Bizarrabb sztori az elnök és a Király találkozása, mint gondolnád

GettyImages-615318244

Többször bejárta az internetet a fénykép, amelyen Richard Nixon, az Egyesült Államok 37. elnöke és Elvis Presley, a rock’n’roll legnagyobb szupersztárja joviálisan kezet szorítanak az ovális irodában. A fotóról sokan azt gondolják, Photoshoppal készült hamisítvány, pedig a különös esemény tényleg megtörtént.

A felettébb furcsa fehér házi látogatás 1970 decemberében esett meg, miután a karácsonyi ajándékvásárlásban (32 pisztolyt és 10 Mercedest vásárolt) megfáradt Elvis memphisi birtokáról Los Angelesbe repült pihenni, ott pedig az a hirtelen ötlete támadt, hogy átruccan Washingtonba, és beállít magához az elnökhöz. A december 21-én hajnalban történt repülőút alatt a rock’n’roll legenda hatoldalas levelet írt – az American Airlines fejlécével ellátott levélpapírra – Nixonnak, amelyben kifejtette, mennyire aggasztja őt a fiatalokra leselkedő drogkultúra, és nagyon szívesen segítene az FBI-nak a kábítószerek elleni harcban, hozzátéve, hogy több mint tíz éve tanulmányozza az agymosó technikákat, melyekkel a kommunisták az amerikai ifjúság testi és szellemi egészségét rombolják.

A levél Nixon titkárának íróasztalán landolt, aki normál esetben futóbolondnak nézte és elhajtotta volna a bizarr sorok íróját, a Király ázsiója azonban akkora volt, hogy azt javasolta az elnöknek, még aznap lássa vendégül őt. A lila bársonykabátot viselő Elvis személyi asszisztense és testőre társaságában reggel 9-kor megjelent az ovális irodában, ahol Nixon lelkesen fogadta őt, kezet ráztak – amit megörökített a Fehér Ház hivatalos fotósa, Ollie Atkins –, majd eldiskuráltak a rocksztár drogprevenciós terveit illetően. Többek között az a javaslat született, hogy közösen hozzanak tető egy Getting High on Life (vagyis kb. Tépj be az élettől) című lemezt, amely pozitív üzenetekkel ellensúlyozná a Beatles, Jim Morrison és más zenészek bomlasztó hatását.

Valójában azonban Elvist teljesen más cél hajtotta Washingtonba: szenvedélyesen gyűjtötte a rendőrségi és más fegyveres erőkhöz tartozó jelvényeket, és azt remélte, az elnöktől szert tehet az FBI drogosztagának plecsnijére, melynek birtokában – exfelesége, Priscilla Presley szavaival élve – „akárhová büntetlenül behajthat bármennyi fegyver és kábítószer birtokában”. Miután megmutatta Nixonnak a gyűjteményét, előzékenyen megkérdezte, nem kaphatna-e egy, az említett szervezethez tartozó jelvényt, mire vendéglátója szólt a titkárának, intézkedjen az ügyben. A nagylelkű gesztust a vendég egy második világháborús Colt pisztollyal viszonozta, amit Los Angeles-i villája faláról akasztott le, mielőtt útnak indult a fővárosba.

Richard Nixon, Elvis Presley és az elnök titkára, Egil Krogh az ovális irodában
Richard Nixon, Elvis Presley és az elnök titkára, Egil Krogh az ovális irodábanNational Archives / Getty Images Hungary

A nyilvánosságot kizárva, teljesen titokban történt találkozó végén az elnök stábja körbekísérte Elvist a Fehér Házban, a túrát azonban idő előtt meg kellett szakítani, az ott dolgozó hölgyek ugyanis kitódultak a folyosókra, megakasztva a munkát. A közös drogellenes kampány ugyan nem valósult meg, de az elnök és a rock’n’roll királya jó viszonyban maradtak, gyakran leveleztek egymással a következő években – Elvis karrierje és magánélete azonban gyors lejtmenetet vett, 1973-as válása után kétszer is túladagolta magát barbiturátokkal, 1977 augusztusában pedig a súlyosan drogfüggő 42 éves sztárra eszméletlenül találtak fürdőszobájában, és már nem tudták újjáéleszteni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek