Napóleon egyáltalán nem volt alacsony, valójában pontosan tudjuk, hány centire nőtt

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A kétszáz éve elhunyt Bonaparte Napóleonnal kapcsolatos legelterjedtebb tévhit, miszerint a francia császár feltűnően alacsony volt. Ez a nézet annyira elterjedt, hogy a pszichológusok még egy komplexust is elneveztek a katonakorában „kis káplárnak” gúnyolt államférfiról. A Napóleon-komplexusban szenvedők a centiméterek hiányát domináns, agresszív viselkedéssel igyekeznek kompenzálni – a valódi Napóleon azonban semmivel volt kisebb, mint kortársai.

A tévedés első számú forrásai a császár inasától és személyes orvosától származó feljegyzések, melyek szerint Napóleon 5 láb 2 hüvelyk magas volt – ez a napjainkban használt angolszász mérték szerint 157 centiméter. A korabeli franciák azonban teljesen máshogy számolták a mértékegységeket, mint a britek – míg az angolszász rendszerben egy hüvelyk 2,54 centinek, a franciáknál 2,7 centinek felelt meg. A császár tehát valójában 168 centiméter magasra nőtt, ami nagyjából megfelelt a korabeli francia férfiak átlagmagasságának.

William Pitt brit miniszterelnök és a kicsi Napóleon felosztják egymás között a világot, az 1802-es amiens-i békére utalva (James Gillray karikatúrája).
William Pitt brit miniszterelnök és a kicsi Napóleon felosztják egymás között a világot, az 1802-es amiens-i békére utalva (James Gillray karikatúrája).Bettmann / Getty Images Hungary

A Napóleon alacsonyságáról szóló legenda az ellenséges propagandának, elsősorban a legendás brit karikaturista, James Gillray munkásságának köszönhetően terjedt el az európai köztudatban. Gillray – aki a francia császár szerint többet tett a bukásáért, mint Európa összes hadserege együttvéve – előszeretettel ábrázolta Napóleont kicsi, dühöngő, toporzékoló kisgyerekre emlékeztető figuraként, hatalmas kalapban és csizmában, olykor még a lekicsinylő Little Boney elnevezést is ráaggatta.

Az is igaz, hogy a karikatúrák gyakran valós eseményeken alapultak. 1803-ban például az akkor még első konzuli címet viselő Napóleon a Tuileriák palotájában, kétszáz külföldi diplomata színe előtt ugrott neki igen illetlen hangnemben Lord Charles Whitworth brit követ torkának, mert nem tetszett neki az angol kormány politikája. Napóleon alakja a mozi feltalálása óta sok száz filmben megjelent: termetét tekintve talán a 168 centi magas Christian Clavier állt legközelebb a császárhoz az őt megformáló színészek közül, de – tekintve, hogy napjainkban a francia férfiak átlagos magassága 179 centiméter – az arányokat tekintve a 177 centis Rod Steiger lehet a legautentikusabb.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána, legutóbb egy Marie Antoinette-nek tulajdonított mondás után nyomoztunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra