Ha így küldtél csomagot, ellophatták az adataid

GettyImages-1020173680
Olvasási idő kb. 1 perc

25 millió forint értékű kriptovalutát követeltek hekkerek még tavaly októberben a Foxposttól: a csomagküldésre szakosodott cégtől a zsarolók állításuk szerint egymillió ügyfél adatait szerezték meg.

Gádoroson kapták el a zsarolással gyanúsított adathalászt: egy 26 éves férfit és az őt fuvarozó társát is letartóztatták a rendőrség közleménye szerint.

Tavaly október 30-án érkezett zsaroló levél a Foxposthoz: ennek tartalma szerint négy hekker hatolt be rendszerükbe, ahonnan nagyságrendileg egymillió ügyfél adatait szerezték meg.

Hogy ezt ne szivárogtassák ki, 25 millió forintot követeltek kriptovalutában – az adatlopás bizonyítására több tucat ügyféladatot másoltak be.

Hekker járhatott a csomagküldéssel foglalkozó cég rendszerében
Hekker járhatott a csomagküldéssel foglalkozó cég rendszerébenOleksandra Yagello / Getty Images Hungary

A cég tesztként 837 ezer forintot utalt át egy kriptotárcába, és a rendőrséget is értesítette. További 4,2 millió forint átadását beszélték meg a zsarolóval, aki egyeztetés után idén február 15-én egy orosházi automatából vette ki a számára elhelyezett csomagot. Még aznap rajtaütöttek a gyanúsítotton és társán, a vád információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanúja. Az elkövetőt letartóztatták, társa szabadlábon védekezhet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek