5 híresség, akik bárkit megkaphattak - ki volt a legboldogtalanabb hódító?

GettyImages-541761165
Olvasási idő kb. 5 perc

A történelem során találkozhattunk férfiak és nők között is híres lepedőakrobatákkal, akik ráadásul házasságon kívül és partnereiket nem ritkán váltogatva hódoltak szenvedélyüknek. A híres szeretők közül a férfiak talán mennyiségi igényükkel tűnnek ki, a hölgyek inkább mélységében „alkottak maradandót” e téren, mindenesetre vannak köztük igen emlékezetesek.

Don Juan

Egy középkori spanyol krónikából ismert pali megszöktetett egy zárdából egy fiatal szüzet. Ez az alapja a szanaszét hódító és csábító férfi prototípusát megteremtő Don Juan imidzsnek és legendának. A túlfűtött vágyai kielégítését lelkesen szolgáló, eszes és gátlástalan csábító története aztán művészek egész sorát ihlette meg, talán irigységből? Tirso de Molina, Moliere, Zamora, Puskin, E. T. A. Hoffmann, Unamuno, Baudelaire, Dumas, Flaubert, Karinthy Ferenc, de túl az irodalmon, Kierkegaard és Camus filozófiai szemszögből is megközelítette a nőcsábász, szív- és liliomtipró, apamérgező bosszúért kiáltó huncutságait, Mozart pedig Don Giovanniként a zenében is halhatatlanná tette.

Giovanni Giacomo Casanova

„…az a gyönyör, amit szemmel láthatólag a másiknak szereztem, saját gyönyöröm négyötödét tette ki mindig is.”

Casanova bevetésen
Casanova bevetésenStefano Bianchetti / Getty Images Hungary

Casanova ugyan papi hivatásra készülő ifjúként kezdte, de hamarosan részegen zuhant alá a szószékről prédikáció közben. Noha világi és egyházi jogból doktori címet szerezett 17 évesen, később börtönviselt ember lett, aki nem riadt vissza egy kis csalástól, ha úgy hozta a kényszer. Volt pápai kegyenc, házitanító, színházi hegedűs, de leginkább ügyes nőcsábász. Élvhajhász életmódjának méltatásaként a hírhedt velencei Ólombörtön cellájával kínálták meg, de köszönte, bő egyévnyi „vendégeskedés” után megszökött, s később szökésének regényes kalandjairól korabeli stand-uposkét tartott one man show-kat a legillusztrisabb európai körökben. Halála után adták ki több ezer oldalasra sikerült életrajzi írását, melyből rendhagyó szerelmi aktusairól, hódításairól értesülhet főleg az olvasó, de remek korrajz is, s ezért koráról elismert történeti forrás is egyben.

Fidel Castro

Nem lehet panasz sem Don Juan, sem Casanova teljesítményére, ám a babérokat feltehetően egy sokkal újabb kori macsó aratja le, aki ráadásul nagyon is valóságos figura volt még kevéssel ezelőtt is. A 2016-ban 90 évesen elhunyt kubai diktátornak volt ideje tökélyre fejlesztenie a szeretőtartást, erre a célra egy külön sziget állt rendelkezésére. Becslések szerint 35 000 hölggyel volt behatóbb viszonya, még ha futó is, vagy akár szimultán, a mennyiség mindenképp tekintélyes.

A híres szerető hölgyek inkább neves partnereikről és azokra gyakorolt befolyásukról voltak híresek, bár kétségtelenül akad közöttük, aki a mennyiségi versenyt is egész jól állta…

Madame Pompadour

Poisson Johanna Antónia már igen fiatalon XV. Lajos szeretőinek egyike lett, s mivel közülük is hamar kitűnt sokrétű tehetségével, szépségével és eszével, ezért hamarosan az első számú szerető rangos címkéjét is magáénak tudhatta a márkinői rangra emeltetés mellett. 

Rá is szolgált titulusaira, ugyanis igen nagy befolyással és jó meglátásokkal terelgette a király és az ország sorsát a megfelelő irányba.

Költekezéseinek középpontjában a művészetek pártolása állt: számos festő, szobrász és építész köszönhette neki, hogy máig maradandó alkotásaihoz anyagi lehetőséget biztosított, de támogatta Montesquieu-t, Rousseau-t, és udvari történetírói rangra emelete Voltaire-t.

A szépségideál az idővel változik, a belső értékek kevésbé
A szépségideál az idővel változik, a belső értékek kevésbéBildagentur-online / Getty Images Hungary

„Szakmai kiégése”, előrehaladott kora és egészségügyi állapotának hanyatlása okán sem hagyta magára a királyt, barátként szolgált további jó tanácsokkal és kerítőként jó partikkal.

Marilyn Monroe 

Valószínűleg nem vágyott a mennyiségi rekorder kétes értékű címére, sokkal inkább az igaz és viszonzott szerelemre, a feltétlen elismerésre, arra a szeretetre, amit zaklatott gyerekkorában nem kapott meg, és egy afféle szerepre a valós életben, amelyet egyetlen partnere sem tudott neki megadni. A megbecsült feleség, a tisztes családanya szerepe helyett a szexszimbólumot látták benne legtöbben, ezért a fiatal szépség 16 éves korától egyik férfi karjaiból a másikba menekülve kereste az igazit. Három férje mellett, között, után számos illusztris kortársa találta meg a hozzá vezető utat, de egyik sem volt az igazi: Frank Sinatra, Tony Curtis, a Kennedy fivérek közül sem.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek