Soha nem hangzott el a híres „Akiknek nem telik kenyérre, egyen inkább kalácsot” mondat Marie Antoinette-től

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A közismert történet szerint Marie Antoinette, XVI. Lajos francia király felesége, amikor közölték vele, hogy a párizsi szegényeknek már kenyérre sem telik, azt válaszolta: „akkor egyenek inkább kalácsot”. A híres mondatot még Freddie Mercury is beleírta a Killer Queen dalszövegébe, valójában azonban szinte biztos, hogy a francia királyné sohasem mondott ilyet, és ha mégis mondott volna, akkor is teljesen mást jelentene, mint hisszük.

A történet – mely a közhiedelem szerint azt hivatott illusztrálni, mennyire nincsenek képben az arisztokrácia képviselői és az uralkodó családok tagjai a mindennapi valósággal és az alsó néposztályok helyzetével – valójában a híres filozófus, Jean-Jacques Rousseau 1765-ben írt Vallomások című művéből származik, ahol egy meg nem nevezett hercegnő szájából hangoznak el az ominózus szavak. Egyes történészek szerint Rousseau egy száz évvel korábbi anekdotát elevenített fel, melyben XIV. Lajos király felesége, Ausztriai Mária Terézia reagált így a parasztok kenyérhiányának hírére.

Jean-Baptiste Andre Gautier D’Agoty: Marie Antoinette portréja (1775).
Jean-Baptiste Andre Gautier D’Agoty: Marie Antoinette portréja (1775).UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Valószínűleg ezt a sztorit kapcsolta össze a Marie Antoinette és férje dőzsölő életmódjával szemben egyre nagyobb haragot érző nép a királyné alakjával, a monarchiaellenes forradalmi mozgalmak pedig szívesen terjesztették, hogy még jobban besározzák az uralkodói párt. De az is lehetséges, hogy a királynéról elterjedt legenda valójában az utókor műve, ugyanis csak jóval később, 1843-ban, vagyis ötven évvel Lajos és Marie Antoinette kivégzése után találkozhatunk vele először írásban, a Les Guêpes folyóirat egyik cikkében.

Azonban, ha bárki szájából is tényleg elhangzott volna a híres mondat, akkor sem azt jelentené, amit a legtöbben gondolnak: abban az időben ugyanis a törvény szerint a pékeknek, ha kifogytak a kenyérből, olcsóbb áron kellett adniuk a kalácsot és más finomabb termékeket, nehogy zavargások törjenek ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra