Korlátozásokat vezetnek be a magyarok kedvenc nyaralóhelyén

Lontai Ildikó
GettyImages-674329523
Olvasási idő kb. 2 perc

Meglepetés érheti a vakációzókat: változások lépnek életbe a horvát nyaralóhelyeken.

A turizmus fellendülése világszerte megoldandó problémát jelent a népszerű városokban. Az utazók megnövekedett száma a főszezonban, zsúfolttá, kényelmetlenné és zajossá teszi a helyi lakosság számára a közterületeket. Ezért egyre több nyaralóhelyen döntenek úgy, hogy korlátozásokat vezetnek be, idén Horvátországban is változásokra számíthatnak az utazók – írja a Femina.

A turisták számát is limitálhatják a horvát nyaralóhelyeken

Horvátország komoly előrelépéseket tett a fenntartható turizmus érdekében, és idén egy új idegenforgalmi törvény lépett életbe, amely minden érkező turista üdülésére hatással lehet. Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát egy adott településen, de akár más intézkedéseket is bevezethetnek.

Vonzó úti cél Horvátország, de a szabályozásokra nem árt figyelni a nyaralóhelyeken
Vonzó úti cél Horvátország, de a szabályozásokra nem árt figyelni a nyaralóhelyekenJorg Greuel / Getty Images Hungary

Az önkormányzatok szabad kezet kapnak az idegenforgalmi fejlesztések és szabályozások terén, így akár az új szállások, vendéglátóhelyek nyitásában is bevezethetnek limitet a nyaralóhelyeken, de különféle minőségi, fenntarthatósági feltételeket is előírhatnak.

Az egyes települések maximalizálhatják az adott desztinációra érkezők számát, a városnézés ütemét is, amivel tehermentesíthetnek egyes attrakciókat. Sőt, szükség esetén ökológiai hozzájárulást is fizettethetnek, így az egyes nyaralóhelyeken megnövekedett költségekre számíthatnak a turisták.

A döntés nem újdonság Európában, Portugália és Olaszország egyes nyaralóhelyein is emelkednek a turistákra kiszabott díjak és adók. Érdemes tehát a vakáció lefoglalása előtt tájékozódni az adott nyaralóhely szabályairól, akkor is, ha minden évben ugyanabba a horvát városba utazunk, mert különben nagy meglepetések érhetnek bennünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek