Kiadták a parancsot: így pusztítják el a Nemzetközi Űrállomást

nemzetkozi-urallomas-460715111
Olvasási idő kb. 3 perc

Elon Musk cége, a SpaceX kapta azt a feladatot az amerikai Űrügynökségtől, hogy megépítse azt az űrhajót, amely bevontatja a Nemzetközi Űrállomást a Föld légkörébe, és gondoskodik arról, hogy az ISS a megfelelő helyen csapódjon be.

Az már egy ideje ismert, hogy mikor és hogyan fog megsemmisülni a Nemzetközi Űrállomás (ISS), most azonban az is kiderült, hogy ki hajthatja végre ezt az különleges feladatot. Az amerikai Űrügynökség, a NASA a SpaceX-et, Elon Musk cégét bízta meg a feladattal, hogy megépítse azt az űrhajót, amely képes lesz a 430 tonnás űrállomást 2030-ban a Csendes-óceánba lökni.

Valójában az ISS nagy része már akkor meg fog semmisülni, amikor belép a Föld atmoszférájába, de a NASA pontos ütemtervet készített arról, hogy milyen lépésekben fog elpusztulni az építmény. A megmaradó darabok a tervek szerint a Csendes-óceánban fognak landolni, remélhetőleg messze minden lakott területtől. A projekt nem lesz olcsó mulatság,

a SpaceX szerződése 843 millió dollárról szól.

A NASA szerint a Föld közvetlen környéke az űrben nem fog üresen maradni: az ügynökség bízik benne, hogy számos magánkonzorcium indít majd kereskedelmi űrállomást. A NASA tervei között szerepel az is, hogy a Hold körüli pályán létesítenek űrállomást.

A Nemzetközi Űrállomás sokszor a Földről is látható éjszakai égbolton
A Nemzetközi Űrállomás sokszor a Földről is látható éjszakai égboltonMassimo Ravera / Getty Images Hungary

Így pusztul majd el a Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomás első részeit 1998-ban lőtték föl, és 2000 óta van állandó legénysége. Ez alatt az idő alatt az űrhajósok összesen közel 3300 tudományos kísérletet hajtottak végre. A szerkezet nagyjából 400 kilométeres magasságban kering a földfelszín fölött, és nem könnyű feladat a futballpálya méretű ISS-t biztonságosan megsemmisíteni. A tervek szerint először hagyni fogják, hogy az űrállomás pályája magától egyre alacsonyabbá váljon, majd a legénység utolsó tagjának távozása után fogja a SpaceX még lejjebb vontatni, ráállítva a megfelelő pályára.

A kiszemelt helyet, ahova a légkörbe belépést túlélő darabok zuhanni fognak, Nemo-pontnak hívják Jules Verne híres regényének, a Nemo kapitánynak a főszereplője után. Ez az a terület, amely a legtávolabb helyezkedik el bármelyik szárazföldtől. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek