Ennyi pénzért jönnének haza a külföldön dolgozó magyarok

A fizetés csak az egyik szempontja a hazatérésnek

GettyImages-1276737207

Nagyjából a kinti keresetek kétharmadáért fontolnák meg a hazatérést a külföldön dolgozó magyarok egy kérdőíves felmérés szerint.

A fizetések emelése mellett azonban fontos lenne a részmunkaidős pozíciók számának növelése, az 55 éves korosztálynál idősebbek foglalkoztatásának elősegítése és egy kedvezőbb adópolitika is, írja a HVG, szakértőkre hivatkozva.

Nem csak a fizetések mértéke számít

Uniós csatlakozásunk óta (2004) mintegy 321 ezer magyar helyezkedett el külföldön. Honfitársaink számára a legvonzóbb célpont Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria. Csak ebben a három országban 281 ezer magyar dolgozik. Azonban ennél lényegesen többen élnek külföldön Kozár Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója szerint. 

A külföldi fizetések kétharmadáért jönnének haza a magyarok
A külföldi fizetések kétharmadáért jönnének haza a magyarokMax Zolotukhin / Getty Images Hungary

A szakértői vélemények és a kutatások is alátámasztják, hogy bár a fizetés a legjelentősebb tényező a külföldön dolgozó magyarok hazacsábításában – ehhez a kinti jövedelmek mintegy kétharmadát kellene biztosítania a magyar munkaerőpiacnak –, ám többek között fontos volna az atipikus foglalkoztatás bővítése, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a hatékonyabb kampányok és elhelyezkedést támogató intézkedések kidolgozása, illetve a hazai bürokrácia automatizálása, csökkentése is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek