Miért baj az, hogy a női fogamzásgátló elsősorban nem nőknek készült?

GettyImages-1170294732

A fogamzásgátló módszereket többnyire férfiperspektíva jellemzi. Természetesen vannak női orvosok és tudósok, akik részt vesznek a nők szexuális és reproduktív egészségét érintő kutatásokban és újításokban, de többnyire férfiak dolgoznak ezen a területen.

A férfiak feltalálták a fogamzásgátlót, mondjuk ki, forradalmasítva ezzel a szexet. A két legnépszerűbb és leginkább elterjedt női fogamzásgátló módszer a méhen belüli spirál, amit dr. Richard Richter, Ernest Graefenberg, Karl Prust és dr. Jack Lippes talált fel, a másik a fogamzásgátló tabletta, ami Carl Djerassi, Gregory Pincus, Margaret Sanger és John Rock nevéhez fűződik. Igen, a nyolc fogamzásgátló-úttörő között mindössze egyetlen nő van. Sokan úgy gondolják, hogy Margaret Sanger szerepe kimerült az aktivizmusban, de vannak, akik szerint ennél fontosabb munkát végzett. Nem ez lenne az első alkalom, amikor egy férfi zsebeli be egy nő teljesítményéért járó elismerést.

Miért a nők felelőssége a terhességmegelőzés?

Érdekes módon amikor 1960-ban, Kanadában először vált hozzáférhetővé a fogamzásgátló tabletta, az orvosok nem terhességmegelőző céllal, hanem terápiás okokra hivatkozva írták fel a gyógyszert. Terápiás okokra hivatkozva, vagyis a hormonok egyensúlyának visszaállítása érdekében. És hiába telt el azóta közel hatvan év, a férfiak még mindig csak elenyésző számú módszer közül válogathatnak a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ha mondjuk 100 évvel ezelőtt elértük volna a nemek közti egyenlőséget, valószínűleg a férfiak és a nők számára készített fogamzásgátló módszerek száma is közelebb állna egymáshoz.

Az elérhető fogamzásgátlók azonban sokak számára nem megfelelőek. Valójában rengeteg nő szervezete nem bírja a hormonális megoldásokat, és vannak, akik vagy tíz különböző módszert kipróbálnak, mire megtalálják azt, ami nem okoz számukra problémát. És ha találnak is egyet, ez még mindig nem azt jelenti, hogy a módszer jó, sokkal inkább csak azt, hogy megfelelő a nemkívánatos terhesség megelőzésére, a káros mellékhatásaival pedig megtanul az ember lánya együtt élni.

Az elmúlt néhány évtizedben, ha lassan is, de fejlődnek a férfi fogamzásgátló módszerek. Egy nemrég végzett, férfiak számára kikísérletezett, injekcióban alkalmazható hormonális fogamzásgátló vizsgálata ígéretes eredményt hozott: a spermiumok számának csökkentésével 96 százalékos arányban akadályozható meg a nem kívánt terhesség. A vizsgálatot azonban egy független bizottság felfüggesztette, arra hivatkozva, hogy a kockázatok meghaladják a termék előnyeit. És hogy milyen mellékhatásokról beszélünk? Hangulatingadozások, depresszió, fájdalom az injekció beadásának helyén és fokozott libidó.

Ha beszélgettél már olyan nővel, aki hormonális fogamzásgátlót szed, te is pontosan tudod, hogy az előbb felsoroltak a legkevésbé kellemetlen mellékhatások közé tartoznak.

És hogy mi következik ebből? Hogy a női fogamzásgátlók sokkal inkább a férfiak javát szolgálják, mintsem a nőkét. A női fogamzásgátló módszerek – legyenek azok hormonálisak vagy hormonmentesek – sok ember számára egyszerűen nem működnek, mégsem fektetünk elég energiát a férfiak számára tervezett fogamzásgátló módszerek fejlesztésébe. Marad az óvszer vagy a vazektómia, amit sok férfi nem szívesen vállal be. Így egy pillanat alatt kerül át a fogamzásgátlás felelőssége a nők vállára, ami nem is olyan meglepő egy olyan kultúrában, ami szexizmussal fojtja le, ha épp patriarchátust evett reggelire.

Az igazság azonban az, hogy a fogamzásgátlás a nők és a férfiak számára egyaránt előnyös (helló, kevesebb nem tervezett terhesség!) és bár sok nőnek más előnnyel is járhat a hormonális módszer, mégis csak a férfiak perspektívája alapján jött létre.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra