A vadnyugat legendája lett a kikapós magyar lány, Nagyorrú Kati

A legendás tombstone-i pisztolypárbaj hőse, Doc Holliday életét számtalan regény és film feldolgozta, idehaza azonban kevesen tudják, hogy a vadnyugati fegyverforgató leghűségesebb kalandortársa és szerelme egy magyar lány, Horony Katalin, becenevén Big Nose Kate, vagyis Nagyorrú Kati volt, aki apácanövendékből lett prostituált, majd vakmerő kalandornő.

Baltával támadt zaklató nevelőapjára

Horony Mária Katalin 1850. november 7-én, Érsekújváron (más források szerint Pesten) látta meg a napvilágot egy jómódú magyar orvos, Horony Miklós és felesége, Katalin második gyermekeként; a család 1860-ban hagyta el Magyarországot, hogy az amerikai álmot kergetve a tengerentúlon próbáljon szerencsét. Egyes legendák úgy tartják, Horony doktor a szerencsétlenül járt mexikói császár, Habsburg Miksa orvosaként érkezett az Újvilágba, ezt azonban cáfolja a tény, miszerint a Horony család négy évvel Miksa uralkodóvá választása előtt megérkezett az Egyesült Államokba, a rövid életű Mexikói Császárság kikiáltásakor, 1864-ben pedig már Iowában élt.

Hamar véget élt Nagyorrú Kati szüleinek amerikai álma

A família Davenport városában telepedett le egy főként német ajkú bevándorlók lakta részen, ahol a családfő orvosként praktizált, az amerikai álom azonban gyors véget ért, amikor 1865-ben mind ő, mind felesége szinte egymás után tragikus hirtelenséggel elhunytak.

Gyerekeik árvaházba, majd különböző rokonokhoz és barátokhoz kerültek, Kate egy Otto Smith nevű ügyvéd gyámsága alatt kötött ki: amikor nevelőapja megpróbálta megerőszakolni a 16 éves lányt,

amaz baltával támadt rá, majd elmenekült otthonról és potyautasként felszállt egy Missouri államba, St. Louis városába tartó gőzhajóra.

A 15 éves Horony Katalin, azaz Nagyorrú Kati húga, Vilhelmina társaságában 1865-ben
A 15 éves Horony Katalin, azaz Nagyorrú Kati húga, Vilhelmina társaságában 1865-benWikimedia Commons

Útközben a hajó kapitánya felfedezte a potyautast, azonban annyira megesett a szíve a menekülő árva lányon, hogy hagyta, hadd maradjon a fedélzeten; St. Louisban kikötve hősünk felvette segítője családnevét, és Kate Fisher néven beiratkozott egy apácák által működtetett leánynevelő intézetbe. Az apácanövendék-sors azonban nem sokáig hozta lázba Kate-et, aki hamarosan otthagyta a zárdát, és feleségül ment egy Silas Melvin nevű St. Louis-i fogorvoshoz, akitől egy fia is született, azonban néhány éven belül mind a férje, mind a fia meghaltak sárgalázban.

Kihúzta a csávából pisztolyhős szerelmét

Az alig 19 évesen megözvegyült Kate egy éles kanyarral új hivatást választott magának, prostituáltnak szegődött egy helyi bordélyba, később – ekkor már Kate Elder néven – a kansasi Dodge Citybe, majd a Texas állambeli Fort Griffinbe költözött át, ahol 

John Shanssey híres szalonjában dolgozott táncosnőként és örömlányként. Itt aggatták rá kuncsaftjai a Big Nose Kate, vagyis Nagyorrú Kati becenevet az átlagosnál megtermettebb orra miatt, melyre sokan a csinos prostituált egyik legfőbb szexepiljeként tekintettek.

Szintén Shanssey szalonjában ismerkedett meg hősünk John Henry „Doc” Hollidayjel, a fogorvosból lett hírhedt szerencsejátékossal és pisztolyhőssel, aki a legendás békebíró, Wyatt Earp cimborájaként gyakran került izgalmas, életveszélyes helyzetekbe.

Big Nose Kate, vagyis Nagyorrú Kati az 1880-as években
Big Nose Kate, vagyis Nagyorrú Kati az 1880-as évekbenWikimedia Commons

Holliday első látásra beleszeretett a szép, kikapós és intelligens Kate-be, akit szeretőjévé és kalandortársává tett, a következő években, vagyis az 1870-es évek derekán együtt járták be a délnyugati államokat, Kansast, Coloradót, Dél-Dakotát és Új-Mexikót; Kate szerelme oldalán annak minden kalandjából kivette a részét, sőt, többször ő húzta ki Hollidayt a nehéz helyzetekből. Egy alkalommal egy balul sikerült pókerparti során ellenfele fegyvert rántott Hollidayre, aki gyorsan, mielőtt az lőhetett volna, gyomron szúrta őt, ezért késeléses gyilkosságért rácsok mögé került. Kate furfangos tervet eszelt ki szerelme kiszabadítására: felgyújtott egy közeli pajtát, majd, miközben az egész város az oltással volt elfoglalva, egymaga besétált a fogházba, mindkét kezében pisztollyal lefegyverezte az őrt és kiszabadította Hollidayt, akivel két lopott lóra pattanva iszkoltak ki a településről.

Gyilkosságot akart rákenni bosszúból

A két vad életű és temperamentumos vadnyugati kalandor viszonya persze nem volt egyszerű, többször viharosan összevesztek, majd kibékültek;

Holliday, aki különösen nehezményezte, hogy szerelme olykor továbbra is űzte a legősibb hivatást, saját bevallása szerint csak úgy tudta lecsillapítani Kate olykor mindent elemésztő dühét, ha pisztolya markolatával pofozta fel őt.

A konfliktusok dacára a fegyverhős valószínűleg feleségül is vette szerelmét, erről azonban csak Kate későbbi elbeszélése ad tanúságot, írásos nyomai nincsenek.

Az 1880-as évek elején Kate saját szállodát nyitott az arizonai Globe városában, kapcsolata Hollidayjel ekkor már igencsak bonyolultnak számított: egy részeges tivornya alkalmával a pár annyira összezördült, hogy Holliday végleg kiadta a nő útját, Nagyorrú Katitól azonban még neki sem volt ennyire egyszerű megszabadulni. Nem sokkal később, 1881 márciusában ismeretlen tettesek kiraboltak egy postakocsit és meggyilkolták annak vezetőjét és egy utasát – Kate, aki még mindig iszonyúan dühös volt szerelmére, megpróbálta Hollidayre kenni a rablógyilkosságot, de terve végül nem jött össze.

Alig hét hónappal később, októberben Kate mégis Holliday mellett volt, amikor amaz az Earp fivérek kérésére részt vett a Clanton bandával leszámoló híres O.K. karámbeli pisztolypárbajban, a Globe városához közeli Tombstone-ban. Holliday, aki szerencsésen, enyhébb sérüléssel megúszta a párbajt, hamarosan Coloradóba települt át, ahol Kate gyakran meglátogatta, állítólag a halálos ágyánál is vele volt, amikor a férfi 1887-ben, mindössze 36 évesen elhunyt tuberkulózisban.

Mary Katherine Horony-Cummings sírja Arizonában
Mary Katherine Horony-Cummings sírja ArizonábanWikimedia Commons

Idősotthonban hunyt el a vadnyugati legenda

Szerelme halála után nem sokkal Kate hozzáment egy arizonai kovácsmesterhez, George M. Cummingshoz, akinek felvette a nevét, és a továbbiakban Mary Katherine Horony-Cummingsként hivatkozott magára, a házasság azonban nem volt sem boldog, sem hosszú életű, a férfi alkoholizmusa miatt néhány éven belül válással végződött. Hősünk ezután a szintén arizonai Cochise városkába költözött, ahol a környéken áthaladó vasút utasait és személyzetét kiszolgáló hotel alkalmazottja lett – sem kollégáinak, sem a vendégeknek nem árulta el soha kalandos előéletét. 50 évesen újra rátalált Katherine-re a szerelem, amikor hozzáment egy John Howard nevű bányászhoz és otthagyta a szállodát; ez a kapcsolat tartósnak bizonyult, egészen a férfi haláláig, 1930-ig kitartott.

A megözvegyült Katherine az arizonai kormányzó, George P. Hunt segítségével egy idősotthonba költözhetett, itt töltötte élete utolsó évtizedét: az egykori vagány vadnyugati kalandornőt itt érte a halál 1940. november 2-án, 5 nappal 90. születésnapja előtt. Alakja, illetve az általa ihletett figurák több westernfilmben is felbukkannak, az 1994-es Wyatt Earpben például Isabella Rossellini alakította Nagyorrú Kati szerepét.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra