18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Internalizált homofóbia: az elutasítás leginkább észrevehetetlen fajtája

Az internalizált homofóbia azokra a heteronormatív társadalmakra jellemző, amelyek gyakran megbélyegzik, becsmérlik és elítélik az LMBTQ-személyeket.

Ebből következik, hogy sok esetben a szexuális kisebbségek tagjai is úgy érzik, magyarázat szükséges szexuális irányultságuk elfogadásához. Az ilyen társadalmakban gyakori, és adott esetben melegek által is internalizált az a heteronormatív szemlélet, miszerint a homoszexualitás a „normálistól” való eltérés.

Láthatatlanul kúszik be a mindennapokba 

Az internalizált homofóbia tudattalan, ezért sokszor maguk az LMBTQ-személyek sem veszik észre a jeleit. Preston Ni professzor szerint ahhoz azonban, hogy leszámoljunk a homofóbia internalizált formájával is, fel kell ismernünk annak jeleit, hiszen enélkül nem tudunk változtatni a viselkedésünkön. LMBTQ-személyek esetében az internalizált homofóbia tíz leggyakoribb megjelenési formája a következő:

#1 Vannak, akik a saját szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat akár önmaguk, akár a környezetük előtt tagadják, annak ellenére, hogy a gondolataik, az érzelmeik és az ösztöneik mást jeleznek.

#2 Sokan igyekeznek megfelelni a társadalomban domináns heteronormatív kultúrának, miközben elnyomják a saját érzelmeiknek, identitásuknak a kifejezését. Az önazonosság hiánya hosszú távon stresszt, depressziót, OCD-t, PTSD-t vagy más mentális problémákat okozhat.

#3 Előfordul az is, hogy a szexuális kisebbségek tagjai kerülik más LMBTQ-személyek társaságát, különösen heteroszexuális emberek jelenlétében.

#4 A társadalmi elnyomás hatására az LMBTQ-személyek szégyent vagy szorongást érezhetnek a mindennapi tevékenységek, a társadalmi interakciók során.

#5 Sok LMBTQ-személy félelmet, szorongást érez bizonyos tevékenységek folytatása közben. Ilyen például a szeretetének nyilvános kimutatása, a szexuális irányultságának vagy a nemi identitásának nyilvánosságra hozatala egy orvosi vizsgálat során, a házasság vagy a gyermekvállalás kérdése.

#6 Szintén az internalizált homofóbia eredményeként sok LMBTQ-személy egyszerűen megtagadja a homofóbia létezését, és rendszeresen tesz negatív megjegyzéseket a saját szexualitásával vagy identitásával kapcsolatban.

#7 Bizonyos LMBTQ-személyeket olyan gyakran ér gyűlöletből eredő incidens, hogy egyes áldozatok nem bűncselekményként vagy megkülönböztetésként fogják fel ezeket, hanem 

az LMBTQ-személyekről alkotott közvélemény által meghatározott társadalmi körülmények részeként, azaz az élet természetes velejárójának fogadják el.

#8 Vannak, akik más elnyomott és marginalizált csoportokkal szemben mutatnak olyan intoleranciát és diszkriminációt, amit korábban ők maguk tapasztaltak a társadalom felől.

#9 Gyakran előfordul, hogy LMBTQ-személyek felmentik a családtagjaikat, a barátaikat a homofób megnyilvánulások miatti felelősségvállalás alól, igazoltnak érzik, ha iskolában, munkahelyen vagy egyéb helyzetekben ilyennel találkoznak.

#10 Az össztársadalmi homofóbia következményeként bizonyos LMBTQ-személyek nyíltan elutasítják az LMBTQ-párti kezdeményezések és az LMBTQ-jogokért küzdő szervezetek munkáit. Van, hogy ezeket a szervezeteket okolják a saját áldozattá válásuk miatt.

Nem nehéz észrevenni, hogy a homofóbia rendkívül összetett jelenség, aminek hátterében nem egyetlen ok, hanem különböző hatások összefüggő rendszere áll. Sok esetben a homofób attitűdöt generáló tényezők olyan szocializációs hatások, amik nem is tudatosulnak az érintettben. Ezért fontos, hogy ítélkezés helyett érzékenyítésre és elutasítás helyett elfogadásra törekedjünk.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra