Felújították a konyhájukat, 27 milliót érő aranykincset találtak

GettyImages-1473454437
Olvasási idő kb. 3 perc

Ezer arany- és ezüstérméből álló kincsre lelt egy angol házaspár West Dorsetben található farmjuk felújítása során, ami igen szép summát hozott nekik.

A családfő, bizonyos Robert Fooks éppen a konyhában törte fel a padlót egy 60 centiméteres rétegben, hogy a betont, a régi járólapokat és az alattuk lévő földet eltávolítva megnövelje a helyiség belmagasságát, amikor csákánya a 400 éves talajrétegben egy mázas kerámiaedénybe akadt. Ekkor még nem is sejtette, mekkora szerencse érte.

A kerámiaedény több mint 1000 arany- és ezüstérmét tartalmazott, amelyeket még az első angol polgárháború idején rejtettek el.

A háború miatt áshatták el az érméket

A felfedezést követően a házaspár felvette a kapcsolatot egy, a helyben feltárt leletekkel foglalkozó szakemberrel, aki megszervezte az érmék elszállítását a British Museumba, ahol megtisztították és azonosították őket.

A Poorton Coin Hoard néven ismertté vált gyűjtemény I. Jakab és I. Károly aranyérméit, valamint I. Erzsébet, Fülöp és Mária idejéből származó ezüst félkoronákat, shillingeket és hatpennys érméket tartalmazott.

A múzeum azt is megállapította, hogy az érméket valamikor 1642 és 1644 között rejtették el a padlószint alatt, amit verési dátumuk alapján következtethettek ki. Ez egybeesik az első angol polgárháború idejével, amely 1642 és 1646 között tartott.

A kincs legértékesebb része I. Károly király aranyérméje volt
A kincs legértékesebb része I. Károly király aranyérméje voltHeritage Images / Getty Images Hungary

„A polgárháború talán legfontosabb rövid távú jelentősége I. Károly király 1649-es kivégzésében csúcsosodott ki, ezután az angol történelemben először köztársaság jött létre, amely 11 évig tartott” – nyilatkozta az eset kapcsán Waseem Ahnmed, a londoni University College történelemszakos tanára. Mint mondta,

nem meglepő, hogy az emberek akkoriban elrejtették a pénzüket, mivel ebben az időszakban a hadviselés magában foglalta az ellenfelek tulajdonának lefoglalását.

Ha valaki feltételezett királypárti volt, birtokait lefoglalhatta a parlamenti oldal, és fordítva. A szakember szerint ez lehetett a helyzet a 17. századi háztulajdonos esetében is, mivel Dorset a csapatmozgások és az azokat követő zavargások helyszíne volt.

A polgárháború idején senkinek a vagyona nem volt biztonságban
A polgárháború idején senkinek a vagyona nem volt biztonságbanduncan1890 / Getty Images Hungary

Mindez arra utal, hogy valaki elásta az érméket abban a reményben, hogy így megőrizheti, majd később visszaszerezheti őket. És bár az első része sikerült, visszaszerzése négy évszázaddal tovább tartott, mint azt tulajdonosuk kívánta.

Kincset értek a házaspár számára

„Ha nem bontottuk volna vissza a padlót, akkor továbbra is ott lennének elrejtve. Feltételezem, hogy az illető vissza akarta szerezni őket, de soha nem kapott rá lehetőséget” – vélekedett a feleség, Betty Fooks a Guardian kérdésére.

Az asszony vélhetően nem bánja, hogy így alakult, az érméket ugyanis végül a Duke's, egy dorchesteri aukciósház árverésén értékesítették, ahol 60 740 angol fontért, vagyis mintegy 27,5 millió forint értékben keltek el. Az április 23-án tartott aukción I. Károly egyetlen aranyérméje került kalapács alá a legmagasabb áron. Ezért valaki 5000 fontot, közel 2,3 millió forintot adott.

Kíváncsi vagy, hogy melyek azok az elveszett kincsek, amiket a mai napig nem találtak meg? Ide kattintva megtudhatod!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek