Mennyire széles a világháló? Látványos videón az internet valódi mérete

Feltalálása óta az internet a világ legnagyobb adatbázisává nőtte ki magát, melynek terjedelme a felhasználók számával együtt napról napra növekszik. De vajon hogy nézne ki vizuálisan megjelenítve a világhálóra feltöltött teljes adatmennyiség?

A MetaBallStudios YouTube-csatorna látványos videójában 1 B (byte) adatot – amely a számítógép memóriájában kódolt egyetlen karakternek felel meg – egy 1 mm³-es (köbmilliméter) térfogatú kocka jelképez. A kocka térfogata az adatmennyiség méretének megfelelően, bájtonként növekszik, míg el nem éri az internetre jelenleg feltöltött összes adatnak megfelelő méretet.

Hogy jobban értsük: az 1 cm³-es kockával jelképezett 1 kB-nyi adat nagyjából egy rövid begépelt szöveg méretének felel meg, 1 mB (megabyte), vagyis egy regény terjedelmű szöveg pedig 1 dm³ térfogatot tesz ki. 1 gB (gigabyte) adat, mely egy teljes kisbusznyi teleírt papírlap szövege, lenne 1 m³, vagyis a kocka majdnem a csípőnkig érne. Így haladva tovább a terabyte és a petabyte következik – a kocka ekkor már bőven a házak és más épületek (köztük a Szabadság-szobor) fölé magasodik –, mígnem elérünk 1 exabyte adatig, mely 1 trillió bájtnak és egy 1 köbkilométeres kockának felel meg. Ennyi volt 2001-ben az internetre feltöltött összes adat mennyisége, az elmúlt húsz évben azonban szó szerint ezerszeresére tágult a világháló.

Ma az interneten megközelítőleg 1 zettabyte, vagyis egytrilliárd (ezertrillió) bájt adat található, így a képzeletbeli netes kocka napjainkban 1000 köbkilométer térfogatot tenne ki, és New York városának jelentős részét beterítené. Egyébként nem ez a legnagyobb ismert adatmennyiség-mértékegység: 1 yottabyte 1 kvadrillió bájtnak felel meg, egy ekkora kocka már 1 millió köbkilométeres gigász lenne.

És ki tudja, mit hoz a jövő: a világháló folyamatos növekedésével a következő évtizedekben valószínűleg el fogunk érni erre a szintre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra