi kerül a bőröndökbe? Az elmúlt évek csomagjaiból kiemelt érdekességek kakofon képet festenek: ezekre az ingyenajándékokra vágynak úgy a filmvilág nagyjai.

 • 2021: Chadwick Boseman NFT kártya
 • 2020: Luxushajóút az Antarktiszra
 • 2019: Cannabisszal ízesített csokoládék
 • 2018: Három luxusnyaralás (Tanzánia, Görögország, Hawaii)
 • 2017: 10 évre elegendő oxigénnel dúsított sminktermék
 • 2016: Elektromos cigaretta, vibrátorok, mellemelő kezelés és egy izraeli utazás
 • 2015: Audi-bérlés egy évre, személyre szabott horoszkóp
 • 2014: Személyre szabott utazás Japánban, hajátültetés
 • 2013: Hatdarabos óvszercsomag, ausztráliai utazás
 • 2012: Kézfertőtlenítő aranyzselés, kristályokkal ékített tokban
 • 2011: A Virgin Galactic űrhajó modellje
 • 2010: Tiffany kristályokkal díszített macskanyakörv
 • 2009: 10 napos Galápagos-szigeteki utazás, Headplay mozirendszer
 • 2008: Heineken BeerTender
 • 2007: Wonderbra melltartószekrény
 • 2006: Másnaposság elleni készítmény, kétféle divatos ásványvíz
 • 2005: Konzultáció „Amerika fogorvosával”
 • 2004: Penthouse tartózkodás a Las Vegas-i Caesars Palace-ban
 • 2003: Lasik szemműtét-ajándékutalvány

Hogy miért épp hat darab óvszer, vagy mihez kezd a mellemelő kezeléssel egy férfi jelölt, azt nem tudjuk, de kíváncsian várjuk, mi lesz terítéken az idei csomagban!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra