Ezek az európai légitársaságok késnek a legtöbbet: meglepő a lista

Lontai Ildikó
GettyImages-1498425024
Olvasási idő kb. 3 perc

Rangsor készült az európai légitársaságok pontosságáról, kiderült, melyek váratták a legtöbbet az utasaikat.

Egy friss tanulmányból kiderül, melyek a legpontosabb légitársaságok Európában. Ezekkel többségében probléma és késés nélkül utazhatunk. Ugyanakkor arra is fény derült, mely légitársaságoknál fordul elő legtöbbször késés – írja a SiViaggia.it.

Miután Európa-szerte feloldották a pandémiához kapcsolódó korlátozásokat, az utazók szép lassan elkezdtek visszatérni a repüléshez.

Az Eurocontrol adatai szerint tavaly az európai légiközlekedési szektorban tavaly 10%-kal nőtt a járatok száma 2022-hez képest, a teljes forgalom pedig elérte a Covid előtti szint 92%-át.

Nem is csoda, hiszen repülőgéppel hatalmas távolságokat tehetünk meg, és néhány óra alatt átszelhetjük a kontinenst. Már amennyiben nem kell hosszú órákon keresztül a repülőtéren dekkolnunk.

Rangsor készült az európai légitársaságok pontosságáról
Rangsor készült az európai légitársaságok pontosságárólguvendemir / Getty Images Hungary

Azt, hogy Európában mely légitársaságok voltak a legpontosabbak 2023-ban, a BestBrokers csapata mérte fel, a globális utazási adatszolgáltató, az OAG Aviation legfrissebb statisztikáit kutatva. Az európai rangsor a következőképpen alakul.

Íme, a legpontosabb európai légitársaságok

A Lufthansa leányvállalata, a német Eurowings légitársaság kiemelkedő a pontosság terén: a tavalyi 156 350 járat 92,95%-a időben érkezett meg a célországba. Ezenkívül az Eurowings az elmúlt években a hatékonyság és az általános utasélmény tekintetében is fejlődött. A második helyet a TUI fly Belgium szerezte meg a pontos érkezések 87,50%-ával, a harmadik pedig a spanyol légitársaság, az Iberia lett 84,81%-kal. A spanyolok csak kicsivel előzték meg a norvég Widerøe-t. Az utasok úgy tűnik, hogy díjazzák is ezt a pontosságot, mert az említett légitársaságok viszonylag alacsony lemondási aránnyal büszkélkedhetnek.

Ezekkel az európai légitársaságokkal szinte borítékolható a késés

De lássuk, kik állnak az utolsó helyeken a rangsorban, mely légitársaságok váratták a legtöbbet tavaly az utasaikat. A lista végén található az Air Dolomiti olasz regionális légitársaság, amelynek 2023-ban 33 415 járatból mindössze a fele, 56,44% érkezett meg időben. De több jelentős fapados légitársaság is hátul kullog: az Easyjet a hatodik, a Wizz Air UK pedig a hetedik legrosszabb lett a rangsorban.

Meglepő módon a lista végére került a két legnagyobb európai légitársaság, a British Airways és a Lufthansa is, amelyek így a 2023-as év legpontatlanabb légitársaságai közé kerültek. A British Airways lett a negyedik legrosszabb a listán, ugyanis járatainak mindössze 60,67%-a érkezett időben. Ettől jobb eredményekkel büszkélkedhet a Lufthansa: a légitársaság 2023-ban indított járatainak csaknem 30%-a késett, amivel egy közepesen rossz tizedik helyezést ért el a pontatlansági rangsorban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek