18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Cirkuszi látványosságból gyilkossá lett a hírhedt Homár-fiú

gradycover

A ritka genetikai rendellenesség következtében rákollószerű kezekkel világra jött Grady Stiles számos sorstársához hasonlóan cirkuszi látványosságként kereste a kenyerét: a Homár-fiúként mutogatott férfi azonban lelkileg is „szörnyszülött” volt, erőszakos természetével pokollá tette környezete életét, és gyilkosságot is elkövetett.

Az 1937-ben, Pittsburghben született Grady Frankling Stiles, Jr. családját több generációra visszamenőleg egy viszonylag ritka – kb. minden 90 ezer emberből egy esetében megállapítható – örökletes betegség, ektrodaktilia sújtotta, melynek érintettjei csonka, torz végtagokkal jönnek a világra. Grady és édesapja egyaránt súlyos ektrodaktiliával születtek, mindkét kezük középső ujja hiányzott, a többi két-két ujj pedig összenőtt, rákollószerű hatást keltve; az ifjabb Stiles lábfejeit is érintette a betegség, ezért képtelen volt talpra állni és sétálni, kerekesszékben vagy önmagát a földön vonszolva közlekedett.

Grady Stiles, Jr. (1937–1992), a Homár-fiú
Grady Stiles, Jr. (1937–1992), a Homár-fiúWikimedia Commons

Stiles édesapja egy utazó cirkusznál dolgozott „torzszülöttként”, nem meglepő, hogy ő maga is nagyon korán, már hétévesen bemutatkozott a társulatban, ahol „Homár-fiúként” mutogatták a nagyérdeműnek – a Stiles család jól keresett cirkuszi látványosságként, évadonként 50-80 ezer dollárt (mai árfolyamon kb. 600 ezer – 1 millió dollárt) is össze tudtak szedni, a teleket pedig számos cirkuszos kollégájukhoz hasonlóan egy mindig nyárias floridai üdülőfaluban, Gibsontonban töltötték.

A Homár-fiú pokollá tette családja életét

Az ifjabb Stiles a feleségét is a társulat berkeiben ismerte meg: Mary Teresa 19 évesen megszökött hazulról, és beállt segítőnek a cirkuszhoz, ahhoz rövidesen szerelem gyúlt benne a különös Homár-fiú iránt. A párnak két gyereke született, a házasság azonban minden volt, csak nem éppen idillikus: Stiles felnőttkorára súlyos alkoholfüggővé vált, és részegségében gyakran bántalmazta Maryt és a gyerekeket, akik hosszú időn keresztül csak tűrtek és rettegtek.

Egy éjszaka, 1973-ban végül elszakadt az utolsó cérnaszál is: az ittas Stiles dühében lerántotta a padlóra a feleségét, és rákollószerű kezével kitépte a spirált a nő hüvelyéből, majd fojtogatni kezdte őt. Mary szerencsére túlélte a támadást és beadta a válókeresetet; Grady nem sokkal később másodszor is megnősült, és ismét született két gyereke, erőszakos természete és alkoholizmusa miatt azonban ez a házasság is rövid időn belül válással végződött.

Testi fogyatékosságára hivatkozva megúszta a börtönt

Stiles és családtagjai
Stiles és családtagjaiAll That's Interesting.com

Időközben az egykori Homár-fiú idősebb lánya, Donna beleszeretett egy fiatalemberbe, és a saját esküvőjére készült – Stilesnak azonban nem tetszett a kérő, ezért úgy döntött, megakadályozza a frigyet. Az esküvő előtti este áthívta magához a lánya vőlegényét, mintha egy hagyományos após-leendő vej beszélgetést kívánna megejteni vele, majd puskát rántott, és hidegvérrel agyonlőtte a férfit – a rendőröknek Stiles készségesen beismerte a tettét, semmit sem tagadott, és a bíróságon is bűnösnek vallotta magát.

A bíróság bizonyítottnak találta az emberölés vádját, ugyanakkor szemtanúk híján nem tudták rekonstruálni a tett pontos körülményeit, és előre megfontolt gyilkosságot megállapítani. Stilest a bíró szabadságvesztésre akarta ítélni, a védelem azonban megtámadta a döntést, azzal érvelve, hogy a börtönök nincsenek kellően felszerelve egy súlyos és ritka testi fogyatékossággal élő elítélt fogadására, aki alkoholizmusa és láncdohányzása miatt májzsugorral és tüdőtágulással is küzd, vagyis a vádlott számára nem biztosítottak a megfelelő, emberséges körülmények.

A büntetést végül 15 év felfüggesztett fegyházbüntetésre és házi őrizetre módosították, és Stilest hazaengedték floridai otthonába: a gyilkossá lett Homár-fiú úgy érezte, minden törvény felett áll és bármit büntetlenül megtehet, ezt folyamatosan a környezete tudtára is adta. Első felesége, Mary – aki időközben szintén túlesett egy újabb házasságon és váláson –11 évvel a gyilkosság után, 1989-ben visszatért Stileshoz; döntését mind az ő, mind a férfi családja általános döbbenettel fogadta.

Végül ő maga is gyilkosság áldozatává vált

A bíróságra kísérik a Homár-fiút. Később a gyilkosból áldozat lett
A bíróságra kísérik a Homár-fiút. Később a gyilkosból áldozat lettAll That's Interesting.com

A felmelegített kapcsolat azonban ismét hamar pokollá vált, ezért Mary úgy döntött, megszabadul férjétől, ezúttal örökre: 1992 novemberében a nő és második házasságából született fia, Harry Glenn Newman, Jr. 1500 dollárt fizettek egyik szomszédjuknak, a 17 éves, cirkuszi mutatványosként dolgozó Chris Wyantnek, hogy ölje meg Stilest. A fiatalember egy .32-es félautomata pisztollyal a kezében betört Stiles házába, miközben a férfi éppen tévét nézett, és kíméletlenül agyonlőtte áldozatát.

Ugyan Mary váltig állította, önvédelemből cselekedett, ugyanis attól félt, férje bármelyik pillanatban az életére törhet, a bíróságot nem hatották meg a szavai: az ügy mindkét vádlottját tényleges börtönbüntetéssel sújtották, Wyant gyilkosság bűnéért 27 évet kapott, az asszony felbujtóként 12 évre a rácsok mögé került. A néhai Homár-fiút erőszakos természete és az általa elkövetett és megúszott gyilkosság miatt annyira kiközösítették mind rokonai, mind a cirkuszi közösség, hogy temetésén senki sem jelent meg.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra