Hátborzongató módon hasznosítanák a temetőket egy európai országban

Lontai Ildikó
GettyImages-1271264940
Olvasási idő kb. 2 perc

Valencia temetőiben új értelmet adtak a Rest In Peace (Nyugodjék békében) kifejezésnek, ugyanis napelemeket szerelnek fel a kripták és egyéb építmények tetejére.

A Spanyolország keleti partján található Valencia célkitűzése, hogy 2030-ra elérje a klímasemlegességet. Ennek oka a klímaváltozás következtében tapasztalt extrém meleg: a város tavaly megdöntötte a spanyolországi hőrekordokat 46,8 Celsius-fokos kánikulával. Ezért Valenciában megkezdték az ország legnagyobb városi napelemparkjának telepítését. Erre azonban kissé szokatlan helyen kerül sor: a helyi temetőkben.

Valencia temetőiben több ezer napelemet szerelnek fel

A klímacélok megvalósításában fontos szerep jut a megújuló energiának, legfőképp a napenergiának. De hol találhatnának helyet egy napenergiafarmnak egy olyan városban, amely zsúfolásig telített?

Spanyolország harmadik legnagyobb városában leginkább csak a temetőkben jut hely a napelemeknek
Spanyolország harmadik legnagyobb városában leginkább csak a temetőkben jut hely a napelemeknekLunamarina / Getty Images Hungary

Valencia városvezetése keresett megoldást a problémára, és ezzel új értelmet adott a „RIP”, azaz Rest In Peace (Nyugodjék békében) kifejezésnek. Elindították ugyanis a RIP „Requiem In Power” (Rekviem az energiában) elnevezésű tervüket – írja az IFL Science.

A projekt keretében 6658 fotovoltaikus panelt telepítenek a város temetőibe, amivel a város energiaigényének 27%-át állíthatják elő. A paneleket városszerte 5 köztemetőben helyezik el, a kripták és egyéb építmények tetejére szerelik fel őket.

A megvalósítást már elkezdték: eddig három helyi temetőben 810 napelempanelt helyeztek el, ami elegendő évi 440.000 kilowatt villamos energia előállításához és a szén-dioxid kibocsátás 140 tonnás csökkentéséhez.

A napelemek felszerelése csak az egyik része a környezetvédelmi programoknak

Ha elkészül a teljes rendszer, akkor a panelek számával ez lesz Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja, amely elsősorban a közműveket, de néhány helyi háztartást is ellátna árammal.

A temetői RIP projekten kívül a város 29 másik programot is meghatározott az éghajlatváltozással kapcsolatos küzdelemben, ezek többek között az autóhasználat csökkentésére, a levegőminőség javítására, az épületek energiahatékonyságának fejlesztésére és a város közvilágításának LED-re cserélésére irányulnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek