Ha így vettél jegyet, ellophatták az adataid

GettyImages-872572770
Olvasási idő kb. 2 perc

A Ticketmaster rendszeréből akár 560 millió felhasználó adatait is ellophatták: az elkövetők legalábbis ezt állítják.

A ShinyHunters hekkercsoport hajtotta végre az akciót, neveket, címeket, telefonszámokat és bankkártyaadatok részleteit is megszereztek a Ticketmastertől. Az adatlopás tényét a jegyértékesítő platformot tulajdonló Live Nation is elismerte.

A hekkerek állítólag félmillió dollárt követelnek azért, hogy az így megszerzett adatokat ne bocsássák áruba. A Live Nation az adatlopásban érintettek számáról nem nyilatkozott.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentésében a Live Nation azt írta, hogy május 27-én „egy bűncselekményt elkövető fenyegető szereplő állítólag céges felhasználói adatokat kínált eladásra a sötét weben”, és hogy vizsgálatot indított.

Az adatlopás tényéről a hekkerek hirdetéséből szerzett tudomást a világ
Az adatlopás tényéről a hekkerek hirdetéséből szerzett tudomást a világkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Ez minden idők egyik legnagyobb adatlopása

Az adatlopás tényére május végén derült fény, miután 29-én meghirdették eladásra a megszerzett adatokat. A Ticketmaster ekkor még nem erősítette meg, hogy mi történt: sem az újságíróknak, sem a felhasználóknak nem válaszolt a BBC cikke szerint a témával kapcsolatos kérdésekre. Pénteken késő este elsőként részvényeseit értesítette a történtekről.

„A bejelentés időpontjáig az incidensnek nem volt, és úgy gondoljuk, hogy nem is valószínű, hogy jelentős hatása lesz az általános üzleti tevékenységünkre, illetve pénzügyi helyzetünkre vagy működési eredményeinkre. Továbbra is értékeljük a kockázatokat, és a helyreállítási erőfeszítéseink folyamatban vannak” – áll a felügyeleti bejelentésben, mely arra is utal, hogy felhasználóikat is értesítik az adatlopásról.

A Ticketmaster a világ egyik legnagyobb online jegyértékesítési platformja. A mostani incidens minden idők egyik legnagyobb adatlopása, ami az érintettek számát illeti,

de egyelőre nem világos, hogy mennyire érzékeny adatok kerültek a kiberbűnözők kezébe. Az esettel kapcsolatosan megkerestük a Live Nationt, amint kérdéseinkre válaszolnak, cikkünket frissítjük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek