2,4 millió évente ismétlődik ez az esemény: ha újra megtörténik, megváltozik az éghajlatunk

GettyImages-1136555759

Egy új geológiai tanulmány azt sugallja, hogy a Mars gravitációs tere közelebb húzza a Földet a Naphoz, ami felmelegíti éghajlatunkat.

Több mint 65 millió éves múltra visszatekintő geológiai bizonyítékok, amelyek a világ több száz különböző helyéről származnak, arra utalnak, hogy a Mars vonzása a mélytengeri áramlatokra is hatással lehet. Azok ugyanis többször is átmentek olyan időszakokon, amikor erősebbek vagy gyengébbek lettek. Az adatok alapján ez 2,4 millió évente történik meg, és klímánkat is megváltoztatja.

Felkavarja az óceánokat a Mars vonzása

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az erősebb áramlatok óriási örvényeket hoznak létre, amelyek az óceán legmélyebb részeit is elérhetik, ahol erodálhatják a ciklus nyugodtabb időszakaiban felhalmozódó nagyobb mennyiségű üledéket.

A tanulmány alapján ezek a ciklusok egybeesnek a Föld és a Mars közötti gravitációs kölcsönhatás idejével.

Az óceán mélyen is érezhető a hatása
Az óceán mélyen is érezhető a hatásaMarnie Griffiths / Getty Images Hungary

„A Naprendszer bolygóinak gravitációs mezői zavarják egymást. Ez a kölcsönhatás, amelyet rezonanciának neveznek, megváltoztatja a bolygók excentricitását, ami meghatározza, hogy milyen közel vannak körpályájukhoz” – mondta el Dietmar Müller geofizikusprofesszor, a tanulmány társszerzője.

Felmelegíti éghajlatunkat is

A rezonanciának köszönhetően a Földet kissé közelebb húzza a Naphoz a Mars gravitációs vonzása, ami azt jelenti, hogy bolygónk ilyenkor több napsugárzásnak van kitéve, ezáltal felmelegszik az éghajlata, mielőtt újra felvenné eredeti pályáját.

A kutatók műholdas adatok segítségével térképezték fel az üledék felhalmozódásának több tízmillió évre visszanyúló folyamatát, és megállapították, hogy az megállt a csillagászati ciklusok során. 

A Mars gravitációja időről időre felmelegíti éghajlatunkat
A Mars gravitációja időről időre felmelegíti éghajlatunkatNzoka John / Getty Images Hungary

Úgy vélik, ez összefüggésbe hozható az erősebb óceáni áramlatokkal, ami a Mars Földre gyakorolt gravitációs hatásából adódó felmelegedés eredménye lehet. Ez alátámasztja azt a teóriát, miszerint

a vörös bolygó befolyásolja a Föld klímáját.

„A megfigyelt felmelegedési hatás azonban nem kapcsolódik a globális felmelegedéshez, amelyet az emberi üvegházhatású gázok kibocsátása okoz” – hangsúlyozták közleményükben a tanulmány szerzői. Az eredményekből az is leszűrhető, hogy a ciklus segíthet fenntartani az óceán mélyáramlatait, ellensúlyozva a globális felmelegedés hatását.

„Tudjuk, hogy legalább két különböző mechanizmus is hozzájárul a mélytengerek vizének keveredéséhez” – mondta Müller. Az egyik ilyen az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), ami egyfajta futószalagként működik, meleg vizet szállítva a trópusokról az északi féltekére, miközben hőt juttat az óceán mélyébe.

Egyes tudósok arra számítanak, hogy az áramlási rendszer a következő évtizedekben összeomolhat, ami komoly hatással lehet a vízi élővilágra és klímánkra is.

Tudtad, hogy a klímaváltozás miatt a közeljövőben akár 3 méterrel is megemelkedhet a tengerszint? Erről ide kattintva olvashatsz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek