6 dolog, amitől modortalan turistának tartják a magyarokat

turista-szalloda
Olvasási idő kb. 5 perc

A külföldiek, sőt, sokszor még mi, magyarok is azt látjuk és azt tapasztaljuk, hogy sajnos külföldre utazva nemcsak az ország határát lépjük át, hanem turistaként modortalanok, harsányak vagyunk, és sokat káromkodunk.

Az elmúlt években több kutatás is bebizonyította, hogy magyarságunkat leginkább a viselkedésünk árulja el, ha idegen országban turistáskodunk. A ránk jellemző sajátosságokkal sajnos néha kitűnünk a tömegből. Nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek nem tartoznak az erősségeink közé. Íme 6 dolog, amitől modortalan turistának tartanak minket, magyarokat.

A magyar turisták sokszor harsányak, káromkodnak

A visszajelzések szerint a magyarok hangosan, harsányan, kiabálva beszélnek, és igen gyakran káromkodnak. Leginkább akkor igaz ez, ha külföldön is az anyanyelvükön szólalnak meg. Sokan ugyanis megfeledkeznek arról, hogy bár idegen országban vannak, lehetnek olyanok, akik értik a nyelvünket. 

A magyar turisták gyakran hangoskodnak, kiabálnak és káromkodnak külföldön
A magyar turisták gyakran hangoskodnak, kiabálnak és káromkodnak külföldönmihailomilovanovic / Getty Images Hungary

Ezek a meggondolatlan megnyilvánulások kínos helyzeteket teremthetnek.

A magyar turisták öltözködése sokszor nem a legmegfelelőbb

Gyakran az öltözködésünk vagy épp alulöltözöttségünk is árulkodik arról, hogy magyar turisták vagyunk. Néhány honfitársunk ugyanis számos szituációban elfelejt felsőruhát ölteni magára. A magyarok sokszor képesek félmeztelenül vagy fürdőruhában asztalhoz ülni a tengerparton vagy a strandon, de az is megesik, hogy ebben a „lenge szerelésben” és papucsban indulnak el vásárolni.

A magyarok turisták nyelvtudás hiányában nehezen értetik meg magukat

Kellemetlen szituációk abból is adódhatnak, hogy még mindig nagyon kevés magyar beszél legalább társalgási szinten valamilyen idegen nyelvet. Bár hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal 2013 óta nem készített felmérést az idegen nyelvi tudásról, az Eurostat uniós statisztikai hivatal 2016-os adatai szerint a magyaroknak kevesebb, mint fele beszél idegen nyelvet.

Idegennyelv-tudás hiányában nehezen értetjük meg magunkat külföldön
Idegennyelv-tudás hiányában nehezen értetjük meg magunkat külföldönAntonioGuillem / Getty Images Hungary

A nyelvtudás hiánya szintén modortalanságnak tűnhet, mert azt üzeni, nem tiszteljük meg a másikat azzal, hogy szót értsünk vele. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi, de mennyi nevetséges vagy dühítő helyzetbe sodorhat, ha egy étteremben, vásárlás során, szállásfoglalás vagy útbaigazítás során félreértjük egymást. 

A magyar turisták ügyeskedők

A tapasztalatok szerint a magyarok külföldön sem tudnak kibújni a bőrükből, és ahol csak tehetik, ügyeskednek, trükköznek, keresik a megoldást, a kiskapukat, hogyan úszhatnák meg a sorban állást, a múzeumi belépők árát, bliccelnek a tömegközlekedési eszközökön, tolakodnak a buszon és a vonaton az ülőhelyekért. Előfordul. hogy nemcsak a piacon alkudoznak, hanem olyan helyen is, ahol ez egyáltalán nem szokás.

A magyar turisták nemcsak a piacon szeretnek alkudozni
A magyar turisták nemcsak a piacon szeretnek alkudozniOleh_Slobodeniuk / Getty Images Hungary

Degeszre eszik magukat a magyar turisták

A magyar turisták még az étkezési szokásaikkal is felhívják magukra a figyelmet. A legtöbb honfitársunk hűtőtáskával indul el a tengerpartra, a városnézéshez és a kiránduláshoz pedig előszeretettel csomagolunk magunknak szendvicset.

A svédasztalon felszolgált ételekből nem csak a tányérunkra, a táskánkba is jut sokszor
A svédasztalon felszolgált ételekből nem csak a tányérunkra, a táskánkba is jut sokszormolishka1988 / Getty Images Hungary

Tetszik vagy sem, sajnos az is tény, hogy a magyarok gyakran úgy viselkednek a szállodai svédasztalnál, mint a Móricz-novellában Kis János, legalábbis ami az étel mennyiségét illeti.

A magyar turista, ha csak teheti, végigeszi a svédasztal minden fogását. Sőt a szállodai reggeliből jut a táskájába vagy akár a zakója belső zsebébe is néhány minivaj és lekvár, valamint egy-két babán, mondván, ki tudja, mi lesz ebédre.

Ami ingyen van, azt összegyűjti a magyar turista

A turistáskodó magyarok néha a hotelben kapott köntöst is hazaviszik
A turistáskodó magyarok néha a hotelben kapott köntöst is hazaviszikskynesher / Getty Images Hungary

Nemcsak a minivajat és a minilekvárt gyűjtjük össze a svédasztalról, hanem szinte mindent viszünk, ami ingyen van. A szállodai szobába bekészített utazó méretű sampont, tusfürdőt, egyéb piperecikkeket is előszeretettel elcsomagoljuk, sőt megesik az is, hogy haza jön velünk a hotel saját emblémájával ellátott törölköző és köntös is. De van, hogy az apartmanokból a tányérok és az evőeszközök is.

Sokan nem tudják, hogy nem kell feltétlenül szó nélkül tűrniük a repülőgépjáratok késését vagy törlését. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen lehetőségeink vannak ilyen helyzetekben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek