Minden tizedik beteg meghal az új vírustól: a WHO figyelmeztet

GettyImages-1402268628

Egy új, járványveszélyes törzset fedeztek fel, ami az esetek 10 százalékában halált okoz. A mutáns vírustörzs állatokról terjedt az emberre, de emberek között is fertőz.

Aggasztó közleményt adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután egy újfajta, potenciálisan járványveszélyes betegséget fedeztek fel. A majomhimlő tünetei ráadásul meglehetősen általánosak, könnyen összekeverhetőek egy másik betegséggel.

Nyakmerevséggel, hátfájással, lázzal és kiütésekkel jár a majomhimlő. A WHO figyelmeztetést adott ki a régóta ismert betegség egy új álváltozata miatt, ami az eredetivel ellentétben halálos is lehet.  

A majomhimlő első tünetei nem tűnnek vészesnek, de az új víruzstörzzsel fertőzöttek 10 százaléka nem éli túl
A majomhimlő első tünetei nem tűnnek vészesnek, de az új víruzstörzzsel fertőzöttek 10 százaléka nem éli túlBerkay Ataseven / Getty Images Hungary

Veszélyes, új vírusra figyelmeztet a WHO, majomhimlő a neve

Az Egyesült Királyságban megszaporodtak a halálos, fertőző betegségek, most éppen a majomhimlő miatt aggódnak az egészségügyi szakemberek. A Clade1-nek nevezett, hólyagfertőzéssel járó vírus egyre több országban ütiheti fel a fejét,

az új vírustörzzsel fertőzöttek közül eddig minden 10. beteg meghalt.

A szakemberek félnek, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjedő járvány világszinten is elterjed, ha nem avatkoznak be időben. A szakértők szerint a – hazánkban is elérhető – védőoltások emiatt döntő fontosságúak lehetnek, főként azért, mert a betegség eleinte meglehetősen általános tünetekkel jár. A nyirokcsomók duzzanata, étvágytalanság, kiütések, láz, torok- és fejfájás a legjellemzőbb az első jelek között.

"A majomhimlő első stádiumában előfordulhat, hogy a betegnek láza, fejfájása, fájdalmai vannak, vagy megduzzadnak a mirigyei. Ez általában kiütések, sebek vagy foltok kialakulásához vezet, leggyakrabban az arcon, a szájon, a kézen, a nemi szerveken és a fenéken" 

– összegezte Richard Angell, a Terrence Higgind Trust vezérigazgatója.

A majomhimlő fertőzést egy vírus okozza, amely képes emberről emberre terjedni. Az átvitel általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján testváladékkal (nyál, vizelet, nemi váladék) vagy testváladékkal szennyezett tárgyakkal (pl. ágynemű, ruha) történhet.

A tünetek a fertőzést követően akár 3 hétig is lappanghatnak, a betegség 2-4 hét alatt lezajlik, jellemzően az immunrendszer erősségétől függ, hogy mennyire gyorsan gyógyul meg a majomhimlővel megfertőződött ember. Az Európai Unió területén 2022-ben fordult elő a betegség először nagyobb számban, akkor mintegy 20.000 megbetegedést regisztráltak, 58 beteg meghalt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek