30 évig álcázta magát nőnek az egyik legnagyobb titkosügynök

GettyImages-1249001464

Éveken keresztül szolgálta XV. Lajos francia királyt Chevalier d'Éon, ő volt az uralkodó legzseniálisabb kémje. Gyakran nőként jelent meg, élete utolsó 30 évében pedig kizárólag női ruhákat hordott, ám valójában férfinak született.

Megkerülhetetlen tagja volt XV. Lajos francia király titkosrendőrségének Charles d'Eon de Beaumont, akinek fontos szerepe volt a hétéves háborút lezáró megállapodás létrejöttében, kémkedett Oroszországban és Angliában, és harcolt a dragonyosok tagjaként is.

Közben olykor női ruhába öltözött, Londonban még fogadásokat is kötöttek, hogy milyen nemű lehet.

Élete vége felé XV. Lajos hivatalosan nőnek ismerte el – és csak halálakor derült ki, hogy férfi volt.

A király titka - XV. Lajos kémhálózata

XV. Lajos egyik legjobb kémje volt - Thomas Stewart festménye
XV. Lajos egyik legjobb kémje volt - Thomas Stewart festményewikimedia commons

Chevalier d'Éon szegény nemesi családból származott, élete első feléről nem sokat lehet tudni. Az biztos, hogy remekül ment neki az iskola, és 21 éves korára befejezte a Collège Mazarint, ahol egyház- és magánjogot tanult. Egy darabig Élie Catherine Fréron lapjánál, az Année littéraire-nél dolgozott, ahol politikai írásaival tűnt ki. Később a közigazgatásban helyezkedett el, ám élete nagy fordulata akkor következett be, amikor 1756-ban beszervezték a „Király titka” névre hallgató titkosügynök-hálózatba.

d'Éont Oroszországba küldték, hogy titokban Erzsébet cárnővel találkozzon, és franciabarát orosz nemesekkel szövetkezzen a Habsburg Birodalom ellen. Noha történelmi feljegyzések ezt nem támasztják alá, d'Éon emlékirataiban úgy nyilatkozott, hogy mivel akkoriban Anglia úgy próbálta megakadályozni, hogy a franciák eljussanak Erzsébethez, hogy csak nőket és gyerekeket engedtek át a határon,

Lia de Beaumont-nak, Erzsébet udvarhölgyének adta ki magát, és így sikerült bejutnia Oroszországba.

Akármi is az igazság, az biztos, hogy fontos szerepet játszott abban, hogy XV. Lajos és Erzsébet orosz cárnő üzeneteket tudott váltani egymással.

Mi volt a Király titka?

A titkosügynök-hálózatot XV. Lajos francia király hozta létre, hogy olyan ügyeket segítsen elő vele, amelyek nincsenek feltétlenül összhangban a hivatalos francia állásponttal. Több mint 20 éven keresztül az uralkodó diplomáciai erőfeszítései két részre oszlottak: a hivatalos irányra, illetve a miniszterek által sem ismert titkos kezdeményezésekre. A hálózat akkor jött létre, amikor a király Conti hercegét akarta a lengyel trónra segíteni, miközben a hivatalos francia álláspont mást támogatott. Vezetője az első időkben Fleury bíboros volt. A király halálakor hivatalosan feloszlott, ám valójában tovább működött, és szerepe volt például abban, hogy Franciaország részt vett az amerikai függetlenségi háborúban.

Katona és békekötő

Férfi vagy nő? D'Éon története megmozgatta a korabeliek fantáziáját
Férfi vagy nő? D'Éon története megmozgatta a korabeliek fantáziájátUniversal History Archive / Getty Images Hungary

A király titkosügynöke 1760-ban tért haza Franciaországba. Nem sokkal később II. Frigyes porosz király lerohanta Szászországot, és ezzel kezdetét vette a hétéves háború. d'Éon a dragonyosok kapitányaként vívott ki magának hírnevet bátorságával, ám 1761-ben egy csatában megsérült. Egy darabig úgy tűnt, hogy ő lesz Franciaország következő oroszországi nagykövete Erzsébet cárnő halála után, ám ezt végül elvetették, amikor az uralkodónő utódját, III. Pétert trónra lépése után néhány hónappal meggyilkolták. Oroszország helyett Londonba küldték, hogy segítsen tető alá hozni a megállapodást Angliával és a háború többi résztvevőjével. Fontos szerepe volt a hétéves háborút lezáró párizsi békeszerződés 1763-as létrejöttében, amiért lovagi címet és bőkezű havi járandóságot kapott.

Londonban maradt, ahol hivatalosan a nagykövet helyettese lett, ám titkos megbízást is kapott. Az volt a feladata, hogy felmérje, mi lenne a legmegfelelőbb helyszín egy Anglia elleni francia tengeri invázió megindítására. d'Éon ehhez megpróbált az angol nemesség bizalmába férkőzni – ládaszám hozatta a drága borokat otthonából, és rendkívül fényűző életet élt. Franciaországban egy idő után sokkalták költekezését, így amikor új nagykövetet neveztek ki Londonba, a kémet lefokozták és hazarendelték. Chevalier – mivel titkos küldetéséről csak a király tudott – megtagadta ezt, és amikor befagyasztották havi járandóságát,

olyan eszközhöz folyamodott, amire akkoriban nem nagyon volt példa: megzsarolta XV. Lajost.

Nyilvánosságra hozta diplomáciai levelezéseinek egy részét, amivel rengeteg embert igen kellemetlen helyzetbe hozott. Legutóbbi küldetését és a Király titkát azonban nem fedte föl – ha ezek kiderültek volna, az szinte biztosan új háborút robbantott volna ki. A francia uralkodó és d'Éon között az alkudozás éveken keresztül tartott, és még XV. Lajos halálakor sem ért véget. Kényes volt az ügy – a francia kémnek ekkorra már számtalan befolyásos barátja volt Londonban.

Fogadásokat kötöttek, hogy férfi-e vagy nő

Állítólag női ruhában párbajozott
Állítólag női ruhában párbajozottApi / Getty Images Hungary

Ebben az időben Londonban egyre többet pletykáltak arról, hogy d'Éon valójában nem is Charles, hanem Charlotte. A titkosügynök ezeket a szóbeszédeket nem cáfolta, sőt, rájuk is játszott: azt állította, hogy nőnek született, és csak azért kényszerült fiúruhába, mert apja csak akkor örökölhetett a rokonaitól, ha van egy fia. Egy bankárral állítólag női ruhában párbajozott, és a londoni tőzsdén fogadásokat kötöttek a nemére. A kém mindenesetre sztárrá vált: olyan naplókat is találtak, amelyekben fiatal lányok tanakodnak azon, vajon d'Éon férfi vagy nő.

Végül a fiatal XVI. Lajos remek megoldással oldotta meg a kényes ügyet. Engedélyezte d'Éon-nak, hogy hazatérjen, sőt, járandóságot is adott neki.

Cserébe a kémnek be kellett szolgáltatnia minden, birtokában levő diplomáciai dokumentumot, és hivatalosan is nőnek nyilvánították.

Így a királynak nem kellett attól tartania, hogy d'Éon bármilyen gondot okoz a továbbiakban, hiszen nők nem lehettek sem követek, sem diplomaták. Az alku részeként a titkosügynököt Tonnerre-be száműzték, ahol élete végéig női ruhát kellett viselnie.

A francia forradalomban azonban az uralkodót kivégezték, Tonnerre pedig elfoglalták a felkelők. A megállapodás így semmissé vált (és vele együtt természetesen a járandóság is), ám Chevalier ennek ellenére nem dobta el női ruháit, hanem élete utolsó 33 évét nőként élte le. Amikor 1810-ben nagy szegénységben meghalt, és orvost hívtak hozzá, akkor derült csak ki minden kétséget kizárólag, hogy férfinak született.

Olvasd el XV. Lajos francia király utolsó szeretőjének történetét is, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek