Tudtad? Ha egy erdőben több harkály van, az azt jelenti, hogy sok a holt fa

GettyImages-1216419459
Berényi Bianka

A technikai fejlődés már az erdők világába is betört. Gépek ismerik fel hangjaikról a madarakat.

A Google újfajta módszerével segít minket a madárdalok felismerésében, mely módszer géptanuláson alapul. Így könnyedén felismerhetőek lesznek a különféle madárhangok, amely az ökológusok munkáját is nagyban segíti majd. Bár itt is vannak hátulütők.

Madárdalok felismerése gépi tanulás segítségével

 A madarak szinte mindenütt ott vannak körülöttünk, és pusztán azáltal, hogy hallgatjuk őket, sok mindent megtudhatunk a környezetünkről. A Google új, gépi tanuláson alapuló módszerével segíti az ökológusok munkáját a madárhangok felismerésében és osztályozásában. 

 Az ökológusok a madarakat a táplálékrendszerek és az erdők egészségének megértéséhez használják – például, ha egy erdőben több harkály van, az azt jelenti, hogy sok a holt fa. Mivel a madarak énekkel és hívásokkal kommunikálnak, illetve így jelzik a területüket, a leghatékonyabb, ha hang alapján azonosítjuk őket. A szakértők hatékonyabban ismerik fel a madarakat hangjuk, mint külső jellegzetességeik alapján.

A különféle madárhangok sokkal könnyebben felismerhetőek lesznek a gépi módszernek köszönhetően
A különféle madárhangok sokkal könnyebben felismerhetőek lesznek a gépi módszernek köszönhetőenGetty Images

 A technika betört az erdőkbe is 

Az utóbbi években elterjedt hangrögzítő eszközök segítségével több ezer órányi hang vehető fel az erdőkben, amelynek segítségével jobban megérthetővé válnak az ökoszisztémák és a kritikus élőhelyek.

 A hangadatok manuális felülvizsgálata azonban nagyon időigényes, és a madárdalok szakértőiből igencsak kevés van. Egy gépi tanuláson (ML) alapuló megközelítés azonban nagymértékben csökkentheti az élőhely megértéséhez szükséges szakértői felülvizsgálat mennyiségét.

Az azonban, hogy a gépi tanulás által osztályozhatók legyenek a különböző madárhangok, több okból is kihívást jelenthet – ilyen például az egyszerre éneklő madarak a „hajnali kórus” idején, vagy például a beszűrődő szél és rovarok hangja. Ennek eredményeképpen a meglévő madárhang-osztályozó modellek nehezen tudják azonosítani a csendes, távoli és egymást átfedő hangokat. Ezek a nehéz esetek kritikusak az ökológusok számára, akik automatizált rendszerek segítségével akarják azonosítani a veszélyeztetett vagy invazív fajokat.

A hangfelvételek automatikus szétválasztására és az egyes fajok osztályozásának megkönnyítésére a Google egy új, felügyelet nélküli módszert javasolt az Unsupervised Sound Separation Using Mixture Invariant Training című tanulmányában, amely a MixIT névre hallgat. Az elkülönített hangok bevonása az osztályozásba javítja a pontosságot és az osztályozás minőségét is. A Google elérhetővé tette a madárdalok elkülönítési modelljeinek forráskódját is a GitHubon.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra